Régi építésű sorház felújítása hőszigetelés nélküli télikerttel

2014-06-18

A régi épületek milliói rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. De a Delfti Műszaki Egyetem diákjai nem a lebontásra, hanem a felújításra szavaztak.

A megoldásuk pedig, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A tipikus németalföldi sorházakat egy üvegből épített második burokkal veszik körül, miáltal energetikailag elérik a mai kor követelményeit, anélkül, hogy a felújítás során a bentlakóknak ki kellene költözniük. Céljuk, hogy az épületek megközelítsék a nulla közeli energiaigényt.

Épületfelújítás üvegház hozzáépítésével

A projekttel részt vesznek a „Solar Decathlon Europe 2014” elnevezésű, Versailles-ban megrendezett versenyen, amelyen a világ minden tájáról érkező 20 diákcsoport építi fel a műszakilag innovatív SOLAR házát.

A déli fekvésű homlokzatra egy üvegházat (hőszigeteletlen télikert) építenek, ami hőtárolóként funkcionál. Az üvegtető a gerincig húzódik és fotovoltaikus napelemekkel borított. Az északi oldalon az épület zöld tetőt és új homlokzatszigetelést kapott.

Solarlux üvegház

A legnagyszerűbb az egészben, hogy az üvegház az 5 szárnyú Solarlux harmonika nyílászáró révén, teljes szélességében nyitható, így nyáron egy kézmozdulattal a kert részévé tehető. Télen ugyanakkor védelmet nyújt a szél és az eső ellen, és kellemes klímát biztosít a téli napsütésben.

A projekttet bemutató videó német feliratozással itt tekinthető meg.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább
Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása
2014-03-17

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

A hőszigetelt üvegtetők és homlokzati nyílászárók kombinációjával létrehozott lakótérbővítések egyik legkényesebb pontja a csatlakozások és illesztések hőszigetelésének hatékonysága, melyek tervezése még a gyakorlott építész számára is fejtörést jelent.

Olvasson tovább