Mennyibe kerül egy üvegterasz?

2015-03-20

Érthető, ha a tavasz beköszöntével egyre több időt szeretne Ön is a szabadban tölteni, napozni, friss levegőt szívni, hallgatni a madárcsicsergést... Bár még az esték igen hűvösek, ilyenkor jól jönne egy kis időjárás elleni védelem.

Kivételesen nem a pálinkára gondolunk, hanem olyan terasz megoldásokra, amelyek lehetővé teszik, hogy akkor is használjuk a teraszunkat, ha kevésbé ideálisak az időjárási viszonyok.

 

Egy üvegterasz, amit kora tavasztól késő őszig használhat

Elöljáróban le kell szögeznem, hogy egy üvegterasz építése az egyik legnagyobb beruházást igénylő megoldás, ha szeretnénk időjárásvédetté tenni a teraszt. (Tekintsünk el ezúttal a teljes értékű lakótérként funkcionáló télikertektől, amelyek beruházási költsége még ennél is magasabb.)

Egy 20-25 m2-es, három oldalról lapozható, vagy eltolható üvegfalakkal határolt üvegtető beruházási költsége eléri a 8-9.000.000,- Ft-os határt. Igen, jól olvasta, nyolc-kilenc millió forint.

Most biztosra veszem, hogy 10 olvasóból 3-nak rögtön a tarkójáig szalad a szemöldöke, legalább 4-ből kiszakadt egy őszinte ''MIA..?', a maradék 3 pedig tovább olvas, mert meg akarja érteni, hogy  miben különbözik egy üvegterasz használati értéke egy polikarbonát pergolával vagy fix tetővel fedett teraszéhoz képest. Szerintem rengeteg dologban.

Röviden megfogalmazva, a válasz abban rejlik, hogy melyik megoldás, milyen időjárási viszonyok ellen nyújt védelmet. Másképpen fogalmazva melyik évszakban, hány napon át és milyen biztonsággal engedi használni a teraszát.

A teraszbeépítés nulladik kérdése: Mi ellen akar védekezni?

A különböző teraszbeépítések az alábbi időjárási körülmények ellen nyújthatnak védelmet:

  • eső
  • napsugárzás
  • szél
  • csapódó eső
  • nyári hűvös esték
  • tavaszi és őszi hűvös nappalok

Teraszvédelem kezdőknek: Eső és napsugárzás elleni védekezés

Ha leginkább csak az eső és a napsugárzás ellen szeretne folyamatosan védekezni, akkor a legegyszerűbb megoldás nyilvánvalóan valamilyen faszerkezetre szerelt zsindely, vagy pala fedés.

Anélkül, hogy belemennék annak megítélésébe, hogy ez műszakilag és esztétikailag mennyire egzakt megoldás, két szempontot mégis meg kell említenem annak, aki ilyen megoldásban gondolkozik.  

Az egyik az, hogy mindenképpen vegye figyelembe, hogy az ilyen típusú teraszfedés jelentősen lecsökkenti a lakás belsejébe jutó természetes fényt, így a belső terek bizony sötétté válhatnak.

A másik pedig az, hogy az ilyen fedés csak a függőleges esőtől véd, de szeles időben már nem nyújt védelmet a csapodó esővel szemben. Ezen felül hűvös időben sem jelent megoldást.

A fentiekben felsorolt első problémát a polikarbonát fedések részben ellensúlyozzák, mert átengednek némi fényt. Ugyanakkor a polikarbonát számos hátrányos tulajdonsággal bír, (pl. UV fényre öregszik, eső esetén nagyon kopog).

A fix épített tetőkről és a polikarbonát lemezzel történő teraszfedésről bővebben ebben az írásomban olvashat.

 

Teraszvédelem haladóknak: Eső, napsugárzás, szél, és hőmérséklet elleni védekezés

A legsokoldalúbb, legtöbb igényre megoldást kínáló teraszvédelemet mindenképpen a mobil oldalfalakkal kombinált üvegtető jelenti.

Ugyanis a megfelelő árnyékolással, valamint az oldalfalak kinyitásával nyáron is használható marad, míg az oldalfalak bezárásával és a szoláris nyereség hasznosításával már a kora tavaszi, vagy a késő őszi délutánokon is nyugodtan kiülhet.

A tervezgetésnél abból lehet kindulni, hogy a járulékos költségek nélkül (pl. alapozás, szerelés) egy Solarlux üvegtető ára alaprajztól függően, négyzetméterenként, bruttó 200.000,- Ft/m2 körül alakul.

A Solarlux üvegtetők legnagyobb előnye, hogy gyárilag integrálhatóak hozzá a mozgatható üvegfalak, amikkel az oldalirányú időjárásvédelmet tudjuk biztosítani.

A mobil üvegfal ára nagyban függ a magasságától, így nehéz irányárat mondani rá. Az általában jellemző 2400 mm-es magasságban az üvegfallal beépítendő oldalak hosszára folyóméterenként 440.000,- Ft körüli összeget kell számolni.

A fenti költségeket összeszámolva egy 3x4 méter alapterületű, két oldalon nyitott terasz üvegterasszá alakítása nagyságrendileg 5,5-6 millió Ft-ba kerül. Ehhez jön hozzá a tervezés és beépítés, ami az üvegterasz árának kb. 15%-a.

 

Időjárás elleni védelem kedvezőbb áron?

Ha ennél kisebb költségvetésű beruházásban gondoilkodik, akkor sem kell lemondania teljesen az időjárás elleni védelemről. Ahhoz, hogy ezek közül választani tudjon, kérje egy szakember segítségét, akivel közösen átbeszélhetik az Ön teraszhasználati szokásait és az Önt zavaró időjárási helyzeteket. 

Ha saját maga szeretné megkeresni az Önnek legmegfelelőbb megoldást, akkor ajánljuk figyelmébe az alábbi oldalunkat, ahol többek között megtalálja összehasonlító táblázatunkat, amiben az egyes teraszfedési megoldások előnyeit és hátrányait soroltuk fel.

 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Teraszfedés esettanulmány: Modern fa gerendás üvegterasz szélvédett terasz kialakításához
2021-02-25

Teraszfedés esettanulmány: Modern fa gerendás üvegterasz szélvédett terasz kialakításához

Ha teraszfedést szeretnénk, a koherens összkép érdekében, akármilyen stílusú is az otthonunk, a külső megjelenésnek és a később hozzáépített télikertnek, üvegtetőnek stílusban is passzolniuk kell egymáshoz.

Olvasson tovább
Mivel fedhetem le a teraszomat?
2015-07-03

Mivel fedhetem le a teraszomat?

A terasz eső elleni védelmének legegyszerűbb és legelterjedtebb megoldásai a polikarbonát lemezekkel vagy a fix épített tetővel (cserép. pala, stb.) történő fedés. Ezek bár kétségkívül elterjedt megoldások, mégsem biztos, hogy elégedettek leszünk velük. É

Olvasson tovább
A teraszbeépítés legfontosabb kérdése
2015-09-14

A teraszbeépítés legfontosabb kérdése

Ha már az Ön fejében is motoszkál a gondolat, hogy jó lenne beépíteni a teraszát, akkor mindenképpen ennek a kérdésnek a megválaszolásával kezdje a tervezést.

Olvasson tovább