Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?

2015-05-25

A télikerteket kínáló weboldalakon rendszerint megtalálhatóak azok a télikertek mellett szóló érvek, amelyeket többnyire jól ismerünk. Ilyen például az, hogy meghosszabbítja a terasz használhatóságának időszakát, hiszen védelmet nyújt az időjárás (szél, eső) ellen. Vagy az, hogy télen különböző tárgyakat tárolhatunk ott védett körülmények között (bútorok, virágok).

Bár ezek a kijelentések kisebb nagyobb megszorításokkal igazak, mégis azt kell mondani, hogy az igazi választ máshol kell keresnünk. Nézzük meg először, mit jelent az, hogy meghosszabbítja a terasz használhatóságának idejét?

Ehhez először is pontosítsuk a télikert fogalmát! De most ne arra gondoljon, hogy hőszigetelt (un. lakótéri télikertről) vagy hőszigeteletlen télikertről (üvegteraszról) van szó, hanem arra, hogy miből épül.

Ugyanis a legtöbben télikertnek neveznek egy üvegezett verandát, egy tetőtúlnyúlás alatt fekvő, üveggel vagy nyílászárókkal körbeépített teraszt is.

Tény, valamilyen mértékben ezek is a terasz használhatóságát befolyásolják, hiszen védelmet adnak eső és szél ellen. De egy Solarlux télikert ennél is sokkal többet nyújt Önnek.

Mi egy Solarlux télikert valódi előnye?

Képzelje el, hogy a családi születésnapi vendégségre készül, valamikor április közepén. Mivel nagy a család, ezért bizony szükség lesz a teraszra, hogy mindenki elférjen. Igen ám, de ki tudja milyen idő lesz? Hiszen az április szeszélyes. Lehet eső, lehet szél, de ami a legnagyobb gond az az, hogy a hőmérséklet jó esetben is max. 15-20 C° körül lesz, ez pedig meglehetősen hűvös a teraszon ücsörgéshez.

Ha egy tömör épített tető (pl. födém, vagy pergola pala-,vagy bádogfedéssel, esetleg náddal) alatt ülünk, akkor ezen bizony még az sem segít, ha esetleg sütne a nap.

De nem ez a helyzet egy Solarlux télikert alatt. Az üvegtetőn ugyanis átsüt a nap, és felmelegíti a télikert levegőjét, ahol így még felhős-napos időben is könnyedén 25° fölé kerülhet  a hőmérséklet.

A mozgatható oldalfalakkal pedig könnyedén tudjuk szabályozni a hőmérsékletet, ha netán túl meleg lenne. Vagyis egy télikert (üvegtető és üvegezett oldalfalak) legfőbb előnye, hogy hőpufferként szolgál és akkor is lehetővé teszi, hogy a szabadban tartózkodjunk, amikor azt az időjárás egyébként nem engené meg.

Mint például az alábbi képen, ami május 20-án készült. Látható, hogy az ég felhős, futó záporok követik egymást és a külső hőmérséklet mindössze 17C°, de benn 29C° van.

A télikertben mért hőmérséklet Felhős napos időben a télikertben 29C fok a hőmérséklet.

A télikertben a hőmérséklet 29 C fok,
17C külső hőmérsékletnél.

A külső időjárás mindeközben jobbára
felhős, esőre hajló.

 

Mikor használhatja még a Solarlux télikertet?

Nézzünk még további hasonló példákat, amikor kihasználhatjuk egy Solarlux télikert előnyeit:

Hőszigetelés nélküli télikertek (üvegteraszok)
 

  • Egy hűvösebb nyári reggelen egy napsütés nélküli teraszon (pl. nem átlátszó fedés alatt) bizony hideg van a reggelihez. Az üvegtetőn átsütő reggeli napfény viszont pillanatok alatt kellemes klímát varázsol.
  • A délutáni baráti grillpartyt a teraszon a könnyű nyári záporok és a feltámadó szél sem veszélyeztetik. Az oldalfalak becsukása után gond nélkül folytatódhat a borozgatás.
  • A nyár elején és végén, bizony gyorsan hűlnek az esték. Ilyenkor az üvegházban tárolt nappali hőt este jól hasznosíthatjuk az oldalfalak bezárása után. Ha ez kevésnek bizonyulna, akkor hősugárzókkal könnyedén tudunk kellemes hőmérsékletet varázsolni a zárt térben.
  • Késő ősszel és kora tavasszal használhatjuk a télikertben felgyűlő hőenergiát a lakás hőmérsékletének emelésére, mely által értékes fűtési energiát tudunk megtakarítani.

Hőszigetelt lakótélikertek

Egy lakótélikertben a fenti tevékenységeket az év minden napján végezheti. Teljes értékű étkezőként, nappaliként, fittnesstérként, dolgozó vagy, pihenőszobaként is használhatja, ahol mindig sok a fény és az energia, ezért  jó ott tartózkodni.

Ha a fenti használati előnyök között talál olyat, ami Önnek is értéket jelentene, akkor érdemes egy Solarlux télikertben gondolkoznia. Mivel az üvegtető és a vele kombinálható nyitható oldalfalak (vagyis egy télikert) kétségkívül nagyobb mértékű beruházást igényel, mint egy egyszerű teraszfedés, vagy teraszbeépítés, ezért csak annak érdemes ebben gondolkodni, aki maximálisan sok időt kíván a teraszán tölteni.

Egy Solarlux hőszigeteletlen télikerttel nem illúzió az évi 200-250 napos teraszhasználat elérése.  Az, aki ennél is többre vágyik annak a hőszigetelt verziókban kell gondolkodnia, amellyel a 365 napos használatot érheti el.

Ha érdekli ez a típusú télikert megoldás, vagy ha nem tudja, milyen irányba induljon el a terasztervezéssel kapcsolatban, keresse fel az alábbi linken található oldalunkat.

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Egy különleges télikert ötlet megvalósulása
2021-06-02

Egy különleges télikert ötlet megvalósulása

Vevőként tervezgetni, ötletet gyűjteni a leendő télikerthez egészen más kihívást jelent, mint gyártóként, forgalmazóként meg is valósítani ezeket az álmokat.

Olvasson tovább
Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett
2021-04-27

Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett

A lakótélikert építésének egyik oka lehet az, hogy további élettérrel szeretnénk bővíteni az otthonunkat. Ez értelemszerűen ebben az esetben utólag jut eszünkbe, amikor már jobban rálátunk arra, hogy mire lenne igényünk még.

Olvasson tovább
Árajánlat kérése télikertre vagy pergolára e-mailben?
2021-10-31

Árajánlat kérése télikertre vagy pergolára e-mailben?

Lehet-e döntést hozni sok millió forint elköltéséről egy e-mailban kért és kapott árajánlat alapján? Van-e értelme árajánlatot kérni úgy, hogy még nagyságrendileg sem vagyunk tisztában a tervezett beruházás költségeivel?

Olvasson tovább