Mivel fedhetem a teraszomat 2. rész: Bioklimatikus pergola vagy üvegtető

2021-04-07

--Várható olvasási idő: 5-8 perc között, de hálás lesz érte, ha épp teraszfedési megoldást keres. ---

Már az elején leszögezem, hogy csak a cikk végén fogom elárulni, hogy szerintem melyik a jobb megoldás és miért. Ugyanakkor semmiképp ne higgyen nekem, amíg végig nem gondolta az igényei alapján azokat a választási szempontokat, amiket a következőkben felsorolok.

Lamellás alumínium vázas pergola

Lamellás pergola zárt lamellákkal, oldalfalakkal és oldalsó árnyékolókkal

Ha már megfogalmazódott Önben a gondolat, hogy szeretne valamilyen teraszfedést, vagy terasz beépítést, valószínűleg valamilyen hiányérzete támadt a terasz használhatóságával kapcsolatban, amire most megoldást keres.

Persze vannak, akik csak egyszerűen egy ismerősnél, vagy barátnál inspirálódnak, és megkívánnak valamit, ’na, ilyet szeretnék én is’ alapon és elfelejtik, hogy az igények és az elvárások a teraszhasználati szokásainktól függően nagyban eltérőek lehetnek.  

Ha beírja a google keresőbe, hogy teraszfedés, akkor rengeteg találat közül válogathat, kezdve a karos textilárnyékolóktól a polikarbonát tetőkön és a lamellás vagy textil pergolákon át (ezeket nevezik manapság hangzatosan bioklimatikus pergoláknak) egészen az üvegtetőkig bezárólag.

Ezen megoldások első pillantásra lényegében ugyanazokat a funciókat látják el: védenek az esőtől és a hótól, valamint árnyékolnak. Látszólag ugyanazt nyújtják, legfeljebb izléstől függően egyiket vagy másikat találjuk kicsit szebbnek vagy praktikusabbnak.

A valóság azonban ennél sokkal összetettebb. (A polikarbonát tetőket ebben a cikkben nem részletezem, mert funkcióját tekintve azonos az üvegtetővel, illetve egy másik cikkben már kiveséztem őket.)

Mire jó egy modern bioklimatikus pergola?

Tulajdonképpen nem kell sokat gondolkodni a válaszon, mert egyszerű: véd az esőtől és árnyékot ad a tűző napsugárzással szemben. Az alumínium váz miatt hosszú, gondozást nem igénylő élettartammal számolhatunk, ráadásul esztétikus és modern megoldásként szolgálnak.

Lamellás és ponyvás alumínium vázas pergola

Viszont kisebb különbségekkel ugyanazeket elmondhatjuk a többi, korábban felsorolt teraszfedésről is.

Például egy karos textilárnyékolóval összevetve azt láthatjuk, hogy árnyékolás szempontjából nincs különbség. A csapadék védelem tekintetében azonban már van, mert amíg egy karos árnyékolót legfeljebb szemerkélő esőben, szélcsendben használhatunk, addig a pergolák nagy esőben is megbízható védelmet nyújtanak. Ezen felül, a karos árnyékolóknak határt szab a lefedendő alapterület is, így csak kisebb teraszok esetén használhatóak.

Ha az üvegtetőkhöz hasonlítjuk a pergolákat, akkor azt látjuk, hogy az üvegtetőket ki kell egészíteni egy árnyékolóval ahhoz, hogy az eső ellen és a napsugárzás ellen is ugyanolyan védelmet nyújtsanak. Ugyanakkor az üvegtetők sokkal nagyobb formai szabadságot nyújtanak, sokkal több egyedi beépítési lehetőséget kínálnak, mindemellett sokoldalúbb a használhatóságuk. 

Láthatjuk, hogy a fő célokat illetően (eső és napsugárzás elleni védelem) igazából nem találtunk lényegi különbséget. Látszólag mindegy melyiket választjuk, legfeljebb a pénztárcánk befolyásolhatja a döntésünket. 

