Mivel fedhetem le a teraszomat?

2015-07-03

Az eső elleni védelemben a polikarbonát lemezek használata igen elterjedt megoldás, melyeket leggyakrabban műanyag, fa szerkezetű vagy acélvázra szerelnek.  Az ugyancsak igen kedvelt fix (épített) tetőket rendszerint pergolavázra rögzítik és pala vagy lemezfedéssel látják el.

Nézzük meg, melyek a polikarbonát lemezzel történő fedés előnyei ill. hátrányai a szilárd, épített tetőkkel (pl. pala-, cserép-, vagy lemezfedés) szemben.

Polikarbonát lemezt vagy fix, épített tetőt?

A fix, épített tető mellett legtöbbször azt hozzák fel, hogy jól szigetelhető (min. 10 cm szigetelés szükséges), ezért nyáron, a tűző nap ellenére is kellemes hőmérséklet van alatta, nem hevül át a terasz. Ez nyílván nyomós érv egy balatoni nyaraló esetén, ahol kizárólag a nyári iskolai szünet idején tartózkodik a család. De nyilvánvalóan hátrány egy családi ház esetén, mivel a fix fedésű terasz nem lesz használható tavasszal és ősszel, mert a Nap jótékony sugárzása nem jut át a szigetelésen. A napsugárzás hiányában pedig, az évszaknak megfelelő átlagos hőmérséklet (16-18C fok) mellett bizony hűvös lesz a családi ebédhez vagy a délutáni kávézáshoz.

Teljesen ellentétes a helyzet a polikarbonát fedésnél. A nyári hőségben kibírhatatlan meleg lesz alatta (illúzió hinni a hővédő polikarbonátlemezekben!), ugyanakkor az átmeneti időszakokban (vagy akár nyáron a kora reggeli órákban) elegendő napsugárzást enged át, ahhoz, hogy kellemesen érezzük alatta magunkat.

Vagyis megállapíthatjuk, hogy a két fedés típus között a legfontosabb döntési szempont az az, hogyan és mikor kívánjuk használni a teraszunkat.

Kérdés, van-e olyan megoldás, ami a nyári és az átmeneti időszakokban történő használatot is lehetővé teszi?

Nos, a fix tetők esetén csak a hősugárzók segítenek. Ezek energiaigényesek és állandó közlekedési akadályt képeznek a teraszunkon.  A polikarbonát fedésnél a tűző nap ellen textilárnyékolókat alkalmazhatunk (pl. Markilux). Ezek hatékonyan védenek a melegtől, bár beruházási költségük meglehetősen magas a tető árához képest.

További nagy hátránya még a cserép, pala és lemez fedéseknek, hogy teljesen leárnyékolják a teraszt, így nagyon kevés természetes fény jut be a belsőbb helyiségekbe, vagyis ez is a polikarbonát fedések mellett szól.

Eldőlni látszik a kérdés! Ha az átmeneti időben is ki akarjuk használni a napsugárzást és nem akarjuk lesötétíteni a belső helységeinket, akkor a szilárd fedés helyett polikarbonát lemezeket kell használnunk a teraszfedésre. Egyetlen hátránynak a szükséges, de egyben költséges árnyékolás tűnik.

Mielőtt most mindenki elszaladna polikarbonát lemezeket vásárolni az új teraszfedéséhez, érdemes elolvasni cikkünk többi részét is, mert megmutatjuk, mi jelent a polikarbonát lemeznél is jobb megoldást.

Teraszfedés polikarbonát lemezzel vagy üveggel?

Tényként megállapíthatjuk, hogy sokkal több terasz kap polikarbonát lemez fedést, mint üvegtetőt, annak ellenére, hogy  a polikarbonát lemezeknek az üveggel szemben sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük:

  • Fényáteresztő képességük min. 20%-kal rosszabb mint az üvegé, így leárnyékolják a teraszt ill. a belső helyiségeket.
  • UV fény hatására idővel elszíneződnek, elöregszenek
  • Nem karcállóak, így felületük rövid idő alatt karcossá válnak
  • A tetőlemezként használt lemezek légkamrásak, üregesek, emiatt nagyon felerősítik a kopogó hangot (pl. eső)
  • Nem lépésállóak, ezért a tisztításuk nehézkes lehet

Előnyként csupán két dolgot lehet említeni:

  • könnyebb az üvegnél, ezért gyengébb teherbírású tartószerkezetre is fektethető (a 10mm vastag polikarbonát lemez súlya mindössze 17kg/m2, míg ugyanilyen vastag üvegé 25 kg/m2)
  • lényegesen olcsóbb az üvegnél, üvegtetőben 8 mm VSG biztonsági üvegezés szükséges, melynek ára 24.000,- Ft/m2, miközben a duplafalú 8 mm vastag polikarbonát lemez ára mindössze 3.200,- Ft/m2

Fentiekkel kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a statikai tervezésnél nem csak a tető súlyát illene figyelembe venni, hanem a szabványokban előírt  125 kg/m2 hóterhelést is. Sokan legyintenek erre, minek ezzel foglalkozni, hiszen különösen az utóbbi 10 év teleit figyelembevéve, mikor lesz ekkora hó Magyarországon? Nekik csak annyit tudunk mondani, lehet, hogy lesz, lehet hogy nem. De ha lesz, akkor nem mi szeretnénk a tető alatt állni!
 

Mit válasszon?

A terasz megtervezése nagy körültekintést igényel, mivel a későbbiekben már csak nehezen, nem ritkán jelentős költségekkel módosítható. A tervezéshez segítséget nyújt a "Terasztervezés lépésről lépésre" című weboldal, ahol az összes létező megoldás előnyeit és hátrányait is elolvashatja.

Terasztervezés lépésről lépésre

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Ezt mérlegelje teraszbeépítés tervezésekor
2015-09-14

Ezt mérlegelje teraszbeépítés tervezésekor

Ha már az Ön fejében is motoszkál a gondolat, hogy jó lenne beépíteni a teraszát, akkor mindenképpen ennek a kérdésnek a megválaszolásával kezdje a tervezést.

Olvasson tovább
Új terasztető és üvegház katalógus
2014-06-18

Új terasztető és üvegház katalógus

Megjelent a Solarlux új termékkatalógusa terasztetők, teraszfedések és üvegházak témakörében. Európa prémium télikert és üvegház gyártója számtalan ötletet és megoldást mutat be teraszfedés, teraszbeépítés és terasztető témakőrben.

Olvasson tovább
Exkluzív erkély beépítések, erkély üvegezések
2014-04-03

Exkluzív erkély beépítések, erkély üvegezések

Szerencsére ma már nem csak a kerttel rendelkező családiház tulajdonosok élvezhetik az időjárási viszontagságoktól védett teraszok előnyei, Így teheti használhatóvá teraszát egy társasházban.

Olvasson tovább