Terasz árnyékolása karos textil árnyékolóval


A karos textilárnyékolókat elsősorban kis és közepes méretű teraszokhoz ajánljuk a nyári napsugárzás elleni védekezéshez. Érdemes még tudni róluk, hogy korlátozottan használhatóak közepes szélerősségig, ill. gyenge esőben is.

Tartós eső elleni védelem céljából speciális szövetek kiválasztásával a fokozhatjuk a vízállóságot, de ha ez fontos szempont, akkor inkább más terasz megoldást érdemes választani.

Inspirációk


Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló
Markilux karos teraszárnyékoló

Mit kell tudnia a karos textil árnyékolókról?


Lehet-e esőben használni a karos textilárnyékolókat? Meddig áll ellen?


A Markilux a napvédő szöveteket víztaszító impregnálással látja el a gyártás során, így egy rövid ideig tartó, csendes esőben vízállóak maradnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy esőben csak a minimálisan 15°-os dőlésszöggel rendelkező napellenzőket szabad használni.

 

A karos textilárnyékolók esetén a fő problémát nem a textil átnedvesedése okozza, hiszen a Sunvas kollekció textiljei 35 mm vízoszlopnak, míg a Sunsilk kollekció textiljei 45 mm vízoszlopnak is ellenállnak. Sőt, a Sunvas Perla és a Sunsilk Perla FR kollekcióval tovább növelhető a vízellenállás akár 100 mm ill. 300 mm vízoszlopig.

A problémát az okozza, hogy kis dőlésszög esetén a víz nem tud lefolyni az textilről, hanem tócsában összegyűlik és a nagy súly károsítja a függesztéseket. Ha tartós esőben is szeretné használni a textil árnyékolót, akkor a karos árnyékolók helyett pergola árnyékolót, vagy üvegtetőt érdemes választania.

 

Markilux karos textil árnyékoló
 

Mit tehetünk, ha megázik a textil?


Ha megázott az árnyékoló és nedvesen tekertük fel, akkor az eső elmúltával haladéktalanul ki kell nyitni és meg kell azt szárítani.
 

Hogyan tisztítható a textil árnyékoló?


A textilre rárakódott port egy puha kefével lehet eltávolítani. Hála a Markilux öntisztító impregnálásának, ezt a „munkát” az esővel is elvégeztethetjük, ügyelve az előző pontban leírtakra. A textilre lehulló faleveleket érdemes azonnal eltávolítani és különösen ügyelni arra, hogy ne tekerjük fel őket, mert foltokat okozhatnak. Ha mégis keletkeztek szennyeződések  lágy mosószert használjunk az eltávolításukhoz.
 

Miért fontos tudni a megengedett maximális szélerősséget?


A karos textilárnyékolók legnagyobb ellensége a szél. A nagy vászonfelület ugyanis vitorlaként funkcionál, mely erős szélben a legerősebb rögzítést is felfeszíti. Ezért tisztában kell lenni azzal, mi az a maximális szélerősség, ami mellett a karos árnyékolót még használhatjuk.
 

Hogyan védekezhet a szél okozta károk ellen?


A nyitott állapotban felejtett árnyékolót is meg kell tudnunk védeni a hirtelen jött, erős széltől. Erre szolgálnak a szélérzékelők, melyek az előre beállított szélerősség elérésekor automatikusan bezárják a napellenzőt.

 

Markilux karos textil árnyékoló
 

Mit tegyen, ha a kinyitott árnyékoló ellenére besüt a nap a teraszra?


Az alacsonyan álló nap ellen (nyugati fekvésű teraszok) a karos árnyékolók rendszerint nem védenek. Néhány típushoz lehetőség van árnyéktoldat beépítésére, mellyel a homlok oldalon a lemenő nap ellen védekezhetünk. További megoldást jelenthet az oldalról érkező sugárzás ellen a Markilux 790 típusú oldalárnyékolója.
 

Lehet-e a karos árnyékolót üvegtetőhöz alkalmazni?


A karos árnyékolók egyáltalán nem, vagy csak erős megfontolások mellett alkalmazhatók üveg vagy polikarbonát tetőkhöz árnyékolóként. Mindenképpen biztosítani kell, hogy szél esetén az árnyékoló semmilyen körülmények között se tudjon a szél hatására beleverni a tetőbe, mert mind az árnyékoló, mind pedig a tető károsodhat.
 

Miért nem alkalmas minden textil napellenzőnek?


Az árnyékolók textiljei nem hétköznapi szövetek. Bár egy normál lepedőt kifeszítve is árnyékban érezhetjük magunkat, mégis garantált az égési sérülés, ugyanis a normál textilek egyáltalán nem védenek az UV sugárzástól. A Sunsilk és a Sunvas szövetek a speciális gyártási eljárásnak köszönhetően, a textilek által elérhető legmagasabb  védelmet nyújtó UPF 50+ napvédő faktorral rendlekeznek.
 

Miért nem előnyös a varrt textil az árnyékolóhoz?


Szöveteket rendszerint 80-100 cm széles végekben gyártják. Így egy 4-5m széles textilárnyékolót 4-5 egymás mellé helyezett végből kell legyártani. A hagyományos varrással szemben a Markilux ultrahangos ragasztási technológiát alkalmaz, mely számos előnnyel jár: a „varratok” víz-, hőmérséklet. és fényállóak, a szövet élettartamát nem csökkentik a tűszúrások, és a cérna időjárás okozta elöregedésével sem kell számolni.
 

Milyen textilhibák 'természetesek' a textilárnyékolókban?


A textilminőségre nincsenek konkrét szabványok, ezért a nagyobb gyártók közösen elfogadott konvenciókat alkalmaznak (pl. az ITRS, a Műszaki szövetek - Árnyékolók - Rolók Gyártóinak Szövetsége). Így például a kisebb textilhibák (csomók, száltorlódás, szálszakadás, stb.), a hullámosság, a nyúlás a gyártás elkerülhetetlen velejárója, ezért nem képezhetik reklamáció tárgyát. Mindazonáltal ezek a hibák nem lehetnek kihatással az árnyékolók élettartamára.

 

MARKILUX karos textilárnyékoló választék


Markilux 970 karos textil árnyékolóMarkilux 990 karos textil árnyékolóMarkilux 6000 karos textil árnyékolóMarkilux MX1 karos textil árnyékoló

Markilux 970 karos textil árnyékoló

Markilux 990 karos textil árnyékoló

Markilux 6000 karos textil árnyékoló

Markilux MX1 karos textil árnyékoló