Textilárnyékolások üvegtetőkhöz és télikertekhez


Egy jó télikert árnyékolás egyszerre több funkciót kell betöltenie: védjen a hőtől, azaz az áthevüléstől, védjen az UV sugárzástól, és adott esetben sötétítsen is, pl. tévézéshez, vagy pihenéshez is jól jön, ha nem úszik fényárban a helyiség. Nézzük, milyen szempontokat érdemes átgondolnia a választáshoz.

Inspirációk


Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez
Teraszárnyékolás üvegtetőhöz és télikerthez


Télikertek és üvegteraszok árnyékolása

A télikertek és üvegtetők professzionális, a tetőhöz integrált árnyékoló megoldásokkal való kombinálása nagy befektetést igényel, akár több milliós nagyságrendű is lehet. Talán pont ez az oka annak, hogy az alacsony költségvetésű (2-3 milliós) télikerteknél rendszerint nem fér bele a büdzsébe, így az ilyen télikertet gyártó cégek nem is fordítanak figyelmet az árnyékolás fontosságára. 

Pedig az árnyékolásra minden körülmények között szükség van ahhoz, hogy a télikert használhatóságát maximalizáljuk, és minden évszakban, ill. napszakban kellemes belső klímát biztosítsunk magunknak. A helyes árnyékolás kiválasztása minden esetben a szakcég feladata, melyet az Ön igényei és teraszhasználati szokásai alapján tudnak meghatározni.


A Solarlux télikertekhez és üvegteraszokhoz a német prémium gyártók közül a Markilux és a Warema árnyékolókat kínáljuk.

 

Solarlux Aura hőszigetelés nélküli télikert üveg alatti textil árnyékolóval

 

Napvédő üveg, vagy textilárnyékolás?


Mivel az üvegetetőkön a napsugárzás akadálytalanul átjut, így az alatta ülőket mindenféleképpen védeni kell nemcsak a melegtől, hanem a nap káros UV sugaraitól is. Sokan kérdezik, hogy alkalmazhatnak-e különböző hővédő üvegeket árnyékolás helyett, azonban ezt a télikerteknél nem igazán javasoljuk.

 

Hiszen nemcsak a nyári kánikulára kell gondolni, amikor védekezni akarunk a tűző nap ellen, hanem azokra az időszakokra is (kora tavasz, késő ősz), amikor éppen örülnénk minden kis napsütésnek. Egy hővédő üvegezés viszont ilyenkor is éppen úgy megakadályozza a napsugárzás bejutását, mint nyáron.

 

A textilárnyékolók esetében a színeken és a mintákon kívül rendkívül fontos, hogy a textil 100% UV védelemmel bírjon, mely csak a prémium gyártmányok sajátossága.

 

Üveg alatt vagy, fölött árnyékoljunk?


A télikertek és üvegteraszok árnyékolásához célszerű olyan megoldást választani, amelyek minden nehézség nélkül integrálhatóak az üvegtetőkhöz. A nagy nemzetközi télikert és árnyékolástechnikai márkák mindegyike úgy alakította ki kínálatát, hogy az integráció gyári megoldásokkal biztosítható. Ez egyrészt mindig esztétikus és szép, másrészt műszakilag kiforrott megoldást kínál.

 

A tervezésnél az első és legfontosabb eldöntendő tervezési kérdés, hogy az üvegtető felett, vagy az üvegtető alatt árnyékoljunk-e? A kérdést a személyes tanácsadás során a körülmények és a kényelmi elvárások ismeretében tudjuk Önnek meghatározni. Mivel a kétfajta árnyékoló típus között kétszeres árkülönbség is lehet, ezért érdemes alaposan körbejárni a kérdést. 

 

Markilux üveg feletti textil árnyékoló télikerthez

 

Az oldalsó ablakok és üvegfelületek árnyékolása


Sajnos erre a területre már végképp alig koncentrál valaki. Pedig a télikert tájolása alapos okot adhat arra, hogy ne feledkezzünk meg az oldalsó felületek árnyékolásáról sem. Az alacsonyan álló nap nem csak elviselhetetlen hősugárzást, de szemet kápráztató élményt is okozhat, és nem a jó értelemben. Ennek kiküszöbölésére számos megoldás létezik, a legegyszerűbbtől a professzionálisig.

 

Külön kiemelendő, hogy az oldalsó árnyékolás szerepe sokszor nem csak a nap elleni védekezést szolgálja, hanem véd a kéretlen leskelődőktől is.

 

Markilux oldalsó textil árnyékoló télikerthez

 

Az árnyékolások mozgatása


A fix árnyékolások nagy hátránya, hogy nem mozgathatók az igényeknek megfelelően. Sajnos, a kézi mozgatású árnyékolások sem ideálisak egy télikertbe, hiszen változó időjárási körülmények között senki sem fogja óránként ki-be tekergetni az árnyékolókat.

 

Ezért a télikerteknél rendszerint motoros árnyékolást alkalmazunk, mely elektromos kapcsolóval vagy távirányítóval működtethető. Célszerű a mozgatást egy vezérléssel összekapcsolni, mely folyamatosan a kívánt pozícióban tartja az árnyékolást, így mindig kellemes közérzetet biztosító belső klímát alakíthat ki a télikertjében. A vezérlést összekapcsolhatjuk egy szélérzékelővel is, ami a külső árnyékolások szél elleni védelmét szolgálja, és ami milliós károktól tudja megvédeni Önt, mert automatikusan behúzza az árnyékolót nagy szélmozgás esetén.

 

TOVÁBB AZ ÁRNYÉKOLÓKHOZ

 

Üveg alatti árnyékolások Üveg feletti árnyékolások