Azonban még mindig csak a felszínt kapargatjuk, a valódi különbségekhez mélyebbre kell ásni. Tudom, hogy hosszú ez a cikk, viszont a végére érve már Ön is szakértői szemmel fog tudni dönteni a saját teraszáról, ezért mindenképpen érdemes végigolvasnia.

Úgyhogy folytassuk azzal, hogy a bioklimatikus pergolákra és az árnyékolóval kombinált üvegtetőkre koncentrálunk jobban.

Mi történik amikor árnyékolni szeretnénk?

Ha használni szeretnénk a pergola árnyékoló funkcióját, akkor bezárjuk a lamellákat vagy kihúzzuk a textilt, az üvegtetőnél pedig kinyitjuk az árnyékolót.

Amikor árnyékolunk, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezzel együtt jár valami, amibe sokan nem gondolnak bele. Ez pedig nem más, mint a kevesebb fény.

Ez nem jelent problémát a medence partján lévő kiülőnél, vagy egy a kertben szabadon álló pergola esetén, de gondot jelenthet a nappali előtti teraszon, ahol a zárt pergola miatt a helyiség sötétségbe borul.

Egy napsütéssel teli országban ez nem okoz jelentős problémát, hiszen verőfényben a fényerősség is magas. De mi a helyzet változó időjárási viszonyok között, derengő napsütésben? Kint ugyan erős a napsütés, azonban csak kevés fény jut bentre. 

Ezért a döntésnél figyelembe kell vennünk a telepítés helyét is. Ugyanis más a helyzet egy családi háznál (az otthonunkban), és más a balatoni nyaralónál. Egy családi ház esetén az egész évet figyelembe véve kell döntenünk, míg a nyaralónál csak a nyári hónapok használatát kell górcső alá venni.  

Solarlux Anova üvegtető árnyékolóval

Solarlux Anova üvegtető árnyékolóval

A nap elleni védelem hasonlóan működik egy árnyékolóval kombinált üvegtető esetén is. A textilárnyékoló véd a napsugárzástól, de kisebb mértékben csökkenti le a bejutó fényt. 

Árnyékolás szempontjából elmondhatjuk tehát, hogy a telepítés helye ill. a használat időpontjában jellemző fényintenzitás befolyásolhatja a döntésünket.

Megjegyzés: Nem véletlen, hogy a pergolák hazája Olaszország ill. Spanyolország, ahol szinte 365 napon át süt a nap és a fő cél az árnyékolás.

Mi a helyzet esős időben?

Fogadjuk el, hogy mind a ponyvás, mind a lamellás pergolák alapvetően megfelelő védelmet nyújtanak nagyobb eső esetén is. (Persze, ez az olcsó termékeknél nem teljesen van így, de ezen most nagyvonalúan lépjünk át.)

A pergoláknál az eső elleni védekezéshez be kell zárni a lamellákat, illetve ki kell húzni a ponyvát. Mivel eső esetén ritkán süt a nap, így az amúgy is gyenge fényviszonyok tovább romlanak a pergola alatt ill. a határos helyiségekben (pl. a nappalinkban).

Persze mondhatjuk, hogy esőben úgysem ül ki senki a teraszra, ezért nem kell bezárni a pergolát, így a nappaliban is elegendő fény lesz. De akkor hagyjuk elázni a bútorokat a teraszon?

Mindeközben az üvegtető eső elleni védelme akkor is működik, ha bezárjuk az árnyékolót. Az üvegtető úgy véd az esőtől, hogy közben nem rontja a fényviszonyokat, így eső esetén is elegendő fény jut a teraszra.

Ponyvás pergola oldalsó árnyékolással

Ponyvás pergola kihúzott ponyvával és oldalsó árnyékolókkal

Tehát, ha a balatoni (netán adriai) nyaralóba keres megoldást, ahol a fő cél az árnyékolás, és csak opcionálisan védekezne mondjuk egy hirtelen jött nyári eső ellen, akkor a pergola tökéletes választás lehet.

Ugyanez igaz a kertben (pl. medence mellett) szabadonálló kiülő esetén is. Ha azonban egy egész évben használt, változó időjárási viszonyok mellett használandó teraszra keres megoldást, akkor inkább az üvegtetőt javaslom.

