Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

2014-03-17

A lakóterek bővítésének egyik bevett módja, hogy hőszigetelt üvegtetővel hosszabbítjuk meg a födémet, és vertikális homlokzati nyílászárókat építünk be alá. Ilyen jellegű lakótérbővítést két okból érdemes megvalósítanunk, ha növelni szeretnénk az alapterületet, illetve ha több természetes fényre vágyunk a lakótérben.

Az egyedi megoldások tervezésénél számos specifikus kérdést kell megfontolnunk. Ilyen lehet például, hogy hideg vagy meleg peremes üvegezést, esetleg 2 vagy 3 rétegű üvegezést tervezzünk.

De adott esetben azt is elő kellene írnunk, hogy szükséges-e a száraz üvegezési technológia alkalmazása, vagy, hogy milyen profilrendszert alkalmazzon a gyártó a szerkezethez. Ezek a kérdések azonban már túlmutatnak egy épület tervezési feladatán, és szinte gyártmányterveket jelentenek.

A vízszintes és a függőleges felületek találkozási csomópontjának kialakítása jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen itt a helyszíni adottságok függvényében változó, egy forgáspont körül mozgó rendszert kell kialakítanunk. A helytelen kialakítás eredményezi a hőhídak keletkezését, vagyis azt hogy kellemetlen hideg érzetünk van az üvegfelületek alatt.

Azonban nincs szükség egyedi megoldások alkalmazására, ha az ilyen építészeti feladatok megoldására az erre szakosodott gyártó kész termékét választjuk.

A fenti fényképet egy a közelmúltban Budapesten átadott közel 100 m2-es üvegtetőről készítettük. A képen jól látható a hőszigetelt üvegtető és a hőszigeteletlen üvegtúlnyúlás közötti különbség.

A -7 °C-os hajnalon a hőszigeteletlen üvegtúlnyúlás eljegesedett, miközben a télikertben 22°C-os hőmérséklet uralkodik. A visszaolvadás (hősugárzás miatt) mindössze, 2 cm-es sávban látszódik. A kinagyított kisábrán pedig a csomópont keresztmetszete látszik, amiből érthetővé válik, hogy miért lesz ez a csatlakozás hőhídmentes.

Segítségre van szüksége télikert tervezésben? Vegye fel velünk a kapcsolatot a telikert@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel
2014-06-18

Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel

Felújítani vagy lebontani? A régi épületek millió rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. A Delfti Műszaki Egyetem diákjai a felújításra szavaztak. Újszerű megoldásuk itt olvasható.

Olvasson tovább
Étterembővítés hőszigetelt télikerttel
2016-07-01

Étterembővítés hőszigetelt télikerttel

Az egész épület homlokzatot nyithatóvá tevő télikert koncepció rugalmas vendégtér bővítési lehetőséget és szinte egész éven át tartó használhatóságot biztosít.

Olvasson tovább