Terasz és télikert kiegészítők


Számtalan kiegészítő áll rendelkezésre, amivel teraszát komfortosabbá és otthonosabbá varázsolhatja. Az integrált világítás, vagy a fűtés nagy előnye, hogy nincs szükség bonyolult kábelezésre és kiépítésre.

A vezérlésekkel pedig nemcsak a terasza vagyonvédelméről gondoskodhat, de kényelmesebbé és könnyebbé teheti vele az árnyékolók mozgatását is. 

Inspirációk


Terasz és télikert világítás
Télikert világítás
Télikert világítás
Télikert világítás
Télikert automata szellőzés
Teraszvezérlés
Teraszfűtés
Télikert automata szellőzés

Legyen még kényelmesebb hely a terasza!


A tartós és rendszeres emberi tartózkodásra tervezett télikertek és üvegteraszok esetén nagyon fontos, hogy a bennt tartózkodók komfortosan érezzék magukat. Ehhez elsősorban megfelelő klimatikus viszonyokat kell teremtenünk a télikert, ill. az üvegterasz belsejében.

Tekintettel arra, hogy egy üveggel körbezárt tér teljesen másképpen viselkedik, mint egy betonból és téglából álló épület, ezért különösen fontos a helyes és szakszerű tervezés. A lakókomfort biztosítására és emelésére számos opciós lehetőség áll a rendelkezésünkre.


Télikertek és üvegteraszok fűtése


A télikertek fűtése a lakásunk belső helységeihez hasonlóan a központi fűtési rendszeren keresztül történik. A fűtőtestek megválasztásához a télikert normál lakótértől eltérő speciális követelményeit kell figyelembe vennie. Nyilvánvalóan vannak alapszabályok, hogy milyen fűtési rendszerek alkalmasak és melyek nem egy télikert fűtésére.

Ahogy arra is, hogy a télikert mely pontjain érdemes a fűtést betervezni. De a legjobb, ha a télikert tervezésekor kikérjük erről a télikert építő cég véleményét, ugyanis sokszor előfordul, hogy a fűtési mód megválasztása befolyásolja a télikert alapterületének vagy közlekedési útvonalainak kialakítását is.

Az üvegteraszok fűtésére rendszerint nem a ház központi fűtőrendszerét alkalmazzuk, tekintve, hogy az a nagy hőveszteség miatt nemcsak igen gazdaságtalan, de káros épületfizikai körülményeket is teremt. Ezért inkább csak temperálásról, esetleg alkalmankénti fűtésről beszélhetünk.

Erre a célra a különböző hőlégbefúvók, vagy az infra melegítők alkalmasak a leginkább. Ezek között mind árban, mind megjelenésben igen széles választék áll a rendelkezésünkre. Az alacsony fénykibocsátású infrasugárzók megjelenésükben designosak és fűtőteljesítményükben hatékony megoldást kínálnak.

A Solarlux hőszigetelés nélküli télikertekhez a Heatscope hősugárzóit ajánljuk.


 

Télikertek és üvegteraszok szellőzése


A télikertekben és az üvegteraszokon a szellőzés megfelelő biztosítása elengedhetetlen a kellemes lakóklíma eléréséhez. Sokan megkérdezik, miért van szükség erre, hiszen a lakás egyéb helyiségeiben nem kell ekkora figyelmet fordítani a szellőzés kérdésére. Ez való igaz, de azokban nem is érvényesül az üvegházhatás, ami fokozottan befolyásolja egy télikert vagy üvegterasz belső klimatikus viszonyait.


A kérdés csak az, mi számít megfelelő szellőzésnek és hogyan érhetjük azt el? Igazság szerint erre nincsen általánosan adható válasz. Ez minden esetben attól függ, hogy hogyan, milyen célra, és mi módon kívánja használni a télikertjét, üvegteraszát. Ez pedig csakis a tervezést megelőző személyes beszélgetés, igényfelmérés során derül ki.
 

Szellőzés az oldalfalak nyithatósága révén

Alapvetően megállapíthatjuk, hogy a nyári időszakban mind a télikertek, mind az üvegteraszok esetében a megfelelő szellőzést az oldalfalak bizonyos arányú kinyitása jelenti. A legjobb eredményt nyilvánvalóan a 100%-ban történő nyitással érhetjük el. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is törekedni kell az oldalfelületek min. 30%-ban történő nyithatóságára.

Sok esetben alkalmaznak a télikertekben a nyílászárókon résszellőzőket, azonban ezek önmagukban rendszerint nem elegendőek a kívánatos mennyiségű friss levegő utánpótlás biztosításához. Az üvegteraszok esetén ilyenre nincs szükség, hiszen az üvegtáblák közötti, szándékosan kialakított légrés biztosítja a friss levegő utánpótlását.

A téli időszakban legalább olyan fontos a szellőzés biztosítása egy télikertben, mint nyáron. Értelemszerűen ilyenkor szakaszos, intenzív szellőztetésre van szükség, amit ha az oldalfalak nyitásával akarunk megoldani, azt csak emberi működtetéssel tudjuk véghez vinni.

 


 

Szellőzés tetőablakon keresztül

Sok esetben (pl. több oldalról fallal körbezárt télikertek, üvegteraszok esetén) nem elegendő az oldalsó ablakok, ajtók nyitása, mert nem alakul ki a levegőcseréhez szükséges légáramlás. Mivel a meleg levegő mindig felfelé áramlik, ezért sokkal hatékonyabb a tetőbe elhelyezett ablakon keresztül történő szellőzés. Erre mind a télikertek, mind az üvegteraszok esetén van lehetőség. A tetőablakok működtetése történhet manuálisan, vagy motorosan is.

 

Solarlux télikert motorizált szellőztetés tetőablakon keresztül

 

Szellőzés motoros szellőztetővel

A télikertek esetén kiváló megoldást jelentenek a motoros szellőzők, melyekkel pontosan a kívánt mennyiségű friss levegő utánpótlást tudjuk biztosítani. De kiválóan tudjuk használni nyáron is a télikertek éjszakai visszahűtésének elősegítésére. Ha összekötjük egy intelligens télikert vezérlő rendszerrel, akkor mindez szinte a tudtunkon kívül történik, a rendszer automatikusan a megfelelő időközönként szellőztet.

 

Télikertek világítása


A télikertek világításának tervezésekor a legnagyobb problémát a kábelek rejtett elvezetése és a világítótestek rögzítése jelenti.

 

Az egyszerű, problémamentes megoldására a Solarlux a szarukba rejtett fix világítást kínál.

 

 

Télikertek vezérlése


A télikertek és üvegteraszok esetén az árnyékoló, a szellőzők, a motoros ablakok vezérlése nem csak kényelmi kérdés. A télikertek vezérlése távollét esetén is biztosítja, hogy a belső klimatikus viszonyok az általunk kívántak szerint alakuljanak.

 

A napsugárzás, a szélerősség, a csapadék és a belső hőmérséklet függvényében a vezérlés mozgatja az árnyékolókat és az ablakokat, valamint működteti a motoros szellőzőket. Ezen kívül számos biztonsági funkciót is ellátnak, mint pl. az árnyékolók szél elleni védelme, a nyílászárók nyitva felejtés elleni védelme, riasztó funkciók, klímavezérlés stb.

Az alábbi videóban megnézheti, hogyan működik pontosan a Solexa II rendszer.