Mi történik, ha a hőmérséklet csökken és az esőből hó lesz?

A legtöbb pergola gyártó megadja a megengedhető hóterhelésre is az adatokat. Az egyik prémium minőségű gyártónál pl. 110 kg/m2 szerepel. Ez a laikus ember számára több, mint soknak is tűnhet.

Az egyetlen probléma vele az, hogy a Magyarországon érvényben lévő szabványi előírás min. 125 kg/m2 hóteherre való méretezést ír elő a tetőkre. (Az erről írt cikkünket itt olvashatja.)

Márpedig a zárt lamellák egy tetőt alkotnak. Vagy lehet, hogy nyitott lamellák mellett érvényes a 110 kg/m2? Ebben az esetben viszont a hó is átesik rajta, ugyanakkor a napfény meg nem jut át eléggé, mivel részben árnyékolnak a lamellák.

Persze ez most egy sarkos példa, hiszen, aki olyan megoldást keres, amivel nyáron árnyékolhat, az nem gondolkozik a téli teraszhasználaton.

Nyilvánvaló, hogy télen is szeretnénk védeni a teraszunkat, ezért valószínűleg zárt állapotban fogjuk teleltetni a pergolánkat. A lényeg azonban azt, hogy ezen az állapoton fagyos időben nem tudunk változtatni. Így, ha a reggeli fagy utáni napos délelőtt szeretnénk kiülni a teraszra napozni, azt bizony nem fogjuk tudni megtenni. 

Elegancy ponyvás pergola behúzott ponyvával

Ponyvás pergola, felhős időben behúzott ponyvával

Egy üvegtető alá kiülve, a ház oldalának védelmében még a szoláris nyereséget is tudjuk valamennyire kamatoztatni, így kevésbé fogjuk hidegnek érezni a külső hőmérsékletet.

Üvegtető teraszfedéshez- Solarlux Anova

Solarlux Anova üvegtető behúzott árnyékolóval

Mi a helyzet a szeles idővel?

A ponyvás pergolák textiljei erős technikai szövetből készülnek, így nem kell azon aggódnunk, hogy egy hirtelen jött nagyobb széllökés magával viszi, vagy leszaggatja.

Szelesebb időben sem kell féltenünk, ugyanakkor oldalsó védelem híján valószínűleg senki nem szeretne ilyenkor a teraszon üldögélni. A lamellás kivitelek esetében is egészen hasonló a helyzet. 

Bár a bioklimatikus pergolák bővíthetőek oldalfalakkal, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak olyanokkal, amelyek nem terhelik a vázat. Választhatunk hozzá eltolható üvegfalakat vagy textil szélvédelmet, de például a közkedvelt lapozható üvegfalak nem alkalmazhatóak itt, mert azok függesztett szerkezetek és terhelik a pergola vázát.

Mindeközben az üvegterasszá bővített üvegtetők oldalfalai, akár 120 km/h-ás szélerősségig is védelmet nyújtanak. Nem beszélve a csapódó esőről, meg attól a sok levéltől, szeméttől, amit nem kell majd a teraszról összeszednünk. 

Aluminium vázas pergola lamellákkal

Lamellás pergola nyitott lamellákkal és eltolható oldlafalakkal

Mire jó még az oldalfal?

Az oldalfalakkal bővített teraszfedéseknek van egy el nem hanyagolható előnyük. A tetőn ill. az oldalfalakon át bejutó szoláris energia alacsony külső hőmérséklet esetén is képes kellemesre felmelegíteni a teret.

Egy üvegtető esetén ez a hatás hatványozottan igaz. Nyilván kizárólag nyári használat esetén ez inkább hátrány, de aki egész évben használná a teraszt, annak ez hatalmas előny.  

Melyik tetszik jobban?

Ejtsünk néhány szót a megjelenésről is, hiszen ez ugyanolyan fontos szempont egy teraszfedés esetében, mint a használati funkciók. Az alumínium pergolák nemcsak a minimalista stílus rajongói között népszerűek, mivel modern és esztétikus megjelenéssel bírnak.

Az üvegtetők ezzel szemben korábban csak félnyeregtetős kivitelben léteztek, ami nem passzolt minden építészeti stílushoz. Azonban a legújabb lapos tetős megjelenésű üvegtetők most már ennek az igénynek is meg tudnak felelni, így ebből a szempontból mondhatjuk, hogy nincs különbség közöttük.

Lamellás pergola kontra Solarlux Acubis üvegterasz

Melyik mennyibe kerül?

Jöjjön hát akkor a 100 Ft-os kérdés megválaszolása. 

Ökölszabályként azt tudom mondani, hogy egy prémium lamellás pergola ára nagyságrendileg megegyezik egy árnyékoló nélküli üvegtetővel, a ponyvás pergola pedig kb. 30%-al kedvezőbb árú, mint a lamellás pergola.

A weboldalunkon talál irányárakat is az egyes termékeink mellett, így Ön is eldöntheti a terasza méretének és a szükséges funkciók függvényében, hogy melyik megoldás jöhet szóba.

 

Melyiket választottam én?

Ahogy ígértem, itt a cikkem végén megválaszolom a kérdést. Nem titok, hogy a magam részéről az üvegtetőkhöz (télikertekhez) húz a szívem. Félreértés ne essék, forgalmazunk pergolákat és üvegtetőket (télikerteket) is, pontosan azért, mert nincsenek jó, vagy rossz megoldások.

Egyszerűen a saját szokásaim mellett, számomra nagyobb értéket jelent, hogy szinte egész évben tudjuk használni a teraszt a családommal.

Az összes használati módtól függő előnyt és hátrányt összevetve, nekem az oldalfalakkal szerelt üvegető jelenti az ideális, jó ár-érték arányú választást. De ahogy említettem, Önnek nem biztos, hogy ugyanez jelenti a megfelelő megoldást. 

Konklúzió

Ha a bioklimatikus pergola és az árnyékolással kombinált üvegtető között kell választania, akkor mindenképpen érdemes alaposan megnéznie, hogy a végösszeg mellett mi szerepel a mérleg másik oldalán. 

Nem csak az egyes gyártók közötti esetleges minőségi különbségekre gondolok, hanem arra is, hogy az árért valóban azokat a funkciókat kapja-e, amikre szüksége van.

Hasonlóan ahhoz, ha két autó közül kell választania, akkor előbb megnézi a felszereltséget és a funkciót, majd azt, hogy ez Önnek megéri-e azt az árat, amit kérnek érte. Egy sportkocsi lehet, hogy drágább, mint egy családi autó, de a kérdés, hogy sebességre, vagy a családunk biztonságos utaztatására van szükségünk?

Vizsgálja meg tehát azt, hogy Ön hogyan szeretné használni a jövőben a teraszát, majd az egyes használati módokat és időszakokat egyesével mérlegelje és értékelje ki.

Ezután vesse össze, hogy hogyan és miképpen érvényesülnek a választott teraszfedés funkciói az Ön által elképzelt használat mellett. Végül mérlegelje azt, hogy egy kedvezőbb árú megoldás érdekében le tud-e mondani egyik vagy másik kívánt funkcióról.


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

 

Pergola teraszfedés Mantu Ajtó-Ablak Stúdió

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés
2014-04-03

Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés

Szerencsére ma már nem csak a kerttel rendelkező családi ház tulajdonosok élvezhetik az időjárási viszontagságoktól védett teraszok előnyeit. Így teheti használhatóvá teraszát egy társasházban.

Olvasson tovább
Melyiket válasszam: Bioklimatikus pergola, vagy árnyékolt üvegtető?
2022-06-28

Melyiket válasszam: Bioklimatikus pergola, vagy árnyékolt üvegtető?

Már többször, több helyen írtunk erről a témáról, de még mindig akad olyan szempont, amit érdemes jobban kiveséznünk.

Olvasson tovább
Mit kell tudni a teraszfedések stabilitásáról?
2021-06-11

Mit kell tudni a teraszfedések stabilitásáról?

A stabilitás egy alapvető követelmény minden építmény esetében, nincs ez másként a különböző teraszfedéseknél sem. Nézzük, mit jelent ez bővebben.

Olvasson tovább