Mit vegyen figyelembe a terasz árnyékolásának tervezésekor?


Legelőször is az igényeit, valamint a szokásait: mikor, hogyan, és mennyi időre szeretné árnyékolni a teraszát. Ugyanis csak ennyi a titka annak, hogy végül elégedett legyen a végeredménnyel. Nézzük, miket érdemes átgondolnia.

Inspirációk


Markilux könyökkaros textil teraszárnyékoló
Markilux könyökkaros textil teraszárnyékoló

Milyen textil árnyékolást válasszon a teraszához?


Textilárnyékoló megoldásainkat elsősorban azok figyelmébe ajánljuk, akik számára az árnyékolás nem egy lepedő kifeszítését jelenti a terasz fölé. Ha Ön is egyet ért velünk abban, hogy az igényes és szép otthonok tulajdonosai nem elégedhetnek meg a barkács megoldásokkal, valamint, hogy egy árnyékolónál nem csak a funkció és a megbízható működés az elsődleges fontosságú, hanem a külcsín is, akkor jó helyen jár. 

 

Markilux karos textilárnyékoló árnyéktoldattal

 

Mi ellen és mikor szeretne védekezni az árnyékolóval?

Természetesen a napsütés ellen, micsoda hülye kérdés ez, gondolhatnánk jogosan. Azonban a válasz nem is annyira egyértelmű. Ugyanis nem gondolunk bele, hogy mit is jelent ez pontosan. Az árnyékoló védjen a nap melege ellen? Védjen a nap UV sugárzásával szemben is? Esetleg alkalmas legyen valamennyire az eső elleni védelemre is? Márcsak azért is érdemes tisztázni az igényeket, mert nem minden textilárnyékoló alkalmas a ezen funkciók betöltésére.

 

A tervezésnél figyelembe kell vennünk a nap sugárzási irányának és szögének változását is. Nem ugyanabból az irányból kell reggel árnyékolnunk, mint este, sőt még a nap magasságának változását is bele kell kalkulálnunk a tervezésbe. Ezek az információk ahhoz kellenek, hogy Ön mikor szereti, vagy szeretné használni a teraszát. 

 

Markilux textil teraszárnyékoló szövet


Fix vagy mozgatható árnyékolást válasszon?

Egy árnyékolás akkor jó, ha az időjárás függvényében szabályozhatjuk az árnyékolás mértékét. Egyszerűbben fogalmazva, a tűző napon árnyékolhassunk, de a melengető kora tavaszi napot ne akadályozzuk vele. Ráadásul az árnyékolás igénye nem csak az évszakok között, de akár egy adott napon belül is változhat az időjárás függvényében.

 

Az árnyékolók rögzítése általában az épület szerkezeti elemeihez (épület falazat, szarufák, télikert) történik. Lehetőség van azonban arra is, hogy az árnyékolókat saját tartószerkezethez rögzítsük, így azok kötöttség nélkül bárhol felállíthatók. (pl. jacuzzi, vagy medence fölé, kerti sütögetőnél stb.)

Markilux textil pergola árnyékolóMarkilux Planet szabadonálló textil árnyékoló
Markilux textil pergola árnyékolóMarkilux Planet szabadonálló terasz árnyékoló

Csak textilárnyékolásban, vagy kombinált védelemben gondolkodjon?

Ha komplex megoldást választana a terasza védelmére, azt csak a különböző eszközök kombinált alkalmazásával érheti el. Pl. csak üvegtetőt nem használhat a nyári túlmelegedés miatt, a textilárnyékolás önmagában pedig szélben és esőben jelenthet problémát. A megfelelő rendszer kiválasztása ezért mindig a tervezett használat módjától függő mérlegelést igényel.


Külső, vagy belső árnyékolást válasszon?

Kombinált rendszereknél (üvegtető + árnyékolás, ablak + árnyékolás) felmerül a kérdés, hogy külső, vagy belső árnyékolást válasszunk. Bevalljuk, erre nem lehet fixen jó választ adni, mert ez csak az Ön körülményeitől függ. Kétségtelen, hogy a külső árnyékolás mindig jó megoldást jelent. De mivel a költsége a kétszerese, a karbantartási igénye pedig jóval nagyobb, mint a belső árnyékolásnak, ezért érdemes szakember segítségét kérni a választásban.


