Mennyibe kerül a terasz lefedése?

2021-09-15

Tudom, hogy nagyon sokakat érdekel ez a kérdés, és szívesen olvasnának erről, mielőtt belevágnak a terasz élhetővé tételébe.

Azonban mielőtt elmerülnék a válaszokban, két dolgot szeretnék elöljáróban leszögezni.

  1. A válaszható megoldások közül kizárólag a korszerű típusokat veszem számításba. Ezek közös jellemzője a megbízható gyártói háttér és a garantált minőség, valamint a tartós élettartam és a karbantartási igény mentesség. Ezért nem számolok sem az ácsolt fa szerkezetekkel, sem a hegesztett acélszerkezetekkel (sem a kisipari, sem pedig a házi készítésűekkel), mert ezek véleményem szerint nem felelnek meg az előző feltételnek.
  2. Az általam figyelembe vett megoldások kizárólag azokban az esetekben alkalmazhatóak, amikor a vásárlói igény a nap és eső elleni védelemre, valamint a szabályos négyszög alapterületre korlátozódik. Szeretném felhívni azonban a figyelmet, hogy bár a „laikus” vásárlói igény többnyire kimerül ezekben, de a felmérések során, ill. a szakemberekkel folytatott mélyreható igényfelmérés során ennél többnyire jóval sokrétűbb és árnyaltabb igényekre derül fény, melyek összetettebb megoldásokat igényelnek.

A fentieket figyelembe véve négy különböző megoldást fogok Önöknek bemutatni. Ezek közös jellemzője, hogy egy 4 x 3 m alapterületű terasz árnyékolását és eső elleni védelmét képesek ellátni. Nem térek ki részletesen az egyes megoldások előnyeire és hátrányaira, mivel ezekről más cikkekben már több helyen írtam.

Teraszfedés 1. – alumínium vázas polikarbonát tető, belső árnyékolással

A kis súlyú polikarbonát lemezek lehetővé teszik egy statikailag nem túl erős, ezért könnyed vázszerkezet megépítését. A polikarbonát ára az üveghez képest kb. az ötöde, így a költségek is alacsonyan tarthatóak. Azonban hiba a polikarbonát hőszigetelésében bízva lemondani a külön árnyékolásról, mert e nélkül használhatatlan lesz a terasz.

Árnyékolásként megfelelhet a tető alá kifeszített bármilyen fix textil, mint legolcsóbb megoldás. Esztétikai és praktikai szempontokból azonban valamilyen gyári belső textilárnyékoló használata javasolt, még akkor is ha ezek ára többnyire közelíti az 1 millió forintot.

Polikarbonát fedés

A komplett rendszer (vázszerkezet, polikarbonát lemez, motoros belső árnyékoló) költsége szerelve 2,5-3,5 millió forint közé tehető.

 

Teraszfedés 2. – alumínium vázas üvegtető, belső árnyékolással

Az alumínium vázszerkezetbe a mérettől és a tervezett hó terheléstől függően rendszerint 8-10-12 mm vastagságú ragasztott üveget kell építeni. Ennek súlya többszöröse a polikarbonát lemezének, így egy statikailag erősebb vázszerkezet építése szükséges. (különösen akkor, ha komolyan vesszük a méretezésre előírt 125 kg/m2 hó terhelési értéket).

Az árnyékolás itt is kihagyhatatlan, és meglehetősen gagyi megoldásnak számítana a kifeszített lepedő. A beruházás értékének nagyságrendjét nézve a motoros textilárnyékoló szinte kötelező elem.

Solarlux Atrium üvegtető belső textil árnyékolással

A komplett rendszer (vázszerkezet, ragasztott üveg, motoros belső árnyékoló) bekerülési költsége szerelve, gyártótól függően 3,5-5,5 millió forint közé tehető.

 

Teraszfedés 3. – alumínium vázas ponyvás pergola

Az utóbbi időben egyre elterjedtebb és népszerűbb beépítési megoldást jelentenek az alumínium vázas pergolák. Mivel a ponyva fedés egyidejűleg szolgál a napsütés és az eső elleni védelemhez, így nincs szükség külön árnyékolóra, ami nagyobb költségmegtakarítást jelent.

