Télikertépítés - az ötlettől a megvalósulásig

2015-10-21
 

Egy télikert építését rendszerint nem hirtelen ötlettől vezérelve valósítjuk meg. Az alábbiakban bemutatjuk milyen lépéseken át jutunk el az ötlettől a megvalósulásig.

 

1. Információ gyűjtés télikert építés előtt

Az ötlet ill. igény megszületése után a legnagyobb nehézséget valószínűleg az információk begyűjtése jelenti. Kézenfekvő megoldást kínál erre az internet, de rengeteg veszélyt is rejt magában.

Nem is a többnyire semmitmondó információk tömkelege jelenti a problémát, hanem az, hogy a weboldalak mögött álló cégekről, a kínált termékekről és szolgáltatásokról nagyon ritkán lehet valós információkat megtudni.

Sokszor nem csak az oldalakon felhasznált kép és szöveganyag másolt, vagy lopott, de még a hivatalos cégadatok is hiányoznak.

Tippek az információ gyűjtéshez

Próbáljon meg márkás gyártói oldalokon tájékozódni a műszaki megoldásokat illetően. 

Látogasson el minél több gyártóhoz, forgalmazóhoz és a saját szemével győződjön meg a kínált termékek és a szolgáltatások minőségéről.

A személyes konzultációk során gyűjtse be azt Önt érdeklő információkat (a kínált télikert pozíciója és árszintje a piaci versenyben, milyen igényeket tudnak kielégíteni ill. milyen igényeket támaszthat Ön a télikerttel szemben, alkalmazott műszaki megoldások ill. mintadarabok megtekintése stb.)

Kérjen lehetőséget referenciahely megtekintésére.

Ebben a fázisban a legnehezebb árinformációhoz jutni. A gyártói és kereskedői oldalakon rendszerint nincsenek árinformációk. A weboldalunkon nagyságrendi árak találhatók, amivel a beruházás volumene tervezhető.

Mit ne tegyen?

Ne kérjen telefonon árajánlatot.

Ne kérjen írásban árajánlatot, anélkül, hogy ismerné a terméket. Az ár ismerete a kínált ellenérték ismerete nélkül nem alkalmas semmire. (Ahogy azt sem lehet eldönteni, hogy 5 millió Ft sok-e egy kocsiért, ha nem tudjuk a típusát, az évjáratát, a futott kilométert stb.)

Ne az alapján válasszon vállalkozót, hogy az hajlandó-e ingyenesen kimenni a helyszínre tanácsot adni vagy felmérni. Orvost vagy ügyvédet sem az alapján választunk, magunknak hogy melyik ér rá.

 

2. A télikerttel szemben támasztott igények egyeztetése

A tervezés során a legfontosabb, hogy a télikertépítő cég minél részletesebben megismerje az elvárásainkat és az elképzeléseinket. Felhívja a figyelmünket azokra a megoldásokra és szolgáltatásokra, melyekkel komfortosabbá és használhatóbbá tehetjük télikertünket. 

Tippek az egyeztetéshez

Szánja rá az időt és hallgasson meg személyesen minél több télikert építő céget. Így kaphatja a legteljesebb és legtisztább képet, ami alapján valóban az Ön számára legmegfelelőbb megoldást választhatja.

Hasonlítsa össze az ajánlott megoldások minden elemét. Amit az egyik előnyként vagy hátrányként említ, arról kérdezze meg a másik véleményét is.

Az egyeztetésre vigye magával a tervezett télikert kürölbelüli méreteit. Ehhez szükség van a mélységre, a szélességre és csatlakozási pontok helyére (pl. lehetséges falcsatlakozás max. magassága)

Ne titkolja el a beruházásra szánt keretösszeget. A télikert egy épületrész, amit meg kell tervezni. Az építésznek is megmondjuk előre, hogy mennyi pénzből kívánjuk felépíteni a leendő családi házat. Enélkül ugyanis nem lehet sem házat, sem télikertet tervezni. 

Ha nincs lehetőség a személyes találkozóra, akkor vannak vállakozások, melyek írásos igényfelmérőt küldenek. Igyekezzen ezt minél pontosabban és átgondoltabban kitölteni. A vállalkozók ez alapján rendszerint el tudják dönteni, hogy tudnak-e az Ön elvárásainak megfelelő megoldást kínálni, vagy sem.

Mit ne tegyen?

Ne sajnálja az időt az egyeztetésekre. Jelentős pénzösszegről fog dönteni, amit bizonyára jól akar elkölteni.

