Miért veszélyes a hóteher az üvegtetőkre nézve?

2021-02-23

A hóteher veszélyei az üvegtetők, télikertek esetében

 

Egy kiváló minőségű üvegtető legfontosabb szempontja, hogy alkalmas arra, hogy extrém időjárási körülmények között is helyt álljon.

Ugyanis a szélsőséges időjárás, például amikor a tél bekeményít egy kicsit, (ahogy azt most február elején Németországban is megtapasztalhatták) nagyon igénybe veszi a teraszfedéseket, és a télikerteket. Ennek egyszerű oka van, a hó és a jég súlyos terhet jelentenek egy üvegtető számára.

Aki minőségi terméket választ, annak nem kell aggódnia, mert ezek a termékek úgy készülnek, hogy a gyártó már a tervezőasztalon figyelembe veszi az adott terület földrajzi és éghajlati jellemzőit is, hogy biztonságos és stabil üvegtetőt gyárthasson le.

Télen is biztonságos üvegtetők

Németország északi és középső részén nemrégiben beköszöntött a tél durvábbik arca: fagyos hideg, havas hegyek és háztetők, út melletti hó torlaszok. Havazáskor a tetők hóterhe könnyen elérheti a 100 kg-ot is, mivel már 10 cm porhó is négyzetméterenként 10 kg-ot nyom.

Ugyanekkora súlya van 2,5 cm nedves hórétegnek, vagy 1 cm vastag jégrétegnek is. Az elmúlt hetekben viszont gyakori volt a 30-50 cm vastag hóréteg is.

"A tetők különösen nagy terhelésnek vannak kitéve ilyen extrém időjárási körülmények között" - mondja Mario Altehoff, a Solarlux egyik termék menedzsere. “ Ezért kell számos, különböző tényezőt figyelembe vennünk a tervezés és az építkezés során, hogy kiváló minőségű télikerteket és teraszfedéseket adjunk ki a kezünkből.”

A DIN EN 1991 szabvány szerinti rendelkezésekkel kapcsolatban a mérnökök először az úgynevezett hóterhelési zónatérképet nézik meg. Ez öt zónába osztja a régiókat az átlagos hóterhelés alapján.

Németország nagy része a kettes zónába esik, ami azt jelenti, hogy a tetőknek - a magasságtól függően - legalább 0,85 kN/m2, azaz 85 kilogramm terhelést kell kibírniuk. Ugyanez Magyarország esetében 1,25 kN/m2. (Szakmai cikkünket a hóteher számításról itt találja.)

 

Ez a terhelés azonban nagyobb is lehet egy olyan rendkívül hideg téli időszakban, mint pl. az idei február. Különösen igaz ez az észak-németalföldi régiókra, ahol időről időre tapasztalhatunk keményebb téli időjárási körülményeket.

Azért, hogy ne kelljen tartani a beomló tetők veszélyétől, a teraszfedéseket és a télikerteket úgy kell megépíteni, hogy azok zordabb időjárási körülmények között is biztonságosan kitartsanak.

“Ennél a pontnál gyorsan elválik az ocsú a búzától” - magyarázza Altehoff. “Ugyanis nem minden gyártó veszi figyelembe az extrém időjárási körülményeket, amelyek ezen a területen előfordulhatnak.

Továbbá azok a gyártók, akik olyan egyszerűbb teraszfedéseket kínálnak, amelyeket saját magunk is felépíthetünk, felhívják a figyelmet az összeszerelési útmutatóban, hogy semmiképp ne álljunk a hófedte tető alatt, sőt erős esőzés idején sem ajánlott, pontosan azért, mert nem rendelkeznek kellő stabilitással."

 

Egy jó télikert tervezésekor az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni

A Solarlux mérnökei a tervezés során figyelembe veszik a magasságot, a regionális szélterhelést és a ház felépítését is. Számít, hogy mekkora a tető dőlésszöge. Aztán az is, hogy a télikertet az oromzathoz vagy az eresz felőli oldalon kell megépíteni.

Az oromzat esetében erősebb hóviharokra kell tervezni, míg az eresz oldalon a havazás hirtelen bekövetkező pontszerű terhelést jelent az üvegtető számára, amely a ház teteje és a teraszfedés felső széle közötti távolságtól függően megnövekedhet.

Ezen felül az eresz oldalon hó átfúvásokra is számíthatunk. A part menti területeken pedig az erős szél még a havazásnál is jobban teszteli az üvegtetők tűrését és stabilitását. 

A kiváló minőségű teraszbeépítések gyártói lelkiismeretes tanácsokat adnak, alaposan megtervezik és figyelembe veszik az összes szükséges biztonsági szempontot. Ennek megfelelően kiszámítják a szükséges üvegvastagságokat a DIN 18008 szabvány szerint, és meghatározzák a statikailag megbízható szükséges szerkezetet.

Ennek eredményeként olyan strapabíró télikerteket és teraszfedéseket kapunk, amelyek dacolnak a hóval és a széllel, így hosszú távú befektetésként évtizedekig örömmel használhatjuk őket télről télre.

Milyen télikerteket érdemes Magyarországon alkalmazni?

Joggal felvetődhet bárkiben a gondolat, hogy szükséges-e ekkora figyelmet szentelni ennek a kérdésnek itthon. Az elmúlt sok évben az ország nagy részében nem volt számottevő tartós havazás.

Azonban alkalomszerűen előfordult, hogy egy-egy napon viszonylag nagyobb mennyiségű hó esett le egyszerre, ezzel megbénítva a közlekedést, kisebb-nagyobb baleseteket és károkat okozva. 

Felsorakoztathatunk sok érvet, de igazából csak az Ön döntése, hogy érdemes-e kockáztatnia akár a saját és családja testi épségét, akár csak a befektetett pénzét, hogy olyan megoldást válasszon, amit egy hirtelen jött nagyobb havazás romba dönthet.

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Mit kell tudnia a télikertek tájolásáról?
2018-05-22

Mit kell tudnia a télikertek tájolásáról?

A télikert tervezés kapcsán sokszor felmerül a kérdés, mi az optimális tájolás? Az attól függ, hogy.... - szoktuk válaszolni. De mitől is?

Olvasson tovább
Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett
2021-04-27

Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett

A lakótélikert építésének egyik oka lehet az, hogy további élettérrel szeretnénk bővíteni az otthonunkat. Ez értelemszerűen ebben az esetben utólag jut eszünkbe, amikor már jobban rálátunk arra, hogy mire lenne igényünk még.

Olvasson tovább
Házilagos télikert építés szakmailag hibásan - Esettanulmány
2016-01-04

Házilagos télikert építés szakmailag hibásan - Esettanulmány

Még a nálunk jobb módú országokban is előfordul, hogy valaki az olcsó megoldás keresése okán saját maga vág bele a télikert megépítésébe. A szaktudás hiánya azonban rendszerint súlyos károkat okoz.

Olvasson tovább