Mivel fedhetem le a teraszomat?

2015-07-03

--Várható olvasási idő: 3-5 perc között, de hálás lesz érte, ha épp teraszfedési megoldást keres. ---

Ahogy beköszönt a tavasz, szinte ösztönös késztetést érzünk, hogy rendbe tegyük a teraszunkat, és a kertet. Kitesszük a kerti bútorokat, napfürdőzünk, kávézunk, beszélgetünk. Kivéve, ha hétvégére beköszönt a szeles, bolondos, esős, jól visszahűlős időjárás.

El is határozzuk, hogy idén ennek véget vetünk, végre megcsináltatjuk a teraszfedést, vagy a teraszárnyékolást, a lényeg, hogy ne az időjárás mondja már meg, mikor ülhetünk ki a teraszunkra. No, igen ám, de hogyan tovább?

Teraszfedés: Solarlux Anova üvegtető árnyékolással

Az első kérdés: átlátszó (polikarbonát, üveg) vagy fix, épített tetőt?

fix, épített tető mellett legtöbbször azt hozzák fel, hogy jól szigetelhető (min. 10 cm szigetelés szükséges), ezért nyáron, a tűző nap ellenére is kellemes hőmérséklet van alatta, nem hevül át a terasz. Ez nyílván nyomós érv egy balatoni nyaraló esetén, ahol kizárólag a nyári iskolai szünet idején tartózkodik a család.

De nyilvánvalóan hátrány egy családi ház esetén, mivel a fix fedésű terasz nem  használható tavasszal és ősszel, mert a nap jótékony sugárzása nem jut át a szigetelésen. A napsugárzás hiányában pedig, az évszaknak megfelelő átlagos hőmérséklet (16-18 C fok) mellett bizony hűvös lesz a családi ebédhez, vagy a délutáni kávézáshoz.

Teljesen ellentétes a helyzet a polikarbonát vagy üveg teraszfedés esetében. A nyári hőségben árnyékolás nélkül kibírhatatlan meleg lesz alatta (illúzió hinni a hővédő polikarbonátlemezekben!), ugyanakkor az átmeneti időszakokban (vagy akár nyáron a kora reggeli órákban) elegendő napsugárzást enged át, ahhoz, hogy kellemesen érezzük alatta magunkat. 

Vagyis megállapíthatjuk, hogy a két fedés típus között a legfontosabb döntési szempont az az, hogyan és mikor kívánjuk használni a teraszunkat. A kérdés, van-e olyan megoldás, ami a nyári és az átmeneti időszakokban történő használatot is lehetővé teszi?

Megoldás kompromisszumokkal

Nos, a fix tetők esetén csak a hősugárzók segítenek. Ezek energiaigényesek és állandó közlekedési akadályt képeznek a teraszunkon.  A polikarbonát és üveg fedésnél a tűző nap ellen textilárnyékolókat alkalmazhatunk (pl. Markilux). Ezek hatékonyan védenek a melegtől, bár a beruházási költségük nem jelentéktelen.

További nagy hátránya még a cserép, pala és lemez fedéseknek, hogy teljesen leárnyékolják a teraszt, így nagyon kevés természetes fény jut be a belsőbb helyiségekbe, vagyis ez is az átlátszó fedések mellett szól.

Eldőlni látszik a kérdés? Ha az átmeneti időben is ki akarjuk használni a napsugárzást és nem akarjuk lesötétíteni a belső helységeinket, akkor a szilárd fedés helyett átlátszó fedést kell alkalmaznunk. Egyetlen hátránynak a szükséges, de egyben költséges árnyékolás tűnik.

Update: A napjainkban elterjedt bioklimatikus pergolákról, mint további teraszfedési alternatíva, ebben a cikkünkben olvashat.

Alumínium vázas teraszfedés: Solarlux Anova üvegtető

A második kérdés: milyen legyen a vázszerkezet?

