Így válasszon árnyékolást!


Mielőtt bemutatjuk a teraszmegoldásokban alkalmazott textilárnyékolásainkat, ismerkedjen meg az árnyékolás kiválasztását befolyásoló legfontosabb döntési szempontokkal.

Inspirációk


Árnyékolások tervezési szempontjai


Design és funkció

Árnyékolástechnikai megoldásainkat elsősorban azok figyelmébe ajánljuk, akik számára az árnyékolás nem egy „lepedő kifeszítését jelenti” a terasz fölé. 

Meggyőződésünk, hogy az igényes és szép otthonok tulajdonosai nem elégedhetnek meg a barkács megoldásokkal. Ezért egy árnyékolónál nem csak a funkció és  a megbízható működés az elsődleges fontosságú, hanem a külcsín is.

Ezért árnyékolóink formailag és színvilágukban is a legmagasabb minőséget képviselik.

 Az igények meghatározása

A céljainak legmegfelelőbb árnyékolás kiválasztásához elsődleges jelentőségű, hogy az árnyékolással szembeni elvárásait minél pontosabban  meg tudja fogalmazni.

Mi ellen védekezünk?

A triviálisnak tűnő kérdés ellenére a válasz nem is annyira egyértelmű. Alaposabb átgondolás után, az alábbiakat várhatjuk el egy textilárnyékolástól:

  • Védjen a nap melege ellen
  • Védjen a nap UV sugárzása ellen
  • Védjen az eső ellen

Fontos tudnia, hogy nem minden textilárnyékoló alkalmas a fenti funkciók betöltésére.

Fix vagy mozgatható árnyékolás?

Egy árnyékolás akkor jó, ha az időjárás függvényében szabályozhatjuk az árnyékolás mértékét. Egyszerűbben fogalmazva, a tűző napban árnyékolhassunk, de a melengető kora tavaszi napot ne akadályozzuk vele.

Az árnyékolás igénye nem csak az évszakok között, de akár egy adott napon belül is változhat az időjárás függvényében.

Mikor szükséges védekezünk?

(irány, magasság)

A tervezésnél figyelembe kell vennünk a nap sugárzási irányának és szögének változását is. Nem ugyanabból az irányból kell reggel árnyékolnunk, mint este, sőt még a nap magasságának változását is bele kell kalkulálnunk a tervezésbe.

Csak textilárnyékolás, vagy kombinált védelem?

Ha komplex megoldást akarunk a teraszunk védelmére, azt csak a különböző védelmi eszközök kombinált alkalmazásával érhetjük el.

Csak üvegtetőt nem használhatunk a nyári túlmelegedés miatt, a textilárnyékolás önmagában pedig szélben és esőben jelenthet problémát.

A megfelelő rendszer kiválasztása ezért mindig a tervezett használat módjától függő mérlegelést igényel.

Külső, vagy belső árnyékolást válasszunk?

Kombinált rendszereknél (üvegtető + árnyékolás, ablak + árnyékolás) kérdésként merül fel, hogy külső, vagy belső árnyékolást válasszunk.

Kétségtelen, hogy a külső árnyékolás mindig jó megoldást jelent. De mivel a költsége kétszerese, a karbantartási igénye pedig jóval nagyobb, mint a belső árnyékolásnak, ezért érdemes szakember segítségét kérni a választásban.

Műszaki részletek

Árnyékolók tokkal, és tok nélkül

Tokozat nélküli karos árnyékolóTokozott karos árnyékoló

A tokozott árnyékolók becsukott állapotban teljesen elrejtik a textilt, védve azt az időjárási viszontagságoktól, és a szennyeződéstől. A tokozott árnyékolók belesimulnak az épület homlokzatába, ezért esztétikus megjelenésűek.

Rögzített, vagy szabadon álló kivitel

Az árnyékolók rögzítése az épület szerkezeti elemeihez (épület falazat, szarufák, télikert) történik. Lehetőség van azonban arra is, hogy az árnyékolókat saját tartószerkezethez rögzítsük, így azok kötöttség nélkül bárhol felállíthatók. (pl. planet vagy sincra kivitel.)

Weboldalunkon szabadonálló kiviteleket egyelőre nem mutatunk be. Ha ilyen érdekli, látogasson el bemutatótermünkbe és kiszolgáljuk Önt.

Erőátvitel

A karos textilárnyékolók legérzékenyebb pontja a textilt mozgató kar, melynek feladata az akadálymentes mozgatás, és a textil megfelelő feszítésének biztosítása.

Terasz megoldásainkban minden árnyékolónknál dupla lánchajtást, vagy az emberi testhez hasonlóan, az inak elvén működő bionikus kart alkalmazzuk, ami különösen könnyed és csendes mozgatást garantál.

Textilminőség - UV védelem és illesztés

Nem minden textilt lehet árnyékolóként alkalmazni, ugyanis a legtöbbjük gond nélkül átengedi az UV sugárzást. Az általunk forgalmazott árnyékolók mindegyike a legmagasabb 50+ (Ultraviolet Protection Faktor) védelmi osztályba esik.

A textilminőség másik fontos értékmérője a textilben látható szövetillesztések kiviteli módja. A korábban általánosan alkalmazott varrás ugyanis nem csak csúnya az áttetsző fényben, de hátrányosan befolyásolja a szövet élettartamát is.

A programunkban szereplő karos árnyékoló szövetek mindegyike ultrahangos ragasztási technológiával készül. Egyes télikert árnyékolók, valamint speciális szövetek technológiai okokból csak varrt kivitelben gyárthatóak.

Trackfix rendszerek

A télikert és ablak árnyékolóknál opcionálisan alkalmazott trackfix rendszerek legnagyobb előnye az oldalsó fényrések kialakulásának megakadályozása. A szövet sínben való vezetése ezen kívül jobb és biztosabb textilvezetést és feszítést is eredményez.

Kényelmi funkciók

Mozgatási módok

Az árnyékolóink többsége nem csak manuálisan, de motorosan is mozgatható. A motorok  kapcsolós, vagy távirányítású kivitelben választhatóak. A nagyobb méretű árnyékolókat mindenképpen érdemes motoros mozgatással rendelni, mert rengeteg kényelmetlenségtől kíméljük meg magunkat. Jó tudni: a tekerőkaros mozgatás kb. 16 fordulatot igényel méterenként.

Szélvédelem

A textil árnyékolók használhatóságának egyik korlátja a szél, mert azokat csak közepes (max 30-50 km/h) szélerősségig használhatjuk. A szabadban elhelyezett nagy értékű textilárnyékolóink védelmének érdekében érdemes automatikus szélérzékelőket alkalmaznunk, melyek a nagy szélben gondoskodnak a textilek biztonságos betekeréséről.

Design - színek és formák

Az otthonunk falára, vagy a kertbe felszerelt árnyékolók nem csúfíthatják el azokat. Ezért minden termékünk formatervezett és a textilek egy rendkívül széles, több mint 250 dessinből álló kollekcióból választhatók. A dessinek egy része kizárólag a mi kollekciónkban található meg, így nem kell attól tartania, hogy minden sarkon „szembe jön” egy másik.