Lehet-e virágot tartani egy télikertben?

2015-05-25

SDL Aura fa-aluminium télikert

Azoknak, akik ezt a kérdést felteszik, valószínűleg az üvegezett verandák vagy a fűtetlen lépcsőházi előterek lebegnek a szemük előtt. Hiszen ezek azok a helyek, ahova télen betesszük a leandert, a muskátlit és az egyéb fagyérzékeny növényeket.

Akinek pedig nincs erre a célra alkalmas szeglet a házában, abban joggal vetődik fel a kérdés, hogy a manapság egyre népszerűbb üvegtélikertek alkalmassak-e erre a célra. Hiszen így két legyet üthetne egy csapásra.

Magyarán a teraszra megépített télikert nyáron az időjárási viszontagságok ellen védene, télen pedig a növényeinket és a kerti bútorainkat tárolhatnánk benne. Ez a gondolatmenet azonban több ponton is hibás.

A télikert használata nyáron

A nyári használatot illetően annyiban, hogy az üvegtetőt mindenképpen árnyékolnunk kell, ellenkező esetben elviselhetetlen meleg lesz alatta. (Ha nem áttetsző fedést (pl zsindely, pala stb) alkalmazunk, akkor viszont a hűvösebb időben akár nyáron is használhatatlan lesz a terasz.)

A legjobb télikert rendszerek oldalfalai akár 100%-ban is nyithatóak, mert csak ezzel és az árnyékolással együtt lehet a legoptimálisabban szabályozni a  tető alatti klímát. Vagyis nem elég a szél és az eső elleni védelem, gondoskodni kell a megfelelő hőmérsékletről is.

Ha ez nem cél, akkor a télikertnél sokkal kedvezőbb árú, olcsóbb megoldások (pl. ácsolt pergola polikarbonát vagy zsindely fedéssel) is megfelelnek az igényeinknek.

A télikert használata télen

A téli használatot illetően pedig ott van a hiba, hogy egyenlőség jelet teszünk az üvegezett veranda, a fűtetlen lépcsőház, vagy az előtér és a télikert között. 

Elfelejtjük azonban azt a tényt, hogy bár valóban nincs közvetlen fűtés a verandán vagy az előtérben, azonban a ház ill. a lakás leadott hője (hővesztesége) biztosít annyi hőenergiát még egy egyrétegű üvegezés esetén is, ami elegendő a fagymentességhez. Legalábbis, ha régi építésű házról van szó.

Ugyanis ez mára megváltozott, mivel az újépítésű házakon háromrétegű ablakok vannak, az épület falán pedig 30 cm-es szigetelés. A ház vagy a lakás részéről leadott hőenergia így szinte nulla. Mi tartaná akkor fagymentesen a télikertünket, ha a külső hőmérséklet -10C°?  

Ha egy tökéletesen szigetelt épületet egész télen át nem fűtünk, akkor ott is számolni kell azzal, hogy a hőmérséklet előbb-utóbb nulla fok alá süllyed. Nem igaz? 

Vagyis, ha garantáltan fagymentes helyet akarunk biztosítani, akkor ott bizony fűteni kell. Ezen a ponton viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy van-e értelme fűteni egy hőszigeteletlen helyiséget. Ha ingyen lenne az energia, akkor ez akár még elképzelhető is lenne.

De sajnos a fizika egyébb törvényszerűségei ezt mégsem teszik lehetővé. Ha ugyanis hőt viszünk egy hőszigetelés nélküli rendszerbe, ahol ráadásul jelentős légnedvességgel kell számolni (lásd virágok), akkor ott bizony állandó páraképződés is lesz. Ami pedig ha lecsapódik a hideg üvegfelületeken, akkor vizesedést eredményez. 

Ezen nem segítene az sem, ha hőszigetelt üvegeket használnánk, hiszen a sarkok, a falcsatlakozás, az üvegkeretek továbbra is hőszigetelés nélküliek maradnának és hőhídat képeznének.

Mi akkor az ideális fagymentes télikert megoldás?

Ha valóban fagymentes helyet szeretnénk elérni, akkor kizárólag hőszigetelt rendszerekben szabad gondolkodni. Ennek bekerülési kötlsége azonban min. 30-40%-kal magasabb, mint egy hőszigetelés nélküli télikerté. Egy ilyen, akár tízmilliós nagyságrendű beruházás pedig kizárólag a növényeink érdekében (kivéve persze, ha értékes orchidea gyűjteményünk van) eléggé ésszerűtlen. 

Ha találunk egyéb olyan indokot és célt , amit el kívánunk érni egy nagy értékű télikert beruházással, akkor viszont tény, hogy azt a virágaink teleltetésére is kiválóan tudjuk majd használni.

Melyek lehetnek egy hőszigetelt télikert építésének további előnyei?

A témáról bővebben itt olvashat.

Ha lemond a fagymentesség igényéről, de szeretne évi 200-250 napot a teraszán tölteni, akkor a legjobb megoldás egy hőszigetelés nélküli télikert.

Melyek a hőszigetelés nélküli télikert használati előnyei?

Ezekről ebben a cikkünkben olvashat.

Ha érdekli valamelyik megoldás, vagy ha nem tudja, milyen irányba induljon el a terasztervezéssel kapcsolatban, keresse fel az alábbi linken található oldalunkat. 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Mit kell tudnia a télikertek tájolásáról?
2018-05-22

Mit kell tudnia a télikertek tájolásáról?

A télikert tervezés kapcsán sokszor felmerül a kérdés, mi az optimális tájolás? Az attól függ, hogy.... - szoktuk válaszolni. De mitől is?

Olvasson tovább
Ezért nem a felméréssel kezdődik a télikert vásárlás!
2015-10-14

Ezért nem a felméréssel kezdődik a télikert vásárlás!

A legtöbb érdeklődő a télikert vagy teraszbeépítés szándékának megszületésekor azzal a kéréssel keres meg bennünket, hogy menjünk ki felmérni és tanácsot adni a megvalósíthatóságra. Mi ezt rendszerint nem tesszük meg az igények egyeztetése előtt. Miért?

Olvasson tovább
Egy különleges télikert ötlet megvalósulása
2021-06-02

Egy különleges télikert ötlet megvalósulása

Vevőként tervezgetni, ötletet gyűjteni a leendő télikerthez egészen más kihívást jelent, mint gyártóként, forgalmazóként meg is valósítani ezeket az álmokat.

Olvasson tovább