Mit kell tudni a teraszfedések stabilitásáról?

2021-06-11

Teraszfedés stabilitás lamellás pergola esetén

A stabilitás egy alapvető követelmény minden építmény esetében, nincs ez másként a különböző teraszfedéseknél sem. Ráadásul egyáltalán nem elhanyagolható, mert elsősorban a veszélyelhárítást szolgálja. Ez alól nincsen felmentés, kötelezően be kell tartani minden esetben. De nézzük, miért fontos ez, és mit is jelent bővebben.

Egy építmény stabilitása alatt azt a tulajdonságot értjük, hogy az előre látható, azaz tervezett terheléseket károsodás nélkül képes kiállni. Ez a követelmény a saját jól felfogott érdekünk, hiszen az egészségünk és az életünk védelmét szolgálja.

A teraszfedések felépítése

Minden teraszfedés alap része a teherhordó szerkezet, ami valamilyen építő elemekből áll össze. Ezt úgy építik fel, hogy a szerkezet alkalmas legyen a teher viselésére.

Ezen túlmenően azonban figyelembe kell venni egy biztonsági tényezőt is, méghozzá azt, hogy a szerkezet alkalmas legyen arra, hogy a nem normál igénybevételt jelentő szituációk esetén is kizárható maradjon a veszélyhelyzet.

De honnan tudhatjuk, hogy a választott megoldás megfelel ilyen szempontból is? A helyzet az, hogy a vásárlók érdekeinek védelmében a gyártóknak a stabilitást minden esetben igazolni kell az erre a célra szolgáló tanúsítvánnyal.

Teraszfedés stabilitás üvegtető esetében

Ez a stabilitást igazoló tanúsítvány

Az Európai Unióban a stabilitás igazolására az EN 1090 szabvány szerinti CE tanúsítvány szolgál. Érdemes tudnia, hogy csak az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező gyártó jogosult alumínium teherhordó szerkezeteket gyártani és forgalomba hozni.

Az alumínium teherhordó szerkezetek közé tartoznak pl. a teraszfedések, a télikertek, és a lamellás árnyékolók (pergolák) is.

Stabilitás az egyes teraszfedések esetében

Az alumínium teherhordó szerkezetek várható terheléseinek méretezésénél elsősorban a hóterhelést és a szélterhelést kell figyelembe venni. Az alumínium vázas üvegtetőknél, télikerteknél a hóterhelés figyelembevétele magától értetődő. De mi a helyzet a lamellás árnyékolóknál?

Lamellás pergola teraszfedés

A lamellás árnyékoló egy olyan mozgatható alumínium lamellás vagy áttetsző lamellás teraszfedés, ami, ha zárva van, akkor ugyanúgy viselkedik, mint egy üvegtető, vagyis meg kell felelnie helyben érvényes hóterhelési előírásoknak. Nem vonatkozik a követelmény arra az esetre, ha a lamellákat hóesés estén nyitva kell tartani.

Lamellás tető (de ugyanez igaz ponyvás tetőkre is) vásárlása esetén ezért minden esetben tisztázni kell a gyártóval, hogyan kívánjuk használni télen a pergolát.

Abban az esetben, ha a teraszt hóesésben is védeni akarjuk, akkor a vásárlásnál olyan pergolát szabad csak választani, amelynek gyártója rendelkezik az EN 1090 szerinti tanúsítvánnyal és garantálni tudja a megkívánt stabilitást.

Kérdés, hogy van-e értelme, olyan pergolát venni, amit télen nyitva kell tartani, hiszen így védelem nélkül marad a terasz és az ott tárolt bútorok.

Lamellás pergola teraszárnyékolás

Ezeket a problémákat okozhatja a stabilitás hiánya

Egyes gyártók érvelhetnek úgy, hogy nincs szükség a stabilitás igazolására, ha hóesésében a lamellákat nyitva tartjuk. Ha ezt a vevő elfogadja, akkor ezt érdemes a szerződésben is rögzíteni.

Vannak olyan pergolák, amelyeket ellátnak hóérzékelővel, amelyek pl. 5 C alatt csapadék esetén automatikusan nyitják a lamellákat. Azonban egy nem megfelelően stabil tető esetén ez sem nyújt 100%-os védelmet, hiszen egy áramkimaradás vagy üzemzavar esetén nem nyitható a tető.

A neves gyártók mindegyike rendelkezik a stabilitást igazoló tanúsítvánnyal. Ezért érdemes a helyi hóterhelési igényeket megadva a tetőt eleve megfelelően méretezni és megépíteni.

Ez az Ön biztonságát szolgálja és segít elkerülni a későbbi hosszadalmas és költséges pereskedést. Nem utolsósorban pedig a hideg hónapokban is védett lesz a terasza és az értékes kerti bútorai.

Ha további kérdései lennének a stabilitással kapcsolatban, akkor várjuk a bemutatótermünkben, ahol részletes tájékoztatást kaphat a teraszfedések és lamellás pergolák egyéb fontos kiválasztási szempontjairól.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Teraszbeépítés olcsóbban
2014-11-28

Teraszbeépítés olcsóbban

Az első tolható üvegfalrendszer, mely lehetővé teszi a ferde síkú tetőszerkezethez való csatlakozást külső traverz alkalmazása nélkül, ami az üvegtető árában jelentős költségcsökkenést jelent. További részletek itt.

Olvasson tovább
Így hosszabbíthatja meg a terasz szezont!
2017-03-21

Így hosszabbíthatja meg a terasz szezont!

Egy Solarlux 3 évszakos üvegterasz megváltoztatja a teraszhasználatot, és könnyebbé teszi az Ön életét. Nézze meg videónkat, hogyan.

Olvasson tovább
Teraszfedés esettanulmány: Modern fa gerendás üvegterasz szélvédett terasz kialakításához
2021-02-25

Teraszfedés esettanulmány: Modern fa gerendás üvegterasz szélvédett terasz kialakításához

Ha teraszfedést szeretnénk, a koherens összkép érdekében, akármilyen stílusú is az otthonunk, a külső megjelenésnek és a később hozzáépített télikertnek, üvegtetőnek stílusban is passzolniuk kell egymáshoz.

Olvasson tovább