Mennyibe kerül egy üvegterasz?

2015-03-20

A tavasz beköszöntével egyre több időt szeretnénk a szabadban tölteni és újra birtokba venni a teraszunkat. Sajnos az esték még igen hűvösek így jól jönne egy kis időjárás elleni védelem. Talán éppen ezért egyre többen keresik fel ezidőtájt a Solarlux weboldalát, ahol üveg teraszfedések és komplett üvegteraszok, télikertek között válogathatnak.

Solarlux ATRIUM üvegterasz - a nyugalom szigete

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy egy üvegterasz építése a legnagyobb beruházást igénylő megoldás a terasz időjárás elleni védelmének kialakítására. (Tekintsünk el ezúttal a teljesértékű lakótérként funkcionáló télikertektől, amelyek beruházási költség emég magasabb.) Egy 20-25 m2-es, 3 oldalról lapozható üvegfalakkal határolt üvegtető beruházási költsége eléri a 7-8.000.000,- Ft-os határt.

Mielőtt az ártól megriadva továbbkattintanának, érdemes továbbolvasni, hogy megértsék mi a használati értékbeli különség egy üvegterasz és egy polikarbonát pergolával vagy fix tetővel fedett terasz között.

A válasz abban keresendő, hogy melyik megoldás, milyen időjárási viszonyok ellen nyújt védelmet vagy másképpen fogalmazva melyik évszakban, hány napon át és milyen biztonsággal akarjuk használni a teraszukat. 

Mi ellen akarunk védekezni?

A különböző teraszmegoldások a következő időjárási körülmények ellen nyújthatnak védelmet:

  • eső
  • napsugárzás
  • szél
  • csapódó eső
  • nyári hűvös esték
  • tavasz és ősz hűvös nappalok

Eső és napsugárzás elleni védekezés

Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás nyilvánvalóan valamilyen faszerkezetre szerelt zsindely vagy pala fedés. Anélkül, hogy belemennénk annak megítélésébe, hogy ez műszakilag és esztétikailag mennyire egzakt megoldás, két szempontot mégis meg kell  említeni annak, aki ilyen megoldásban gondolkodik.  

Az egyik az, hogy mindenképpen figyelembe veendő, hogy a fedés jelentősen lecsökkenti a lakás belsejébe jutó természetes fényt, így a belső terek bizony sötétté válhatnak. A másik pedig az, hogy az ilyen fedés csak a függőleges esőtől véd, de szeles időben már nem nyújt védelmet illetve hűvös időben sem jelent megoldást.

Az előbbiekben felsorolt első problémát a polikarbonát fedések részben ellensúlyozzák, mert átengednek némi fényt. Ugyanakkor a polikarbonát számos hátrányos tulajdonsággal bír, így pl. UV fényre öregszik, eső esetén nagyon kopog stb. A fix épített tetőkről és a polikarbonátlemezzel történő fedésről bővebben itt olvashat.

FIX TETŐK ÉS POLIKARBONÁT FEDÉSEK

Eső, napsugárzás, szél, hőmérséklet elleni védekezés

A legsokoldalúbb, legtöbb igényre megoldást kínáló teraszvédelemet  mindenképpen a mobil oldalfalakkal kombinált üvegtető jelenti. 

 A tervezgetésnél abból lehet kindulni, hogy a járulékos költségek nélkül (pl. alapozás, szerelés) egy Solarlux üvegtető ára  alaprajztól függően négyzetméterenként, bruttó 134-160.000,- Ft/m2 körül alakul.

Kiemelkedő előnye ezen üvegtetőknek, hogy egy mozgatható üvegfal gyárilag integrálható hozzá, amivel az oldalirányú időjárásvédelmet tudjuk biztosítani. A mobil üvegfal ára nagyban függ a magasságától, így nehéz irányárat mondani rá. A jellemző 2400 mm-es magasságban az üvegfallal beépítendő oldalak hosszára folyóméterenként 340.000,- Ft körüli összeget kell számolni.A fenti költségeket összeszámolva egy 3x4 m alapterületű, két oldalon nyitott terasz üvegterasszá alakítása nagyságrendileg 4,5-5 m Ft-ba kerül. Ehhez jön hozzá a tervezés és beépítés, ami az üvegterasz árának kb. 15%-a. 

Az oldalfalak lezárására nem csak az SL25 típusú lapozható üvegfal áll rendelkezésre. A teljes választékot itt találja: Teraszok oldalsó lezárása

Ha ennél kisebb költségvetésű beruházásban gondoilkodik, akkor sem kell lemondani teljesen az időjárás elleni védelemről. Ahhoz, hogy ezek közül választani tudjon, kérje szakember segítségét, akivel közösen átbeszélhetik az Ön teraszhasználati szokásait és az Önt zavaró időjárási helyzeteket. 

Szakember segítségét kérem

Ha saját maga szeretné megkeresni az Önnek legmegfelelőbb megoldást, akkor ajánljuk figyelmébe a "Terasztervezés lépésről lépésre" oldalunkat és  összehasonlító táblázatunkat, ahol az egyes megoldások előnyeit és hátrányait találja meg.

Terasztervezés lépésről lépésre

 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Ön tudja, hogy mit várhat egy teraszbeépítéstől?
2017-06-19

Ön tudja, hogy mit várhat egy teraszbeépítéstől?

Ha igen, akkor ez a cikk nem Önnek szól. De mielőtt továbblapozz, gondolja át még egyszer! Mi van akkor, ha rosszul tudja? Adjon egy esélyt, hogy megvilágítsuk a kérdést!

Olvasson tovább
Ezt mérlegelje teraszbeépítés tervezésekor
2015-09-14

Ezt mérlegelje teraszbeépítés tervezésekor

Ha már az Ön fejében is motoszkál a gondolat, hogy jó lenne beépíteni a teraszát, akkor mindenképpen ennek a kérdésnek a megválaszolásával kezdje a tervezést.

Olvasson tovább
Szeretné többet használni teraszát az időjárástól függetlenül?
2017-03-21

Szeretné többet használni teraszát az időjárástól függetlenül?

Egy Solarlux 3 évszakos üvegterasz megváltoztatja a teraszhasználatot, és könnyebbé teszi az Ön életét. Nézze meg videónkat, hogyan.

Olvasson tovább