Ne ragaszkodjon a helyszíni tanácsadáshoz, még akkor se, ha az ingyenes. Az értékesítés ezen szakaszában ugyanis nem a megvalósíthatóság (méretek, kivitelezhetőség) a fontos, hanem az, hogy megismerje azokat a funkciókat és szolgáltatásokat, amiket egy télikert nyújtani tud. Ezek közül azt a megoldást kell választania, ami az Ön elképzeléseihez, vágyaihoz a legközelebb áll. 

 

3. A télikert megtervezése

Az igények egyeztetése után az elvárásokra adott vállakozói megoldás és annak költségkeretének ismeretében dönthet, hogy kinek ad megbízást a télikert megtervezésére. Ehhez már elengedhetetlen a helyszíni méretfelvétel és a helyszíni tanácsadás.

Ilyenkor az utolsó szögig minden részletkérdés tisztázásra kerül, ami alapján megtervezhető a télikert. A tervezés során ellenőrizni kell a statikai kivitelezhetőséget és szükség esetén módosítani kell a terveken.

Ez egy nagyon nagy körültekintést és felelősséget jelentő, időt igénylő munka, ami alapján a szerződés részét is képező végső megoldást és annak árát meg lehet határozni. 

Tippek a télikert tervezéshez

Mivel a tervezés a legtöbb cégnél pénzbe kerül, ezért csak akkor adjon erre megbízást, ha úgy érzi mind árban, mind a megoldásokat tekintve megtalálta az Önnek legmegfelelőbb megoldást.

Ha úgy érzi bizonytalan, kezdeményezzen újabb egyeztetést a szóbajöhető kivitelezőkkel és újra és újra beszéljék át a megoldásokat. A cégek ilyenkor szívesen felajánlanak egy helyszni egyeztetést is, ami alapján jobban fel tudják mérni az igényeket. 

Mit ne tegyen?

Ne az alapján rendeljen télikert tervezést, hogy ki csinálja meg azt ingyen. Gondoljon bele, hogy  az adott munka színvonala mindig arányban áll a a munkáért kapott fizettséggel. A tervezési díjat egyébként a komoly cégek is beszámítják a vételárba, így Ön nem veszít semmit, ellenben tisztességes munkát kap érte.

 

4. Szerződéskötés és a télikert kivitelezése

Ha megállapodás születik a megtervezett télikert árában is, akkor sor kerülhet a szerződéskötésre, amely alapján a télikert kivitelezésre kerül. A cégek rendszerint kétféle szerződést használnak. Rövidet és egyszerűt, vagy hosszút és bonyolultat.

A rövid előnye, hogy gyorsan át lehet olvasni és általában közérthető. Hátránya, hogy csak nagyon felületesen taglalja a jogi viszonyból fakadó jogokat és kötelezettségeket, így vitás esetekre nem ad megfelelő jogi alapot, ami elhúzódó jogvitákhoz vezethet.

A hosszú szerződések hátránya, hogy időbe tellik elovasni és értelmezni, viszont előnyük, hogy egyértelműen tisztázza a vevő és eladó jogviszonyát.

Tipp a szerződéskötéshez

Mindegy, hogy hosszú, vagy rövid szerződést kap, mindig alaposan olvassa át és értelmezze a feltételeket. Így Ön is tisztában lesz a jogaival és kötelezettségeivel is, nem kerülhet olyan helyzetbe, ami váratlanul éri. 

 

Még több hasznos információ teraszbeépítéshez

Összegyűjtöttük ügyfeleinktől a leggyakrabban feltett kérdéseket, és ez alapján állítottuk össze ezt az oldalt.


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Különleges erkélyajtók, egyedi teraszbeépítések- VIDEÓ
2016-04-04

Különleges erkélyajtók, egyedi teraszbeépítések- VIDEÓ

Sok érdeklődőnk kéri, hogy mutassuk meg egyszerűen a Solarlux nyílászárók működését. Végre elkészült szinkronizált videónk, amiből néhány perc alatt megtudja, miben rejlik zsenialitásuk.

Olvasson tovább
Kiváló minősítést kaptak a Solarlux télikertjei
2016-09-06

Kiváló minősítést kaptak a Solarlux télikertjei

A Focus Money gazdasági magazin "Üvegpalotában lakni” elnevezésű tesztjében vezető német télikertgyártókat vizsgált, melyen a Solarlux KIVÁLÓ minősítést kapott.

Olvasson tovább
Egy különleges télikert ötlet megvalósulása
2021-06-02

Egy különleges télikert ötlet megvalósulása

Vevőként tervezgetni, ötletet gyűjteni a leendő télikerthez egészen más kihívást jelent, mint gyártóként, forgalmazóként meg is valósítani ezeket az álmokat.

Olvasson tovább