Fedetlen teraszok védelme karos textilárnyékolókkal


A karos textilárnyékolók alkalmazása kis és közepes méretű teraszokhoz ajánlott, elsősorban a nyári napsugárzás elleni védekezés céljából. Korlátozottan használhatóak közepes szélerősségig, ill. gyenge esőben is. Tartós eső elleni védelem céljából speciális szövetek kiválasztásával a vízállóság fokozható, de inkább alternatív megoldások javasolhatóak.

Inspirációk


Mit kell tudnia a karos textil árnyékolókról?


Lehet-e esőben használni a karos textilárnyékolókat?

A Markilux a napvédő szöveteket víztaszító impregnálással látja el a gyártás során, így egy rövid ideig tartó, csendes esőben vízállóak maradnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy esőben csak a minimálisan 15°-os dőlésszöggel rendelkező napellenzőket szabad használni.
 

Mekkora esőnek áll ellen a textil?

A karos textilárnyékolók esetén a fő problémát nem a textil átnedvesedése okozza, hiszen a Sunvas kollekció textiljei 35 mm vízoszlopnak, míg a Sunsilk kollekció textiljei 45 mm vízoszlopnak is ellenállnak. Sőt, a Sunvas Perla és a Sunsilk Perla FR kollekcióval tovább növelhető a vízellenállás akár 100mm ill. 300mm vízoszlopig.

A problémát az okozza, hogy kis dőlésszög esetén a víz nem tud lefolyni az textilről, ott tócsában összegyűlik és a nagy súly károsítja a függesztéseket. Ha valaki tartós esőben is szeretné használni a textil árnyékolót, akkor a karos árnyékolók helyett a pergola árnyékolókat, vagy üvegtetőt érdemes választania.
 

Mit kell tenni, ha megázik a textil?

Ha megázott az árnyékoló és nedvesen tekertük fel, akkor az eső elmúltával haladéktalanul ki kell nyitni és meg kell szárítani.
 

Hogyan tisztítható a textil?

A textilre rárakódott port egy puha kefével el lehet távolítani. Hála a Markilux öntisztító impregnálásának ezt a „munkát” az esővel is elvégeztethetjük, ügyelve az előző pontban leírtakra. A textilre lehulló faleveleket érdemes azonnal eltávolítani és különösen ügyelni arra, hogy ne kerüljenek felcsavarásra, mert foltokat okozhatnak. Ha mégis keletkeztek szennyeződések  lágy mosószerekkel eltávolíthatóak.
 

Miért fontos a megengedett maximális szélerősség ismerete?

A karos textilárnyékolók legnagyobb ellensége a szél. A nagy vászonfelület ugyanis vitorlaként funkcionál, mely erős szélben a legerősebb rögzítést is felfeszíti. Ezért tisztában kell lenni azzal, mi az a maximális szélerősség, ami mellett a karos árnyékolót még használhatjuk.
 

Hogyan védekezhetek a szél okozta károk ellen?

A nyitott állapotban felejtett árnyékolót is meg kell tudnunk védeni a hirtelen jött, erős széltől. Erre szolgálnak a szélérzékelők, melyek az előre beállított szélerősség elérésekor automatikusan bezárják a napellenzőt.
 

Mit tegyek, ha a kinyitott árnyékoló ellenére besüt a nap a teraszra?

Az alacsonyan álló nap ellen (nyugati fekvésű teraszok) a karos árnyékolók rendszerint nem védenek. Néhány típushoz lehetőség van árnyéktoldat beépítésére, mellyel a homlok oldalon a lemenő nap ellen védekezhetünk. További megoldást jelenthet az oldalról érkező sugárzás ellen a Markilux 790 típusú oldalárnyékolója.
 

Lehet-e a karos árnyékolót üvegtetőhöz alkalmazni?

A karos árnyékolók egyáltalán nem, vagy csak erős megfontolások mellett alkalmazhatók üveg vagy polikarbonát tetőkhöz árnyékolóként. Mindenképpen biztosítani kell, hogy szél esetén az árnyékoló semmilyen körülmények között se tudjon a szél hatására beleverni a tetőbe, mert mind az árnyékoló, mind pedig a tető károsodhat.
 

Miért nem alkalmas minden textil napellenzőnek?

Az árnyékolók textiljei nem hétköznapi szövetek. Bár egy normál lepedőt kifeszítve is árnyékban érezhetjük magunkat, mégis garantált az égési sérülés, ugyanis a normál textilek egyáltalán nem UV védők. A Sunsilk és a Sunvas szövetek a speciális gyártási eljárásnak köszönhetően a textilek által elérhető legmagasabb 100% védelmet nyújtó UPF 50+ napvédő faktort érik el.
 

Miért nem előnyös a varrt textil az árnyékolóhoz?

Szöveteket rendszerint 80-100 cm széles végekben gyártják. Így egy 4-5m széles textilárnyékolót 4-5 egymás mellé helyezett végből kell legyártani. A hagyományos varrt technológiával szemben a Markilux ultrahangos ragasztási technológiát alkalmaz, mely számos előnnyel jár: a „varratok” víz-, hőmérséklet. és fényállóak, a szövet élettartamát nem csökkentik a tűszúrások, a cérna időjárás okozta elöregedésével sem kell számolni.
 

Milyen textilhibák megengedettek a textilárnyékolókban?

A textilminőségre nincsenek konkrét szabványok, ezért a nagyobb gyártók közösen elfogadott konvenciókat alkalmaznak (pl az ITRS, a Műszaki szövetek - Árnyékolók - Rolók Gyártóinak Szövetsége). Így például a kisebb textilhibák (csomók, száltorlódás, szálszakadás, stb.), a hullámosság, a nyúlás a gyártás elkerülhetetlen velejárója, ezért nem képezhetik reklamáció tárgyát. Mindazonáltal ezek a hibák nem lehetnek kihatással az árnyékolók élettartamára.