Étterembővítés hőszigetelt télikerttel

2016-07-01

Erős növekedés és magas dinamika jellemző az étteremláncok elmúlt éveire. Erre példa a franchise rendszerben működő  „L’Osteria”, mely 1999 óta tartó állandó növekedés mellett kínál friss, családias hangulatú olasz konyhát.

A nürnbergi székhelyű cég egy új, standardizált koncepciót dolgozott ki az új építésű, városi, szabadonálló (Freestander) vendéglátására. Az új koncepció központi eleme egy Solarlux télikert, melynek a homlokzati részébe épített harmonika nyílászárók 100% nyithatóságot biztosítanak.

A 2015-ben épült „L’Osteria étterem” terve a trendorientált éttermi láncok koncepciófejlesztésére szakosodott bochumi SodaTM műhelyében készült.

Az épületre nézve első pillantásra szembeötlik a purista anyaghasználattal való játék, mely együttjár a térformálás rugalmasságával és egyfajta természetességgel, mely  egyezik a L’Osteria filizofiájával.

A télikert, mint térbővítés

Kézzel fogható praktikus előnyök teszik a télikertet az éttermi koncepciókban oly kedveltté. Az időjárástól függően az átlátszó héjazat a terasz irányában nyitható vagy csukható, mindig a kívánt térfomának megfelelően.

Így egyrészt vendégtér, integrált vagy szeparált szabadtéri ülőhelyként, másrészt a terasz felé bővített belső tér, mely teljes felületén nyitható, ami eltörli a belső és külső helységek közötti határokat.

Vendégtérbővítés fokozatosan

A szabadonálló vendégtér pontosan 300 férőhelyes. Hála az üveg harmonikafalaknak nemcsak a terasz integrálható vendégtérként, hanem az étterem is két lépcsőben bővíthető, sőt teljesen nyitható.

A 200 m2-es belső tér bővítése így rugalmasan megoldható. A harmonika falak vezetősínjei süllyesztettek, ami biztosítja az akadálymentes közlekedést. Mivel a télikert összekötő kapocs a külső és belső terek között, így fénygyűjtőként is funkcionál, fényt juttat a legsötétebb belső sarkokba is.

Több, mint az alkotóelemek összessége

Az új szabadonálló koncepcióban egymásra találó anyagok ősi formájukban hatnak igazán. A tégla találkozik az üveggel és körbevonják az ülőhelyek fa belsőjét.  Ez a melange a lényegre és az ellentétekre koncentrál: az épület téglahatású belsejét a télikert üvegezésével megnyitja a külső fény felé, hogy a külső és belső terek összeolvadhassanak.

A télikert építészeti részletei döntőnek bizonyultak a sikerben. A 20 m széles és 6 m mély télikert egy SDL Atrium plus üvegtetőből és egy 3,7 m magas hőszigetelés nélküli alumínium harmonika szerkezetből áll, mely három oldalról határolja azt. Az oldalak időjárástől föggően részben vagy teljes egészében nyithatóak. 

A védett terasz így kereken 120 m2-rel bővíti a vendégteret. Az SL45 alumínium harmonikafal sorolásainál látható, mindössze 110 mm profilszélesség nagyfokú átláthatóságot és szinte évszaktól független használhatóságot biztosít.

A főépületet egy szintén 3,7 m magas, 12,2 m széles  hőszigetelt SL70 típusú alumínium harmonikafal választja el a télikerttől, mely alacsony külső hőmérséklet esetén zárva tartandó. Ebben az esetben a télikert hőpufferként szolgál a belső terek irányába.

Üzemeltetés

Az üzemeltetők legnagyobb örömére a harmonika falak működtetése egy kézmozdulattal elvégezhető. A szárnyak rendkívül könnyedén mozgathatóak, így a vendégtér a változó időjárási körülményeknek megfelelően is gyorsan és egyszerűen változtatható.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot a telikert@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis
2020-04-23

Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis

Az Avalis teljes mértékben megfelel a jelenlegi építészeti trendeknek. Nincs felesleges díszítés, nincsenek ívek, nincs benne egy átgondolatlan, vagy felesleges ceruzahúzás sem. Nézzük meg közelebbről!

Olvasson tovább
Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel
2014-06-18

Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel

Felújítani vagy lebontani? A régi épületek millió rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. A Delfti Műszaki Egyetem diákjai a felújításra szavaztak. Újszerű megoldásuk itt olvasható.

Olvasson tovább
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább