Étterembővítés hőszigetelt télikerttel

2016-07-01

Erős növekedés és magas dinamika jellemző az étteremláncok elmúlt éveire. Erre példa a franchise rendszerben működő  „L’Osteria”, mely 1999 óta tartó állandó növekedés mellett kínál friss, családias hangulatú olasz konyhát.

A nürnbergi székhelyű cég egy új, standardizált koncepciót dolgozott ki az új építésű, városi, szabadonálló (Freestander) vendéglátására. Az új koncepció központi eleme egy Solarlux télikert, melynek a homlokzati részébe épített harmonika nyílászárók 100% nyithatóságot biztosítanak.

A 2015-ben épült „L’Osteria étterem” terve a trendorientált éttermi láncok koncepciófejlesztésére szakosodott bochumi SodaTM műhelyében készült.

Az épületre nézve első pillantásra szembeötlik a purista anyaghasználattal való játék, mely együttjár a térformálás rugalmasságával és egyfajta természetességgel, mely  egyezik a L’Osteria filizofiájával.

A télikert, mint térbővítés

Kézzel fogható praktikus előnyök teszik a télikertet az éttermi koncepciókban oly kedveltté. Az időjárástól függően az átlátszó héjazat a terasz irányában nyitható vagy csukható, mindig a kívánt térfomának megfelelően.

Így egyrészt vendégtér, integrált vagy szeparált szabadtéri ülőhelyként, másrészt a terasz felé bővített belső tér, mely teljes felületén nyitható, ami eltörli a belső és külső helységek közötti határokat.

Vendégtérbővítés fokozatosan

A szabadonálló vendégtér pontosan 300 férőhelyes. Hála az üveg harmonikafalaknak nemcsak a terasz integrálható vendégtérként, hanem az étterem is két lépcsőben bővíthető, sőt teljesen nyitható.

A 200 m2-es belső tér bővítése így rugalmasan megoldható. A harmonika falak vezetősínjei süllyesztettek, ami biztosítja az akadálymentes közlekedést. Mivel a télikert összekötő kapocs a külső és belső terek között, így fénygyűjtőként is funkcionál, fényt juttat a legsötétebb belső sarkokba is.

Több, mint az alkotóelemek összessége

Az új szabadonálló koncepcióban egymásra találó anyagok ősi formájukban hatnak igazán. A tégla találkozik az üveggel és körbevonják az ülőhelyek fa belsőjét.  Ez a melange a lényegre és az ellentétekre koncentrál: az épület téglahatású belsejét a télikert üvegezésével megnyitja a külső fény felé, hogy a külső és belső terek összeolvadhassanak.

A télikert építészeti részletei döntőnek bizonyultak a sikerben. A 20 m széles és 6 m mély télikert egy SDL Atrium plus üvegtetőből és egy 3,7 m magas hőszigetelés nélküli alumínium harmonika szerkezetből áll, mely három oldalról határolja azt. Az oldalak időjárástől föggően részben vagy teljes egészében nyithatóak. 

A védett terasz így kereken 120 m2-rel bővíti a vendégteret. Az SL45 alumínium harmonikafal sorolásainál látható, mindössze 110 mm profilszélesség nagyfokú átláthatóságot és szinte évszaktól független használhatóságot biztosít.

A főépületet egy szintén 3,7 m magas, 12,2 m széles  hőszigetelt SL70 típusú alumínium harmonikafal választja el a télikerttől, mely alacsony külső hőmérséklet esetén zárva tartandó. Ebben az esetben a télikert hőpufferként szolgál a belső terek irányába.

Üzemeltetés

Az üzemeltetők legnagyobb örömére a harmonika falak működtetése egy kézmozdulattal elvégezhető. A szárnyak rendkívül könnyedén mozgathatóak, így a vendégtér a változó időjárási körülményeknek megfelelően is gyorsan és egyszerűen változtatható.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot a telikert@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább
Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis
2020-04-23

Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis

Az Avalis teljes mértékben megfelel a jelenlegi építészeti trendeknek. Nincs felesleges díszítés, nincsenek ívek, nincs benne egy átgondolatlan, vagy felesleges ceruzahúzás sem. Nézzük meg közelebbről!

Olvasson tovább
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább