Üvegtetők méretezése hóterheléshez

2015-09-15

Nem vitás, hogy a teraszfedések, ill. üvegtetők tervezésének egyik sarkalatos pontja a hóteher figyelembevétele. A mértékadó terhelés értelmezése azonban nem mindig egyértelmű.

A félreértésre az ad okot, hogy a közbeszédben, ill. a gyártók által megadott műszaki adatokban legtöbbször csak a hóteher megjelölés szerepel, ezért nem egyértelmű, hogy az a felszíni hóteher karakterisztikus értékét, vagy pedig a tetőre ható hóteher karakterisztikus értékét jelenti.

A felszíni hóteher ks karakterisztikus értékére az ENV 1991-2-3 szabvány függelékében országonkénti adatokat találunk. Magyarország teljes területére megadott érték s≥ 1,25 kN/m2

A hóteher kiszámítása

A tetőre ható hóteher karakterisztikus értékének kiszámításához össze kell szorozni a felszíni hóteher karakterisztikus értékét, az építménynek az adott építéshelyen érvényes szél miatti tényezőjét, a tetőre ható hóteher alaki tényezőjét és a hőmérsékleti tényezőt.

s = µi * Ce * Ct * sk

ahol

               µ i            az alaki tényező;

                Ce           a szél miatti csökkentő tényező (= 1,0);

                C           a hőmérsékleti csökkentő tényező (= 1,0);

                sk            a felszíni hóteher karakterisztikus értéke.

A szél miatti csökkentő tényezővel lehet figyelembe venni azt a kedvező hatást, hogy az erős szél lesöpri a havat, a hőmérsékleti csökkentő tényezővel pedig azt, hogy a tetőn át a belső térből „kiszivárgó” meleg olvadást indít meg a hóban. A tényezők értékei az Eurocode 1-2-3 szerint 1,0, de a nemzeti hatóságok kivételes esetekben mást is előírhatnak.

Az alaki tényező értéke szimmetrikus nyeregtető esetén, ha a tetőhajlás 15 foknál kisebb, µ0 = 0,8.

Látható, hogy a tetőre ható hóteher karakterisztikus értéke (s) egy számított érték, ezért a tervezésnél minden esetben a  szabványban megadott és rögzített értékből, a felszíni hóteher  karakterisztikus értékéből (sk) kell kiindulni. 

A SOLARLUX tetők magyarországi építés esetén minden esetben a s≥ 1,25 kN/m2 hóterhelésre kerülnek  méretezésre.

Segítségre van szüksége a tervezésben? Vegye fel veünk a kapcsolatot a telikert@mantu.hu email címen.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább
Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis
2020-04-23

Kubista télikert lapos tetős megjelenéssel, bemutatkozik az SDL Avalis

Az Avalis teljes mértékben megfelel a jelenlegi építészeti trendeknek. Nincs felesleges díszítés, nincsenek ívek, nincs benne egy átgondolatlan, vagy felesleges ceruzahúzás sem. Nézzük meg közelebbről!

Olvasson tovább