Esettanulmány: Terasz szezon hosszabbítás hőszigetelés nélküli télikerttel

2020-11-20

A kert általában maghatározó szerepet játszik az otthonunkban, nem csak azért mert a jólétünk privát kis oázisa, hanem mert mind a teraszon, mind a kertben minőségi időt tölthetünk el a családunkkal. (És itt most nem feltétlenül a kerti munkálatokra gondolunk.)

Legyen az csak egy délutáni sütkérezés, vagy egy családi ebéd, a természetben töltött idő pozitívan járulhat hozzá a közérzetünkhöz, és az egészségünkhöz is. Azonban sajnos tudjuk, hogy nem mindig kegyes hozzánk az időjárás. Mert hiába süt hétágra a nap, ha a szél még a tányérunkról is elfúj mindent. 

Ilyen esetben érdemes megfontolni a terasz szél- és időjárás-védelmét, azaz valamilyen teraszbeépítést, mert így hosszabb ideig élvezhetjük a teraszon tölthető időt, akár levésbé kedvező időjárás esetén is.

Egy németországi teraszbeépítés

Pontosan így gondolkozott egy Németországban élő családi ház tulajdonosa is, aki igazi kertrajongó, és szereti már márciusban a teraszon kiélvezni az első napsütéses hétvégéket. 

A vidéki családi ház közvetlenül az erdő mellett fekszik, tágas udvarral és nagy terasszal rendelkezik.  A teraszon kényelmes étkező garnitúra  biztosítja a helyet a különböző családi eseményeknek. A tulajdonos különösen büszke a saját maga által tervezett kertre, amit alaposan, részletekbe menően álmodott meg, így nem csoda, hogy nap, mint nap szívesen tölti itt az idejét.

A terasz igények tisztázása 

Azonban a legnagyobb szomorúságára, az időjárás többször akadályozta meg ebben, főként az esős, vagy a szeles napokon. Ezért olyan megoldást keresett, ami egész évben védi a teraszát az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor nem rontja el az aprólékosan kialakított kert és terasz hangulatát.

Semmiképp nem szeretett volna lemondani a fák, és a zöld látványáról, ezért fontos volt, hogy olyan megoldást találjon, ami nem fosztja meg ettől a látványtól. Ebben az esetben egyedül az üveg télikert, vagy az üvegterasz jöhetett szóba, melyek könnyedségükkel és átlátszóságukkal imponálnak, ugyanakkor harmonikusan illeszkednek a ház és a kert összképéhez.

Ezt a teraszbeépítést választották

Mivel nem csak egy évszakban szerette volna használni a teraszt, ezért a fix beépítést is kizárta. Tehát összességében egy légies, nagy átlátszósággal bíró, eltolható, vagy lapozható oldalfalakkal rendelkező hőszigetelés nélküli télikertet keresett. 

A választása végül a Solarlux SDL Atrium üvegtetőjére esett, melyet SL25 lapozható oldalfalakkal egészítettek ki. Ily módon egy hőszigetelés nélküli télikert megoldást alkalmaztak, melyet az év nagy részében tudnak használni. 

A fedett tető, több mint 25 négyzetméter alapterületű, így elég nagy területen védi a teraszt. Függőleges üvegezésként a keret nélküli SL 25 rendszer került bele, melynek nagyon egyszerű a kezelése: a szárnyat csak el kell tolni, majd jobbra, vagy balra (oldaltól függően) átfordítani.

Zárt állapotban meleg, de szeles, vagy akár esős időben is komfortos a bent tartózkodás, a hűvösebb tavaszi, vagy őszi napokon pedig egy hősugárzóval tudja felmelegíteni a belső hőmérsékletet.

Az árnyékoló megoldások biztosítják a nap elleni védelmet, hogy ne melegedjen túl az üvegterasz. A beépített LED világítás pedig sötétedés után is hangulatos hellyé varázsolja a teraszt, ahol most már igazi  élményszámba megy egy hétköznapi családi vacsora is.

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Teraszbeépítés olcsóbban
2014-11-28

Teraszbeépítés olcsóbban

Az első tolható üvegfalrendszer, mely lehetővé teszi a ferde síkú tetőszerkezethez való csatlakozást külső traverz alkalmazása nélkül, ami az üvegtető árában jelentős költségcsökkenést jelent. További részletek itt.

Olvasson tovább
Teraszbeépítés modern házakhoz
2018-04-05

Teraszbeépítés modern házakhoz

A ma népszerű szögletes formák sok esetben nehézzé teszik a megfelelő teraszfedés kiválasztását. A Solarlux új fejlesztése megoldást kínál a problémára.

Olvasson tovább
Melyiket válasszam: Bioklimatikus pergola, vagy árnyékolt üvegtető?
2022-06-28

Melyiket válasszam: Bioklimatikus pergola, vagy árnyékolt üvegtető?

Már többször, több helyen írtunk erről a témáról, de még mindig akad olyan szempont, amit érdemes jobban kiveséznünk.

Olvasson tovább