A teraszbeépítés legfontosabb kérdése

2015-09-14

A teraszunk beépítése nem ördögtől való gondolat, hiszen előfordulhat, hogy olyankor is szeretnénk használni, amikor az időjárás nem feltétlenül teszi ezt lehetővé. Azonban a beépítés sokféleképpen kivitelezhető, ezért az első, legfontosabb kérdés, hogy mire van pontosan szükségünk.

 

Csak felülről akarja fedni? Előtetők és üvegtetők

Ha teraszunkat csak felülről szeretné fedni, akkor tulajdonképpen egy előtetőt szeretne a házhoz csatolni. Az előtetetős teraszbeépítés célja elsősorban az, hogy meleg időben árnyékolja a teraszt, azaz, legyen hova behúzódni a tűző nap elől.

Másodsorban a hirtelen jött nyári zivatarok esetén is jól jön a védelem, ha épp a vasárnapi ebédet szakítaná félbe. Amennyiben fontos tényező az ár, akkor az előtetőt érdemes polikarbonátból, fából, vagy palából megépíteni.

Ezek a beépítési módok azonban mindig együttjárnak valamilyen látható, vagy érezhető hátránnyal. Például elsötétítik a belső helyiségeket, vagy zavarják a kilátást, vagy egyszerűen csak mondjuk úgy, hogy nem szemet gyönyörködtetőek.

Ha Ön olyan megoldást keres, ami nem csak megjelenésében, de funkciójában is a modern teraszfedéseket képviseli, akkor érdemes az aluminium és üveg előtetők között keresgélnie. 

 

Oldalról és felülről is beépítené? Üvegterasz, vagy télikert

A teraszbeépítés másik módja, ha már nem csak felülről, de oldalról is szeretné fedni teraszát, azaz valamilyen 'helyiségként' szeretné majd használni azt. Így nem csak árnyékol, de a széltől és a csapó esőtől is véd, azaz még többet tudja használni az időjárástól függetlenül.

Ezen a ponton azt kell végiggondolnia, hogy milyen helyiséget szeretne a házhoz csatolni.  

Ha oldalról is fedi a teraszt, akkor kulcskérdés, hogy a jövőben szeretné-e nyithatóvá tenni az oldalfalakat, vagy tudomásul veszi, hogy fixen zártak maradnak, legfeljebb ablaknyi méretű nyitás áll majd a rendelkezésére.

Ez például ideális, ha csak a növényeinknek készítünk telelő helyet, vagy előszoba funkciót szán a helyiségnek. Ezzel párhuzamosan azt is el kell döntenie, hogy ez a helyiség hőszigetelt legyen, avagy sem. 

Ha teljes értékű lakóhelyiséget szeretne, ahol például helyet kap egy ebédlő, vagy akár egy másik nappali, az komoly tervezői előkészületet igényel a tájolástól kezdve, a szellőzés biztosításán át, a hőszigetelésig. Ezt a helyiséget hívjuk télikertnek, vagy lakótélikertnek.

Amennyiben Ön sem éri be azzal, hogy a végeredmény csak egy fokkal legyen szebb az ördögnél, mert például igenis fontos, hogy a kerti panorámát ne takarja ki semmilyen tartószlop, vagy a beépített terasz stílusa illeszkedjen a ház építészeti stílusához, akkor leginkább a prémium kategóriájú télikertek és üvegteraszok között érdemes keresgélnie, ha beleférnek a kölstégvetésébe. 

Ha jobban elmélyedne a teraszbeépítés tervezési szempontjaiban, akkor az alábbi oldalon talál hozzá további segítséget.

 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Teraszbeépítés modern házakhoz
2018-04-05

Teraszbeépítés modern házakhoz

A ma népszerű szögletes formák sok esetben nehézzé teszik a megfelelő teraszfedés kiválasztását. A Solarlux új fejlesztése megoldást kínál a problémára.

Olvasson tovább
Mivel fedhetem le a teraszomat?
2015-07-03

Mivel fedhetem le a teraszomat?

A terasz eső elleni védelmének legegyszerűbb és legelterjedtebb megoldásai a polikarbonát lemezekkel vagy a fix épített tetővel (cserép. pala, stb.) történő fedés. Ezek bár kétségkívül elterjedt megoldások, mégsem biztos, hogy elégedettek leszünk velük. É

Olvasson tovább
Mivel fedhetem a teraszomat 2. rész: Bioklimatikus pergola vagy üvegtető
2021-04-07

Mivel fedhetem a teraszomat 2. rész: Bioklimatikus pergola vagy üvegtető

Ha beírja a google keresőbe, hogy teraszfedés, akkor rengeteg találat közül válogathat, kezdve a polikarbonát tetőtől, a pergolákon át az épített, és üvegtetőkig bezárólag. A polikarbonát fedésekről már írtam egy másik cikkben, így most a pergolákról és a

Olvasson tovább