Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel

2014-06-18

A régi épületek milliói rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. De a Delfti Műszaki Egyetem diákjai nem a lebontásra, hanem a felújításra szavaztak.

A megoldásuk pedig, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A tipikus németalföldi sorházakat egy üvegből épített második burokkal veszik körül, miáltal energetikailag elérik a mai kor követelményeit, anélkül, hogy a felújítás során a bentlakóknak ki kellene költözniük. Céljuk, hogy az épületek megközelítsék a nulla közeli energiaigényt.

Épületfelújítás üvegház hozzáépítésével

A projekttel részt vesznek a „Solar Decathlon Europe 2014” elnevezésű, Versailles-ban megrendezett versenyen, amelyen a világ minden tájáról érkező 20 diákcsoport építi fel a műszakilag innovatív SOLAR házát.

A déli fekvésű homlokzatra egy üvegházat (hőszigeteletlen télikert) építenek, ami hőtárolóként funkcionál. Az üvegtető a gerincig húzódik és fotovoltaikus napelemekkel borított. Az északi oldalon az épület zöld tetőt és új homlokzatszigetelést kapott.

Solarlux üvegház

A legnagyszerűbb az egészben, hogy az üvegház az 5 szárnyú Solarlux harmonika nyílászáró révén, teljes szélességében nyitható, így nyáron egy kézmozdulattal a kert részévé tehető. Télen ugyanakkor védelmet nyújt a szél és az eső ellen, és kellemes klímát biztosít a téli napsütésben.

A projekttet bemutató videó német feliratozással itt tekinthető meg.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább
Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis
2020-04-23

Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis

Az Avalis teljes mértékben megfelel a jelenlegi építészeti trendeknek. Nincs felesleges díszítés, nincsenek ívek, nincs benne egy átgondolatlan, vagy felesleges ceruzahúzás sem. Nézzük meg közelebbről!

Olvasson tovább