Üvegteraszt vagy télikertet építsen?

2014-09-18

Ugye Ön is egyre többet szeretné használni a teraszát, ahogy tavasszal melegedni kezd az idő? Higgye el, nincs egyedül ezzel. Azonban sokszor megtréfál bennünket a bolondos tavaszi időjárás, amikor bármennyire is szeretnénk a teraszon tölteni az időt, a szél, vagy egy hirtelen támadt zápor bekerget minket a házba.

Ez főleg akkor nagy érvágás, ha kimondottan szeret Ön is a teraszon olvasgatni, napozni, ejtőzni, a családdal vacsorázni, de hétről hétre csak a terasz ajtó mögül nézheti, hogy éppen mit fúj oda a szél. (Mert Murphy törvénye olykor mintha hatványozottan működne a hétvégére időzített kutyaütő időjárással kapcsolatban.)

Ilyen kiszámíthatatlan időjárási körülmények közepette nem ördögtől való gondolat a teraszunk beépítése. Nézzük, miért is lenne jó? Először is, nem zavarhatják meg nyugalmunkat a futó nyári és tavaszi záporok, vagy hosszabb-rövidebb esőzések.

Aztán, éppen ezért, kint hagyhatjuk a bútorokat, amik nem áznak szét és nem porosodnak. Mivel a terasz oldalai zárhatóak, így hűvösebb, vagy szeles időben is nyugodtan el tudjuk költeni vacsoránkat. Lényegében meg tudjuk hosszabbítani a kerti szezont, és nem minden időjárási körülmény üldöz be minket a házba.

Azonban joggal merül fel a kérdés, hogy teraszbeépítés gyanánt télikertet, vagy üvegteraszt válasszunk inkább. Mondhatnám, hogy a válasz nagyon egyszerű, ehhez csupán el kell döntenie, hogy teljes értékű lakótérként kívánja-e használni a befedett részt, vagy sem. De nézzük, mit érdemes még végiggondolnia a döntéshez.

Télikert, avagy az egész éves teraszhasználat 

Amennyiben télikertettel, vagy máshogy nevezve, lakótélikerttel szeretné bővítené az otthonát, úgy hőszigetelt rendszerre lesz szüksége, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Számítson rá, hogy ez jóval többe kerül, mint egy hőszigetelés nélküli üvegterasz. Nemcsak maga a télikerthez szükséges nyílászárók, de a fűtés, a szellőzés, a világítás és az árnyékolás kialakítása is növeli a költségvetést.

A télikert kialakítása egyébként sokszor költségesebb, mintha egy szobával többet építettünk volna a házhoz. Igaz funkcióban mást, életérzésben pedig többet kínál, mint egy hagyományos szoba, hiszen gyakorlatilag egész évben élvezhetjük benne a 'kerti szezont'. 

Üvegterasz, avagy a 3 évszakos teraszhasználat

Ezzel szemben az üvegterasszal csak 8-9 hónapra növelhetjük a teraszon töltött időt. Mivel az üvegteraszok hőszigetelés nélküli rendszerek, védenek az eső, vagy a szél ellen, de a téli hidegben nem nyújtanak teljes értékű lakókomfortot.

Azonban az mindkettőnél kiemelkedő előny, ha szinte teljes mértékben nyithatóak. Így nyáron a jó időben nincs bezártság érzetünk, szabadon mozoghat a levegő. Ugyanígy a rosszabb időjárás hátrányait könnyen ki tudjuk küszöbölni a szerkezetek zárt állapotával.

Ha érdekli valamelyik megoldás, vagy ha nem tudja, milyen irányba induljon el a terasztervezéssel kapcsolatban, keresse fel az alábbi linken található oldalunkat. 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett
2021-04-27

Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett

A lakótélikert építésének egyik oka lehet az, hogy további élettérrel szeretnénk bővíteni az otthonunkat. Ez értelemszerűen ebben az esetben utólag jut eszünkbe, amikor már jobban rálátunk arra, hogy mire lenne igényünk még.

Olvasson tovább
Mit kell tudnia a télikertek tájolásáról?
2018-05-22

Mit kell tudnia a télikertek tájolásáról?

A télikert tervezés kapcsán sokszor felmerül a kérdés, mi az optimális tájolás? Az attól függ, hogy.... - szoktuk válaszolni. De mitől is?

Olvasson tovább
Esettanulmány- Házbővítés télikerttel
2014-04-03

Esettanulmány- Házbővítés télikerttel

Mindig nagy öröm, amikor egy régi családi ház megújul. Ilyenkor lehetőség van a régóta megfogalmazott vágyak megvalósítására is. Így történt ez, ebben az esetben is.

Olvasson tovább