Minden teraszbeépítés ugyanolyan? Csak amennyire minden autó

2017-06-19

A legtöbb terasztulajdonos előbb utóbb eljut arra a felismerésre, hogyha nem tesz valamit a terasza időjárás elleni védelme érdekében, akkor a szélsőségesen változó időjárás miatt egyre kevesebb alkalommal tudja majd azt használni. 

Így aztán egyre több ajánlatkérést kapunk arra, hogy adjunk ajánlatot üvegtetőre, üvegteraszra, teraszárnyékolásra, vagy éppen télikertre.  A legtöbb ajánlatkérésről az első pillanatra látszik, hogy az ajánlatkérő nem igazán van tisztában a különböző védelmi rendszerek előnyeivel és hátrányaival, még kevésbé azok árvonzatával. 

Milyen teraszbeépítésre kérjen árajánlatot?

Mondhatnám, hogy leginkább arra, amit szeretne megvalósítani. Henry Ford mondta egyszer:

"Ha megkérdeztük volna az embereket, hogy mit szeretnének, gyorsabb lovakat akartak volna."

Azonban, és ezt most nem rosszindulattal mondom, az emberek többségének fogalma sincs, hogy mit szeretne, amikor teraszbeépítést keres. Ajánlott valamit a szomszéd, ilyen van a Pistiéknél, a vejem jobban tudja, az ablakos Bandi meg végképp.

A legfőbb bizonyíték erre az átgondolatlan ajánlatkérésekre kapott megoldási javaslatokra érkező reakciókban található. A legtöbb esetben ugyanis nem azt a terméket találja az érdeklődő az ajánlatban, amit várt.

Ha valaki úgy érzi, hogy más árat és terméket kapott mint amit várt, akkor nincs tisztában azzal, hogy mire is van szüksége. Vagy nagyon más árkategóriában képzeli el a megvalósítást, de ez már egy másik kérdés.

Egyébként ez nem baj, hiszen talán megvilágosodottnak kellene lennünk, ha mindig minden helyzetben tudnánk, hogy pontosan mit is akarunk.

Ugyanakkor azt is elárulom, ha könnyen 'megszülhető', csípőből kockás papírra jegyzetelt megoldást és árakat szeretne, akkor nem valószínű, hogy tőlünk érdemes árajánlatot kérnie.

Szerintem érdemes egy fél órát rászánnia a kérdésekre, mert segítenek átgondolni, hogy mikor, milyen rendszerességgel, és milyen időtartamban szeretné használni a teraszát. És ez nem olyan, mint a Mekiben a nagyobb menüben is adhatom életérzés, ha mindent szeretne, mindenre is fog árat kapni.  

Néhány tipikus hiba a teraszbeépítési ajánlatkérésekben:


  • Ha csak gyenge esőig szeretné használni a teraszát, ne várja, hogy csak üvegtetőre fog árajánlatot kapni. (mert oldalfalak is lesznek benne) 
  • Ha azt írja hogy télen is szeretné használni a télikertjét, ne csodálkozzon ha a legdrágább hőszigetelt verzióra kap ajánlatot. (Teljes értékű lakótélikertekről beszélünk, nem virágtárolóról.)
  • Ha a tűző nap ellen szeretne védekezni, de beírja, hogy szeles időben is szeretné használni a teraszt, akkor ne csodálkozzon, ha nem karos textilárnyékolóra kap ajánlatot.
  • Ha csak évi 20-30 napot akar a teraszon tölteni, akkor valószínűleg nincsen szüksége napvédelmen kívül más védelmi eszközre.

Javasoljuk, hogyha nem azt kapta, amit várt akkor nézze meg az alábbi videónkat, melyben szintén összefoglaltuk a 10 legfontosabb terasztervezési kérdést.

Ha ezek után is lennének még fehér foltok, keressen fel bennünket , hogy személyesen átbeszélhessük az elképzeléseit és közösen kidolgozzuk az Önnek tetsző megoldást.

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Esettanulmány: Terasz szezon hosszabbítás hőszigetelés nélküli télikerttel
2020-11-20

Esettanulmány: Terasz szezon hosszabbítás hőszigetelés nélküli télikerttel

Cikkünkben egy németországi kertimádó családi ház tulajdonos terasz beépítését mutatjuk be, aki szerette volna az időjárástól függetleníteni a terasz használatát.

Olvasson tovább
Melyiket válasszam: Bioklimatikus pergola, vagy árnyékolt üvegtető?
2022-06-28

Melyiket válasszam: Bioklimatikus pergola, vagy árnyékolt üvegtető?

Már többször, több helyen írtunk erről a témáról, de még mindig akad olyan szempont, amit érdemes jobban kiveséznünk.

Olvasson tovább
Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés
2014-04-03

Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés

Szerencsére ma már nem csak a kerttel rendelkező családi ház tulajdonosok élvezhetik az időjárási viszontagságoktól védett teraszok előnyeit. Így teheti használhatóvá teraszát egy társasházban.

Olvasson tovább