Üvegtetők méretezése hóterheléshez

2015-09-15

Nem vitás, hogy a teraszfedések, ill. üvegtetők tervezésének egyik sarkalatos pontja a hóteher figyelembevétele. A mértékadó terhelés értelmezése azonban nem mindig egyértelmű.

A félreértésre az ad okot, hogy a közbeszédben, ill. a gyártók által megadott műszaki adatokban legtöbbször csak a hóteher megjelölés szerepel, ezért nem egyértelmű, hogy az a felszíni hóteher karakterisztikus értékét, vagy pedig a tetőre ható hóteher karakterisztikus értékét jelenti.

A felszíni hóteher ks karakterisztikus értékére az ENV 1991-2-3 szabvány függelékében országonkénti adatokat találunk. Magyarország teljes területére megadott érték s≥ 1,25 kN/m2

A hóteher kiszámítása

A tetőre ható hóteher karakterisztikus értékének kiszámításához össze kell szorozni a felszíni hóteher karakterisztikus értékét, az építménynek az adott építéshelyen érvényes szél miatti tényezőjét, a tetőre ható hóteher alaki tényezőjét és a hőmérsékleti tényezőt.

s = µi * Ce * Ct * sk

ahol

               µ i            az alaki tényező;

                Ce           a szél miatti csökkentő tényező (= 1,0);

                C           a hőmérsékleti csökkentő tényező (= 1,0);

                sk            a felszíni hóteher karakterisztikus értéke.

A szél miatti csökkentő tényezővel lehet figyelembe venni azt a kedvező hatást, hogy az erős szél lesöpri a havat, a hőmérsékleti csökkentő tényezővel pedig azt, hogy a tetőn át a belső térből „kiszivárgó” meleg olvadást indít meg a hóban. A tényezők értékei az Eurocode 1-2-3 szerint 1,0, de a nemzeti hatóságok kivételes esetekben mást is előírhatnak.

Az alaki tényező értéke szimmetrikus nyeregtető esetén, ha a tetőhajlás 15 foknál kisebb, µ0 = 0,8.

Látható, hogy a tetőre ható hóteher karakterisztikus értéke (s) egy számított érték, ezért a tervezésnél minden esetben a  szabványban megadott és rögzített értékből, a felszíni hóteher  karakterisztikus értékéből (sk) kell kiindulni. 

A SOLARLUX tetők magyarországi építés esetén minden esetben a s≥ 1,25 kN/m2 hóterhelésre kerülnek  méretezésre.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel veünk a kapcsolatot a telikert@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább
Étterembővítés hőszigetelt télikerttel
2016-07-01

Étterembővítés hőszigetelt télikerttel

Az egész épület homlokzatot nyithatóvá tevő télikert koncepció rugalmas vendégtér bővítési lehetőséget és szinte egész éven át tartó használhatóságot biztosít.

Olvasson tovább
Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása
2014-03-17

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

A hőszigetelt üvegtetők és homlokzati nyílászárók kombinációjával létrehozott lakótérbővítések egyik legkényesebb pontja a csatlakozások és illesztések hőszigetelésének hatékonysága, melyek tervezése még a gyakorlott építész számára is fejtörést jelent.

Olvasson tovább