Mivel fedhetem le a teraszomat?

2015-07-03

--Várható olvasási idő: 3-5 perc között, de hálás lesz érte, ha épp teraszfedési megoldást keres. ---

Ahogy beköszönt a tavasz, szinte ösztönös késztetést érzünk, hogy rendbe tegyük a teraszunkat, és a kertet. Kitesszük a kerti bútorokat, napfürdőzünk, kávézunk, beszélgetünk. Kivéve, ha hétvégére beköszönt a szeles, bolondos, esős, jól visszahűlős időjárás.

El is határozzuk, hogy idén ennek véget vetünk, végre megcsináltatjuk a teraszfedést, vagy a teraszárnyékolást, a lényeg, hogy ne az időjárás mondja már meg, mikor ülhetünk ki a teraszunkra. No, igen ám, de hogyan tovább?

 

Az első döntéshelyzet: polikarbonát teraszfedést vagy fix, épített tetőt?

Megkérdezzük az ismerősöket, a családot, a google-t, persze a vélemények megoszlanak. Népszerű megoldás a polikarbonát, ha teraszfedésről van szó, ellenben kevésbé esztétikus. Van, aki esküszik rá, van, aki hallani sem akar róla. De nézzük, mit érdemes tudnia erről.

Az eső elleni védelemben a polikarbonát lemezek használata igen elterjedt megoldás, melyeket leggyakrabban műanyag, fa szerkezetű vagy acélvázra szerelnek.  A szintén nagyon kedvelt fix (épített) tetőket rendszerint pergolavázra rögzítik és pala vagy lemezfedéssel látják el.

 

A polikarbonát teraszfedés előnyei és hátrányai

A fix, épített tető mellett legtöbbször azt hozzák fel, hogy jól szigetelhető (min. 10 cm szigetelés szükséges), ezért nyáron, a tűző nap ellenére is kellemes hőmérséklet van alatta, nem hevül át a terasz. Ez nyílván nyomós érv egy balatoni nyaraló esetén, ahol kizárólag a nyári iskolai szünet idején tartózkodik a család.

De nyilvánvalóan hátrány egy családi ház esetén, mivel a fix fedésű terasz nem lesz használható tavasszal és ősszel, mert a nap jótékony sugárzása nem jut át a szigetelésen. A napsugárzás hiányában pedig, az évszaknak megfelelő átlagos hőmérséklet (16-18C fok) mellett bizony hűvös lesz a családi ebédhez vagy a délutáni kávézáshoz.

Teljesen ellentétes a helyzet a polikarbonát teraszfedés esetében. A nyári hőségben kibírhatatlan meleg lesz alatta (illúzió hinni a hővédő polikarbonátlemezekben!), ugyanakkor az átmeneti időszakokban (vagy akár nyáron a kora reggeli órákban) elegendő napsugárzást enged át, ahhoz, hogy kellemesen érezzük alatta magunkat.

 

A legfontosabb döntési szempont a teraszfedés megtervezése előtt

Vagyis megállapíthatjuk, hogy a két fedés típus között a legfontosabb döntési szempont az az, hogyan és mikor kívánjuk használni a teraszunkat. A kérdés, van-e olyan megoldás, ami a nyári és az átmeneti időszakokban történő használatot is lehetővé teszi?

Nos, a fix tetők esetén csak a hősugárzók segítenek. Ezek energiaigényesek és állandó közlekedési akadályt képeznek a teraszunkon.  A polikarbonát fedésnél a tűző nap ellen textilárnyékolókat alkalmazhatunk (pl. Markilux). Ezek hatékonyan védenek a melegtől, bár beruházási költségük meglehetősen magas a tető árához képest.

További nagy hátránya még a cserép, pala és lemez fedéseknek, hogy teljesen leárnyékolják a teraszt, így nagyon kevés természetes fény jut be a belsőbb helyiségekbe, vagyis ez is a polikarbonát fedések mellett szól.

Eldőlni látszik a kérdés! Ha az átmeneti időben is ki akarjuk használni a napsugárzást és nem akarjuk lesötétíteni a belső helységeinket, akkor a szilárd fedés helyett polikarbonát lemezeket kell használnunk a teraszfedésre. Egyetlen hátránynak a szükséges, de egyben költséges árnyékolás tűnik.

Mielőtt most mindenki elszaladna polikarbonát lemezeket vásárolni az új teraszfedéséhez, érdemes elolvasni cikkünk többi részét is, mert eláruljuk, mi jelent a polikarbonát lemeznél is jobb választást.

 

Van jobb megoldás a polikarbonát teraszfedésnél?

Szerintünk van, méghozzá az üvegtető. Hogy többe kerül? Ez kétségtelen, de nézzük, mit kapunk érte cserébe.Tényként megállapíthatjuk, hogy sokkal több terasz kap polikarbonát lemez fedést, mint üvegtetőt, annak ellenére, hogy: 

A polikarbonát lemezeknek az üveggel szemben sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük:

A polikarbonát lemez fényáteresztő képessége min. 20%-kal rosszabb mint az üvegé, így az üveghez képest leárnyékolja a teraszt ill. a belső helyiségeket.

A polikarbonát lemez az UV fény hatására idővel elszíneződik, elöregszik. (Egyszóval néhány év alatt megcsúnyul.)

A polikarbonát lemez nem karcálló, így a felülete rövid idő alatt karcossá válik.

A tetőlemezként használt lemezek légkamrásak, üregesek, emiatt nagyon felerősítik a kopogó hangot. Ezért csak azoknak javasoljuk, akik szeretnek az ütemesen doboló esőcseppek armadájára relaxálni a teraszon. Vagy éppenséggel este erre vágynak elaludni.

A polikarbonát tersazfedésre nem lehet biztonsággal rálépni (főként bizonyos testsúly felett), így a tisztításuk nehézkes lehet. Megrögzött udvart rendben tartóknak és tisztaságkedvelőknek nem javalott. 

 

Előnyként csupán csak két dolgot lehet említeni

A polikarbonát lemez könnyebb az üvegnél, ezért gyengébb teherbírású tartószerkezetre is fektethető (a 10 mm vastag polikarbonát lemez súlya mindössze 17kg/m2, míg egy ugyanilyen vastag üvegé 25 kg/m2).

A polikarbonát lemez lényegesen olcsóbb az üvegnél. Egy üvegtetőhöz 8 mm VSG biztonsági üvegezés szükséges, melynek nagyságrendi ára 28.000,- Ft/m2, miközben a duplafalú 8 mm vastag polikarbonát lemez ára mindössze 3.200,- Ft/mkörül van.

Fentiekkel kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a statikai tervezésnél nem csak a tető súlyát illene figyelembe venni, hanem a szabványokban előírt  125 kg/m2 hóterhelést is.

Sokan legyintenek erre, hogy minek ezzel foglalkozni, hiszen különösen az utóbbi évek teleit figyelembevéve, ugyan mikor lesz ekkora hó Magyarországon? Mindenesetre, ha lesz, akkor nem mi szeretnénk egy olyan tető alatt állni, ami nem bírja ki. 
 

Akkor mégsem a polikarbonát teraszfedést érdemes választanom?

Bevallom, anélkül, hogy tudnám, mikor, milyen időtartamban, milyen sűrűn, de leginkább, hogy mire szeretné használni a teraszt, nem tudom megmondani. A terasz megtervezése nagy körültekintést igényel, mivel a későbbiekben már csak nehezen, nem ritkán jelentős költségekkel módosítható.

Az nem tervezés, hogy a hasunkra ütünk, vagy megnézzük mennyit nem fáj erre szánni a félretett pénzből, majd veszünk valamit, amit végül nem tudunk, vagy nem fogunk használni, mert nem erre volt szükségünk. (Tegye a szívére a kezét, például hány ilyen sport eszköz áll a raktárban, pincében? Leg magic szobainasként megvan?)

Tudom, hogy mind a család, mind az ismerősök jót akarnak, amikor javaslatokat tesznek, de gondoljon arra, hogy elsősorban Ön fogja használni a teraszát. És tudja, a kérdés még mindig az, hogy mire! Hogy bővítsem a lehetséges megoldások sorát, jó, ha tudja, hogy nem csak polikarbonát teraszfedést, vagy fix tetőt választhat otthonába.

A tervezéshez segítséget nyújt az alábbi linken elérhető oldalunk, ahol az összes létező megoldás előnyeit és hátrányait is elolvashatja.

 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Mennyibe kerül egy üvegterasz?
2015-03-20

Mennyibe kerül egy üvegterasz?

Egyre népszerűbbek a terasz 3-4 évszakos használhatóságát lehetővé tevő beépítések. Az egyik legszebb és legjobb megoldás a fix üvegtetőből és mozgatható üveg oldalfalakból álló rendszer, amit sokan üvegterasznak hívnak. Kérdés mennyibe is kerül?

Olvasson tovább
Így hosszabbíthatja meg a terasz szezont!
2017-03-21

Így hosszabbíthatja meg a terasz szezont!

Egy Solarlux 3 évszakos üvegterasz megváltoztatja a teraszhasználatot, és könnyebbé teszi az Ön életét. Nézze meg videónkat, hogyan.

Olvasson tovább
Esettanulmány: Terasz szezon hosszabbítás hőszigetelés nélküli télikerttel
2020-11-20

Esettanulmány: Terasz szezon hosszabbítás hőszigetelés nélküli télikerttel

Cikkünkben egy németországi kertimádó családi ház tulajdonos terasz beépítését mutatjuk be, aki szerette volna az időjárástól függetleníteni a terasz használatát.

Olvasson tovább