Térjünk ki egy szó erejéig a vázszerkezetre, ami a fedésünket tartani fogja.  A polikarbonát lemezek esetén jellemzően ácsolt faszerkezeteket vagy hegesztett acél alátámasztást alkalmaznak, de léteznek korszerű alumínium vázas megoldások is.

Az ácsolt faszerkezetek legnagyobb hátránya, hogy rendszerint kétes minőségű fából készülnek, aminek a felülete ráadásul még rendszeres felújításra is szorul. Ugyanez igaz az acélra is, ami megfelelő felületvédelem nélkül néhány év után rozsdásodásnak indul.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a megoldások nem kiforrott termékek, sokkal inkább ügyes vagy kevésbé ügyes "mesterek" egyedi kreálmányai. Kétségkívül, árban ezek jelentik a legkedvezőbb megoldást, ennek ellenére inkább csak kényszermegoldásnak javasolnám.

Az alumínium váz tagadhatatlanul a legdrágább, de egyben a legtartósabb és talán a legszebb megoldás is.

Bármelyik vázszerkezet mellett dönt, mindenképpen bizonyosodjon meg róla, hogy az szakszerűen méretezve van és garantált a gyártási minőség. Lehetőleg olyan megoldást válasszon, amit rendszerben kínálnak (kész termék: váz + fedés + szerelés = TERMÉK) és nem a helyszínen találnak ki.

Polikarbonát fedés kontra üvegtető

A harmadik kérdés: polikarbonát vagy üveg fedést?

Ha letettük a voksunkat a vázszerkezet anyaga mellett, már csak azt kell eldönteni, hogy polikarbonát vagy üveg fedés kerüljön rá. Nézzük hát az érveket az egyik ill. a másik mellett!

A polikarbonát lemezeknek az üveggel szemben sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük:

A polikarbonát lemez fényáteresztő képessége min. 20%-kal rosszabb mint az üvegé, így az üveghez képest jobban leárnyékolja a teraszt ill. a belső helyiségeket.

A polikarbonát lemez az UV fény hatására idővel elszíneződik, elöregszik. (Egyszóval néhány év alatt megcsúnyul.)

A polikarbonát lemez nem karcálló, így a felülete rövid idő alatt karcossá válik.

A tetőlemezként használt lemezek légkamrásak, üregesek, emiatt nagyon felerősítik a kopogó hangot. Ezért csak azoknak javasoljuk, akik szeretnek az ütemesen doboló esőcseppek armadájára relaxálni a teraszon. Vagy éppenséggel este erre vágynak elaludni.

A polikarbonát teraszfedésre nem lehet biztonsággal rálépni (főként bizonyos testsúly felett), így a tisztításuk nehézkes lehet. Megrögzött udvart rendben tartóknak és tisztaságkedvelőknek nem javallott. 

Előnyként csupán csak két dolgot lehet említeni

A polikarbonát lemez könnyebb az üvegnél, ezért gyengébb teherbírású tartószerkezetre is fektethető (a 10 mm vastag polikarbonát lemez súlya mindössze kb. 1,5 kg/m2, míg egy ugyanilyen vastag üvegé 25 kg/m2).

A polikarbonát lemez lényegesen olcsóbb az üvegnél. Egy üvegtetőhöz 8 mm VSG biztonsági üvegezés szükséges, melynek nagyságrendi ára 25.000,- Ft/m2, miközben a 10 mm vastag üregkamrás polikarbonát lemez ára mindössze 3.500,- Ft/mkörül van.

Fentiekkel kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a statikai tervezésnél nem csak a tető súlyát illene figyelembe venni, hanem a szabványokban előírt  125 kg/m2 hóterhelést is.

Sokan legyintenek erre, hogy minek ezzel foglalkozni, hiszen különösen az utóbbi évek teleit figyelembevéve, ugyan mikor lesz ekkora hó Magyarországon? Mindenesetre, ha lesz, akkor nem mi szeretnénk egy olyan tető alatt állni, ami nem bírja ki. 
 

Mennyibe fog kerülni a teraszfedésem?

