Házilagos télikert építés szakmailag hibásan - Esettanulmány

2016-01-04

Egy német szakmai télikert fórumon olvasható a következő történet, amit szeretnék megosztani, hogy Ön is gazdagabb lehessen ezzel a tapasztalattal, főként, ha éppen télikert építés előtt áll.

A fórumon egy lelkes barkácsoló örömmel írja le, hogy házilag megépítette álmai télikertjét, melyet a tervezéstől kezdve az utolsó csavarral bezárólag önmaga csinált. Büszkén írja le az elkészült télikert fő paramétereit.

A házilag épített télikert paraméterei

 
 • Alapterület: 3 x 4 m
 • Magasság: 2,2 m
 • Tartók és gerendák: rétegelt fagerendák
 • Tájolás: Dél, Dél-kelet
 • A télikert 2 oldala a hőszigetelés nélküli falakhoz csatlakozik
 • Az egyik falon egy 80x80 cm-es ablakkal csatlakozik a fürdőszoba
 • Beépített 2 dupla üvegezésű tolóajtót
 • A tetőbe 25 mm vastag U= 1,51 W/m2K hőszigetelési értékű polikarbonátot épített
 • A padozatot pedig WPC burkolat párnafákra szerelte

Mint írja, az első tél közeledtével szeretné megkérdezni a szakértőt a fűtés ill. a melegítés témaköréről. (Itt már rögtön felvetődik a kérdés, hogy ez miért nem a tervezés előtt jutott ez eszébe?)

 

Az építkező kérdései a saját kezűleg épített télikertjéhez

Kezdésként leírja, hogy a télikertet télen növények teleltetésére kívánja használni, és azt szeretné, hogy a hőmérséklet ne menjen 5 C° alá. Ha pedig a családdal szeretné „partihelységként” használni, akkor elképzelései szerint egy légbefúvóval melegítené a helyiséget.

Aggódik azonban a kondezvíz képződés miatt, ezért kérdezi a szakértőt, hogy mit javasolna erre megoldásként? Majd fel is sorol néhány általa kigondolt lehetőséget:

 1. Légbefúvó fagyvédelemmel és heti 1-szeri működtetés.
 2. Légbefúvó fagyvédelemmel és egy résszellőző készítése, hogy legyen légcsere.
 3. Kinyitni a fürdő ablakát és ott feltekerni a fűtést, hogy így valósuljon meg a légcsere.

 

A télikert szakértő válaszai

 1. Légbefúvó alkalmazása heti 1-szeri működtetéssel nem jelent megoldást. Folyamatos légnedvességmérés mellett, 65% relatív nedvesség elérése esetén folyamatos szellőztetés szükséges. Ráadásul a légbefúvás hosszú távon igen költséges megoldást jelent.
 2. Jobb ötlet a nedvesedés megakadályozására a résszellőzők alaklmazása, de ez egyben még nagyobb energiapazarlást okoz.
 3. A télikertek a belső helységek felől egyáltalán nem fűthetők, mivel nem jut elegendő hő a külső térbe. (Nincs ami a légmozgást előidézze.) Mindemellett a külső felületek hidegek maradnak, ami ott állandó kondenzvíz képződéshez vezet.

Télikert fűtési alapszabály! A fűtést mindig a leghidegebb pontra kell helyezni.

 

Egy olvasói hozzászólás

Egy hozzászóló a következő summás véleményt teszi hozzá a történethez:

Hasonló megoldást én is kipróbáltam, csak azt tudom mondani felejtse el! Az extrém hőmérsékletingadozás nagyon sok kondenzvíz képződést eredményezett. Az üvegről és a padlóról vödörszám szedtem le a vízet, de ez nem igazán sikerült. Nem is beszélve az idővel bekövetkező penészképződésről.

A hozzászólón túl a magunk részéről a következőt tennénk még hozzá.

 

A Solarlux szakértőjének véleménye

Az építő vegyesen alkalmazott nulla, közepes és jó hőszigetelésű anyagokat. Ezek csatlakozásain jelentős hőhídak alakultak ki. Ebbe a hőszigeteletlen rendszerbe történő jelentős hőbevitel eleve kudarcra van ítélve. A kondenzvíz képződés és a penészesedés ilyenkor borítékolható.

Szeretné elkerülni a teraszbeépítés buktatóit? Olvassa el Terasztervezés lépésről lépésre írásunkat. 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?
2015-05-25

Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?

Sokszor még azok az érdeklődők sem tudják rendszerint a pontos választ, akikben már megszületett egy télikert beruházás gondolata. Keressük meg a választ közösen!!

Olvasson tovább
Árajánlat kérése télikertre vagy pergolára e-mailben?
2021-10-31

Árajánlat kérése télikertre vagy pergolára e-mailben?

Lehet-e döntést hozni sok millió forint elköltéséről egy e-mailban kért és kapott árajánlat alapján? Van-e értelme árajánlatot kérni úgy, hogy még nagyságrendileg sem vagyunk tisztában a tervezett beruházás költségeivel?

Olvasson tovább
Kiváló minősítést kaptak a Solarlux télikertjei
2016-09-06

Kiváló minősítést kaptak a Solarlux télikertjei

A Focus Money gazdasági magazin "Üvegpalotában lakni” elnevezésű tesztjében vezető német télikertgyártókat vizsgált, melyen a Solarlux KIVÁLÓ minősítést kapott.

Olvasson tovább