Miért veszélyes a hóteher az üvegtetőkre nézve?

2021-02-23

A hóteher veszélyei az üvegtetők, télikertek esetében

 

Egy kiváló minőségű üvegtető legfontosabb szempontja, hogy alkalmas arra, hogy extrém időjárási körülmények között is helyt álljon.

Ugyanis a szélsőséges időjárás, például amikor a tél bekeményít egy kicsit, (ahogy azt most február elején Németországban is megtapasztalhatták) nagyon igénybe veszi a teraszfedéseket, és a télikerteket. Ennek egyszerű oka van, a hó és a jég súlyos terhet jelentenek egy üvegtető számára.

Aki minőségi terméket választ, annak nem kell aggódnia, mert ezek a termékek úgy készülnek, hogy a gyártó már a tervezőasztalon figyelembe veszi az adott terület földrajzi és éghajlati jellemzőit is, hogy biztonságos és stabil üvegtetőt gyárthasson le.

Télen is biztonságos üvegtetők

Németország északi és középső részén nemrégiben beköszöntött a tél durvábbik arca: fagyos hideg, havas hegyek és háztetők, út melletti hó torlaszok. Havazáskor a tetők hóterhe könnyen elérheti a 100 kg-ot is, mivel már 10 cm porhó is négyzetméterenként 10 kg-ot nyom.

Ugyanekkora súlya van 2,5 cm nedves hórétegnek, vagy 1 cm vastag jégrétegnek is. Az elmúlt hetekben viszont gyakori volt a 30-50 cm vastag hóréteg is.

"A tetők különösen nagy terhelésnek vannak kitéve ilyen extrém időjárási körülmények között" - mondja Mario Altehoff, a Solarlux egyik termék menedzsere. “ Ezért kell számos, különböző tényezőt figyelembe vennünk a tervezés és az építkezés során, hogy kiváló minőségű télikerteket és teraszfedéseket adjunk ki a kezünkből.”

A DIN EN 1991 szabvány szerinti rendelkezésekkel kapcsolatban a mérnökök először az úgynevezett hóterhelési zónatérképet nézik meg. Ez öt zónába osztja a régiókat az átlagos hóterhelés alapján.

Németország nagy része a kettes zónába esik, ami azt jelenti, hogy a tetőknek - a magasságtól függően - legalább 0,85 kN/m2, azaz 85 kilogramm terhelést kell kibírniuk. Ugyanez Magyarország esetében 1,25 kN/m2. (Szakmai cikkünket a hóteher számításról itt találja.)

 

Ez a terhelés azonban nagyobb is lehet egy olyan rendkívül hideg téli időszakban, mint pl. az idei február. Különösen igaz ez az észak-németalföldi régiókra, ahol időről időre tapasztalhatunk keményebb téli időjárási körülményeket.

Azért, hogy ne kelljen tartani a beomló tetők veszélyétől, a teraszfedéseket és a télikerteket úgy kell megépíteni, hogy azok zordabb időjárási körülmények között is biztonságosan kitartsanak.

“Ennél a pontnál gyorsan elválik az ocsú a búzától” - magyarázza Altehoff. “Ugyanis nem minden gyártó veszi figyelembe az extrém időjárási körülményeket, amelyek ezen a területen előfordulhatnak.

Továbbá azok a gyártók, akik olyan egyszerűbb teraszfedéseket kínálnak, amelyeket saját magunk is felépíthetünk, felhívják a figyelmet az összeszerelési útmutatóban, hogy semmiképp ne álljunk a hófedte tető alatt, sőt erős esőzés idején sem ajánlott, pontosan azért, mert nem rendelkeznek kellő stabilitással."

 

Egy jó télikert tervezésekor az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni

A Solarlux mérnökei a tervezés során figyelembe veszik a magasságot, a regionális szélterhelést és a ház felépítését is. Számít, hogy mekkora a tető dőlésszöge. Aztán az is, hogy a télikertet az oromzathoz vagy az eresz felőli oldalon kell megépíteni.

Az oromzat esetében erősebb hóviharokra kell tervezni, míg az eresz oldalon a havazás hirtelen bekövetkező pontszerű terhelést jelent az üvegtető számára, amely a ház teteje és a teraszfedés felső széle közötti távolságtól függően megnövekedhet.

Ezen felül az eresz oldalon hó átfúvásokra is számíthatunk. A part menti területeken pedig az erős szél még a havazásnál is jobban teszteli az üvegtetők tűrését és stabilitását. 

A kiváló minőségű teraszbeépítések gyártói lelkiismeretes tanácsokat adnak, alaposan megtervezik és figyelembe veszik az összes szükséges biztonsági szempontot. Ennek megfelelően kiszámítják a szükséges üvegvastagságokat a DIN 18008 szabvány szerint, és meghatározzák a statikailag megbízható szükséges szerkezetet.

Ennek eredményeként olyan strapabíró télikerteket és teraszfedéseket kapunk, amelyek dacolnak a hóval és a széllel, így hosszú távú befektetésként évtizedekig örömmel használhatjuk őket télről télre.

Milyen télikerteket érdemes Magyarországon alkalmazni?

Joggal felvetődhet bárkiben a gondolat, hogy szükséges-e ekkora figyelmet szentelni ennek a kérdésnek itthon. Az elmúlt sok évben az ország nagy részében nem volt számottevő tartós havazás.

Azonban alkalomszerűen előfordult, hogy egy-egy napon viszonylag nagyobb mennyiségű hó esett le egyszerre, ezzel megbénítva a közlekedést, kisebb-nagyobb baleseteket és károkat okozva. 

Felsorakoztathatunk sok érvet, de igazából csak az Ön döntése, hogy érdemes-e kockáztatnia akár a saját és családja testi épségét, akár csak a befektetett pénzét, hogy olyan megoldást válasszon, amit egy hirtelen jött nagyobb havazás romba dönthet.

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?
2015-05-25

Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?

Sokszor még azok az érdeklődők sem tudják rendszerint a pontos választ, akikben már megszületett egy télikert beruházás gondolata. Keressük meg a választ közösen!!

Olvasson tovább
Házilagos télikert építés szakmailag hibásan - Esettanulmány
2016-01-04

Házilagos télikert építés szakmailag hibásan - Esettanulmány

Még a nálunk jobb módú országokban is előfordul, hogy valaki az olcsó megoldás keresése okán saját maga vág bele a télikert megépítésébe. A szaktudás hiánya azonban rendszerint súlyos károkat okoz.

Olvasson tovább
Esettanulmány- Házbővítés télikerttel
2014-04-03

Esettanulmány- Házbővítés télikerttel

Mindig nagy öröm, amikor egy régi családi ház megújul. Ilyenkor lehetőség van a régóta megfogalmazott vágyak megvalósítására is. Így történt ez, ebben az esetben is.

Olvasson tovább