Textilárnyékolók tokos, vagy tok nélküli kivitelt válaszon?

A tokozott karos textilárnyékolók több előnnyel is rendelkeznek a tok nélküliekhez képest: becsukott állapotban teljesen elrejtik a textilt, így védik azt az időjárási viszontagságoktól (pl. nem tépázza meg egy hirtelen jött nyári vihar), és a szennyeződéstől. Ráadásul belesimulnak az épület homlokzatába, ami sokkal esztétikusabb megjelenést biztosít az otthonának.

Tok nélküli karos textil árnyékolóMarkilux karos textil árnyékoló tokkal
Tokozat nélküli karos árnyékolóTokozott karos árnyékoló

 


Mit kell tudnia a karos textilárnyékolók mozgatásáról?

A karos textilárnyékolók legérzékenyebb pontja a textilt mozgató kar, melynek feladata az akadálymentes mozgatás, és a textil megfelelő feszítésének biztosítása. Az általunk javasolt teraszárnyékolóknál dupla lánchajtást, vagy az emberi testhez hasonlóan, az inak elvén működő bionikus karokat alkalmaznak, ami különösen könnyed és csendes mozgatást garantál.

 

Az árnyékolóink többsége nem csak manuálisan, de motorosan is mozgatható. A motorok  kapcsolós, vagy távirányítású kivitelben választhatóak. A nagyobb méretű árnyékolókat mindenképpen érdemes motoros mozgatással rendelni, mert rengeteg kényelmetlenségtől kímélheti meg magát. Jó tudni: a tekerőkaros mozgatás kb. 16 fordulatot igényel méterenként.


Textilminőség - UV védelem és illesztés

Kevesen tudják, de nem minden textilt lehet árnyékolóként alkalmazni, ugyanis a legtöbbjük gond nélkül átengedi az UV sugárzást. Az általunk forgalmazott árnyékolók mindegyike a legmagasabb 50+ (Ultraviolet Protection Faktor) védelmi osztályba esik.


A textilminőség másik fontos értékmérője a textilben látható szövetillesztések kiviteli módja. A korábban általánosan alkalmazott varrás ugyanis nem csak csúnya az áttetsző fényben, de hátrányosan befolyásolja a szövet élettartamát is. A  karos árnyékolóink szövete ultrahangos ragasztási technológiával készül. Az egyes télikert árnyékolók, valamint a speciális szövetek technológiai okokból csak varrt kivitelben gyárthatóak.


Mik azok a Trackfix árnyékoló rendszerek?

A télikert és ablak árnyékolóknál opcionálisan alkalmazott trackfix rendszerek legnagyobb előnye az oldalsó fényrések kialakulásának megakadályozása. A szövet sínben való vezetése ezen kívül jobb és biztosabb textilvezetést és feszítést is eredményez.

 

Markilux textil árnyékoló szövetfeszítés


A textil árnyékolók szélvédelme

A textil árnyékolók használhatóságának egyik korlátja a szél, mert azokat csak közepes (max 30-50 km/h) szélerősségig használhatjuk. A szabadban elhelyezett nagy értékű textilárnyékolóink védelmének érdekében érdemes automatikus szélérzékelőket alkalmazni, melyek a nagy szélben gondoskodnak a textilek biztonságos betekeréséről.


Textilárnyékoló design: színek és formák

Egy különleges, formatervezett otthonhoz minden építőanyagot, és belső berendezési tárgyat alaposan megválogat a tervező és a belsőépítész. Ezért az árnyékolók sem lóghatnak ki ebből a sorból sem igénytelen, sem tucat megjelenéssel. Minden árnyékolási megoldásunk formatervezett megjelenéssel büszkélkedhet, ezen felül a textilek rendkívül széles, több mint 250 dessinből álló kollekcióból választhatók. A dessinek egy része kizárólag ebben kollekciónkban található meg, így nem kell attól tartania, hogy minden sarkon „szembe jön” egy ugyanolyan.