Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

2014-06-03

Bár ez az épületfelújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy, a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

A 70-es években épült 77 lakásos, 5900 m2 hasznos területű lakóépület példaértékű felújítását végezték el a németországi Hattingenben, melynek célja egy új építésű ingatlannal egyenértékű energiahatékonyságú és lakókomfortú, a bérlakás piacon versenyképes lakóépület létrehozása volt.

Nagyobb terek egyenlő nagyobb érték

Az építésziroda a lakóépület teljes szanálását kapta feladatul, melybe beletartozott a teljes épületburok szigetelése, beleértve a tetőt, a homlokzati falazatot, a nyílászárókat és a pincét is. Az építészek ezt a feladatot összekötötték a homlokzaton található sok elő- és kiugrás egységes és homogén homlokzatképpé formálásával.

Felújítás előtt

A nyugati fekvésű balkonok az energetikai felújítás központi problémájává váltak, mivel a homlokzat jelentős részét tették ki. Ezek jelentették az energetikai gyenge pontot, ugyanis a termikus szigetelés nélkül összeillesztett betonlapok hő hídjai felerősítették a hőveszteséget.

Mindemellett a régióra jellemző erős szelek az erkélyek használhatóságát erősen korlátozták. Az építészek a kettős probléma megoldására egy különleges ötlettel álltak elő.

Az erkélyeket mozgatható, hőszigetelt üveg harmonika nyílászárókkal zárták le a lakóterek hideg és szél elleni védelme érdekében, miáltal egyidejűleg értékes lakóterületet is nyertek.

Felújítás után - Funkció és esztétika szimbiózisa

A megvalósítást a homlokzat felújítások egyik nyílászáró specialistájára, a piacvezető Solarlux GmbH-ra bízták.

A választás az SL60e típusú üveg harmonika falra esett, melynek 3 rétegű meleg peremezésű, hőszigetelt üvegezése megfelelt a szigorú előírásoknak: Ug= 0,5 W/m2K

Az üveg harmonikafalak előnye, hogy védik az épületet az időjárástól, megakadályozzák a hőhídak keletkezését, valamint a hőszigetelési sík előrehozatalával költséghatékonyak is. Így például megspórolják az erkélyfelületek szigetelését és a homlokzati nyílászárók cseréjét.

Az SL 60e típusú üveg harmonikafal az erkélyek hőszigetelt mellvédjére került elhelyezésre. Az 59 mm-es beépítési mélység és a mindössze 130 mm széles szárnyprofilok filigrán megjelenése nagy átláthatóságot és a külső - belső terek összekötését biztosítja. Mivel a teljes 3,5 m szélesség nyitható marad, ezért az erkélyfunkció nem veszik el.

Egy rendszer – többféle megoldás

A Solarlux rendszereinek variálhatósága lehetővé teszi azok szinte bármilyen beépítési szituációban való alkalmazását. Ennél a felújításnál is három különböző beépítési szituációra kellett az SL 60e nyílászárókat integrálni, hogy az egységes homlokzati megjelenést biztosítani tudják.

Az U és L alakú erkélyeknél az oldalsó falakat fix ablakelemekkel látták el, hogy a maximális átláthatóság a sarkoknál is meglegyen. A belső szellőztetést a felső ablakprofilba épített önszabályozó résszellőző biztosítja, mely megakadályozza a belső páraképződést és állandó kellemes klímát biztosít.

Előnyök minden szempontból

A nyitható Solarlux-üvegezés lehetővé tette a modern homlokzatkialakítás és az optimális energiamérleg sikeres kombinációját.

A lakók legnagyobb nyeresége, hogy nem kellett lemondaniuk az erkélyeikről, sőt egy világos és napos térrel is bővült a lakásuk, nem beszélve a csökkenő fűtési költségekről.

A beruházó pedig egy jól értékesíthető, magas lakókomfortú lakóingatlanhoz jutott.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot a telikert@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Étterembővítés hőszigetelt télikerttel
2016-07-01

Étterembővítés hőszigetelt télikerttel

Az egész épület homlokzatot nyithatóvá tevő télikert koncepció rugalmas vendégtér bővítési lehetőséget és szinte egész éven át tartó használhatóságot biztosít.

Olvasson tovább
Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása
2014-03-17

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

A hőszigetelt üvegtetők és homlokzati nyílászárók kombinációjával létrehozott lakótérbővítések egyik legkényesebb pontja a csatlakozások és illesztések hőszigetelésének hatékonysága, melyek tervezése még a gyakorlott építész számára is fejtörést jelent.

Olvasson tovább
Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel
2014-06-18

Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel

Felújítani vagy lebontani? A régi épületek millió rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. A Delfti Műszaki Egyetem diákjai a felújításra szavaztak. Újszerű megoldásuk itt olvasható.

Olvasson tovább