A fentiekből látható, hogy az alapvető célt, az eső és napvédelmet számtalan megoldással elérhetjük. Azzal is szembesülhet már egy google keresésből is, hogy az egyes megoldások ára kivitelezési minőségtől függetlenül is széles ártartományban szór.

Természetesen az ár függ az alapterület nagyságától is. Sokszor ráncolom a homlokomat azoktól az ajánlatkérésektől, ahol az érdeklődők 50-80 m2-es teraszokat kívánnak lefedni, netán télikertté alakítani, mert látszik hogy sajnos nincsenek tisztában ennek a költségével.

Egy átlagos, 15-20 m2 alapterületű standard terasz lefedése esetén a következő nagyságrendi árakkal (anyag + szerelés) kell számolni az egyes alapmegoldásoknál:

  • fa vázas pergola polikarbonát fedéssel: kb 1,3 millió Forint 
  • acél vázas pergola polikarbonát fedéssel: kb 1,5 millió Forint
  • alumínium vázas pergola polikarbonát fedéssel: kb 1,7 millió Forint
  • alumínium vázas pergola üveggel, egyedi kisipar: kb 3,0 millió Forint
  • alumínium vázas pergola üveggel, gyári prémium: kb  3,5 millió Forint

Ha a fenti tételekhez hozzávesszük az árnyékolást (min. további 1 millió Ft) és az esetleges oldalfalakat, akkor 15-20 m2 télikert esetén a költségek máris könnyen 5-10 millió forintra rúgnak.  

Melyiket megoldást válassza?

Bevallom, anélkül, hogy tudnám, mikor, milyen időtartamban, milyen sűrűn, de leginkább, hogy mire szeretné használni a teraszt, és ismerném a rendelkezésre álló anyagi forrásokat nem tudom megmondani. A terasz megtervezése nagy körültekintést igényel, mivel a későbbiekben már csak nehezen, nem ritkán jelentős költségekkel módosítható.

Az nem tervezés, hogy a hasunkra ütünk, vagy megnézzük mennyit nem fáj erre szánni a félretett pénzből, majd veszünk valamit, amit végül nem tudunk, vagy nem fogunk használni, mert nem erre volt szükségünk. (Tegye a szívére a kezét, például hány ilyen sport eszköz áll a raktárban, pincében? Leg magic szobainasként megvan?)

Tudom, hogy mind a család, mind az ismerősök jót akarnak, amikor javaslatokat tesznek, de gondoljon arra, hogy elsősorban Ön fogja használni a teraszát. És tudja, a kérdés még mindig az, hogy mikor, mire, milyen módon?

A tervezéshez segítséget nyújt az alábbi linken elérhető oldalunk, ahol felsoroltuk a 10 legfontosabb kérdést, amit a tervezés során érdemes átgondolni.

 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

 

Polikarbonát teraszfedés Glasscon

 

Pergola teraszfedés Mantu Ajtó-Ablak Stúdió

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Mit kell tudni a teraszfedések stabilitásáról?
2021-06-11

Mit kell tudni a teraszfedések stabilitásáról?

A stabilitás egy alapvető követelmény minden építmény esetében, nincs ez másként a különböző teraszfedéseknél sem. Nézzük, mit jelent ez bővebben.

Olvasson tovább
Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés
2014-04-03

Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés

Szerencsére ma már nem csak a kerttel rendelkező családi ház tulajdonosok élvezhetik az időjárási viszontagságoktól védett teraszok előnyeit. Így teheti használhatóvá teraszát egy társasházban.

Olvasson tovább
Mennyibe kerül egy üvegterasz?
2015-03-20

Mennyibe kerül egy üvegterasz?

Egyre népszerűbbek a terasz 3-4 évszakos használhatóságát lehetővé tevő beépítések. Az egyik legszebb és legjobb megoldás a fix üvegtetőből és mozgatható üveg oldalfalakból álló rendszer, amit sokan üvegterasznak hívnak. Kérdés mennyibe is kerül?

Olvasson tovább