A választáskor érdemes eldönteni, hogy megelégszünk az olcsóbb, hóterhelésre a legritkábban méretezett, elsősorban délről származó (török, olasz, spanyol, francia) gyártmányokkal, vagy a hazai éghajlatnak jobban megfelelő, hóterhelésre is méretezett közép-európai (lengyel, cseh, szlovák), ill. nyugati (belga, német) gyártmányokat részesítjük előnyben.

Ezeknél a szerkezeteknél további költségcsökkentő tényező, hogy az üveg vagy polikarbonát fedésekkel ellentétben kisebb az előkészítési, ill. tervezési igény és kisebb a szerelési költség is.

Ponyvás pergola teraszfedéshez

A komplett rendszer (vázszerkezet, motoros mozgatású ponyva) bekerülési költsége szerelve 2-2,5 millió forint közé tehető.

 

Teraszfedés 4. – alumínium vázas bioklimatikus pergola

Az egyik legnépszerűbb pergolatípus a forgatható lamellákkal ellátott, bioklimatikusnak is nevezett pergola. A lamellák nyitása lehetővé teszi a tető alá beszoruló levegő természetes úton történő távozását, így kellemes légmozgást idézve elő a pergola alatt.

Zárt állapotban pedig tökéletes nap és eső elleni védelmet nyújtanak. Ennek ára a pergola alatti csökkent mértékű fénymennyiség. Árelőnyt jelent, hogy itt sincs szükség külön árnyékolásra és a ponyvás pergolákhoz hasonlóan alacsony a tervezési és szerelési költség.

A választáskor itt is érdemes eldönteni, hogy megelégszünk az olcsóbb, hóterhelésre a legritkábban méretezett, elsősorban délről származó (török, olasz, spanyol, francia) gyártmányokkal, vagy a hazai éghajlatnak jobban megfelelő, hóterhelésre is méretezett közép-európai (lengyel, cseh, szlovák), ill. nyugati (belga, német) gyártmányokat részesítjük előnyben.

Bioklimatikus pergola teraszfedéshez

A komplett rendszer (vázszerkezet, motoros mozgatású ponyva) bekerülési költsége szerelve 3-3,5 millió forint közé tehető.

 

Látható, hogy ezt az egyszerű igényt, ami a nap és eső elleni védelemre korlátozódik, igen széles, 2-5,5 millió forint közötti ártartományban lehet minőségi termékekkel kielégíteni.

Az, aki kizárólag az ár alapján akar dönteni, nagyon nehéz helyzetben van, hiszen én a négy különböző megoldást igyekeztem azonos színvonalú termékekkel bemutatni. De természetesen itt is, mint minden másban, az egyes megoldásokat el lehet egy kicsit olcsóbban, kicsit gyengébb minőségben is készíteni.

Ezek a különbségek azonban többnyire nem szemmel láthatóak, és kizárólag a használat során, az évek múlásával válnak érzékelhetővé. Ezért az én tippem mindenki számára az, hogyha csak pl. 3 millió forintot szán valaki a terasz beépítésére, akkor inkább válasszon egy bioklimatikus pergolát, ahelyett, hogy ragaszkodik az üvegtetőhöz, ami ebben az árszintben csak igen kérdéses minőségben, bizonytalan gyártói háttér mellett érhető el.


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

Pergola terszfedések a Mantu Ajtó-Ablak Stúdiótól

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Teraszbeépítés témában
Mivel fedhetem a teraszomat 2. rész: Bioklimatikus pergola vagy üvegtető
2021-04-07

Mivel fedhetem a teraszomat 2. rész: Bioklimatikus pergola vagy üvegtető

Ha beírja a google keresőbe, hogy teraszfedés, akkor rengeteg találat közül válogathat, kezdve a polikarbonát tetőtől, a pergolákon át az épített, és üvegtetőkig bezárólag. A polikarbonát fedésekről már írtam egy másik cikkben, így most a pergolákról és a

Olvasson tovább
Teraszbeépítés modern házakhoz
2018-04-05

Teraszbeépítés modern házakhoz

A ma népszerű szögletes formák sok esetben nehézzé teszik a megfelelő teraszfedés kiválasztását. A Solarlux új fejlesztése megoldást kínál a problémára.

Olvasson tovább
Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés
2014-04-03

Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli erkélybeépítés, erkélyüvegezés

Szerencsére ma már nem csak a kerttel rendelkező családi ház tulajdonosok élvezhetik az időjárási viszontagságoktól védett teraszok előnyeit. Így teheti használhatóvá teraszát egy társasházban.

Olvasson tovább