Egy különleges télikert ötlet megvalósulása

2021-06-02

Vevőként  tervezgetni, ötletet gyűjteni a leendő télikerthez egészen más kihívást jelent, mint gyártóként, forgalmazóként meg is valósítani ezeket az álmokat. Ráadásul úgy, hogy ezek az elképzelések ne szenvedjenek csorbát, ne kelljen szükségtelen kompromisszumba belecsúszni.

Ehhez szerencsére a legtöbb esetben 'csak' rugalmas megközelítésre és alapos műszaki ismeretekre van szükség. 

Télikert megvalósítás hőszigetelt harmonika ajtóval

Egy ilyen különleges projekt megvalósulásához járultak hozzá a Solarlux mérnökei és tervező csapata a németországi Oldenburgban, ahol az építtetők egy 250 éves nádtetős épületet és egy új házat szerettek volna összekötni egy modern télikerttel.

Két épület összekötése télikerttel

Két alapvetően teljesen különböző kinézetű és szerkezetű házról beszélünk. Az új építésű épület fehér földszinti része, valamint az emeletet borító fa burkolata éles kontrasztot képez a sötét színű ódon tégla épülettel. A mérete is szembetűnő, hiszen egy emelettel a nádtető fölé magasodik.

Két épület összekötése télikerttel

A tulajdonosok egy olyan összekötő elemet szerettek volna a két ház közé építeni, amivel egyúttal egy közös helyiséget is ki tudnak alakítani, ahol a két épületben élő család tagjai össze tudnak jönni.

Mivel az újabb épület már rendelkezett egy tágas és transzparens télikerttel, ezért úgy döntöttek, hogy az összekötő elemet is hasonló módon szeretnék megoldani, azaz egy hőszigetelt üvegtetővel és harmonika ajtókkal.

Terasz ötlet: integrált télikert

A gondolat persze könnyen jött, a tervezés azonban okozott némi fejtörést a mérnökök számára. Elsőként a nádtetőhöz való csatlakozást kellett megoldaniuk.

'Nagyon izgalmas projekt volt, mert sok technikai akadályt kellett leküzdenünk, hogy megfelelően tudjunk csatlakozni mindkét épülethez' -meséli a kivitelező cég vezetője.

A nádtetős ház eresze túlságosan alacsony volt, az új épület pedig 200 mm vastag szigeteléssel bírt, valamint kezdeni kellett valamit a síkjából kiálló erkéllyel is. Ezek fényében meg kellett tervezniük azt is, hogy hogyan oldják meg a bejáratot az összekötő télikerten.

Különleges teraszmegoldások Solarlux télikerttel

'Szóval lényeg, a lényeg, hogy nem landol minden nap egy ennyire különleges projekt az asztalunkon. Ezért számunkra kiemelten fontos, hogy megbízható termékkel és gyártóval dolgozzunk együtt.' - meséli tovább az ügyvezető. 

A Solarlux támogatásával lépésről lépésre sikerült megoldani az előttük álló kihívásokat és akadályokat. Az új épülethez a külső szigetelésbe és az erkély mellvédjébe illesztett ragasztásos kötéstechnológiával csatlakoztak.

A régi épület esetében pedig kiépítettek egy lapos tetős megjelenésű, rejtett ereszcsatornát. A télikert tetőjével megegyező lejtésű félnyereg tetőt pedig az alsó oldal falazatához csatlakoztatták.

Végül, de nem utolsósorban a télikert bejáratát a régi és az új épület találkozási pontjánál alakították ki, egy háromszög alakú alumínium panel és üvegezés segítségével.

A végeredmény igazi remekmű lett, amely minden követelménynek megfelel, és további extrákat is kínál a tulajdonosoknak. A terasz elülső részét pl. három szárnyból álló harmonika ajtóval szerelték fel, hogy minél könnyebben megnyithassák a teret a kert felé.

Egy szó, mint száz, bár egyszerűnek tűnik a télikertünk megálmodása a kockás papíron, minden egyes Solarlux télikert esetében alapos tervezéssel és műszaki egyeztetéssel kezdődik a folyamat, hogy a végeredmény valóban olyan legyen, amilyennek megálmodta.  

További információ a Solarlux télikertekről itt.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Télikertépítés - az ötlettől a megvalósulásig
2015-10-21

Télikertépítés - az ötlettől a megvalósulásig

Egy télikert építését rendszerint nem hirtelen ötlettől vezérelve valósítjuk meg. Az alábbiakban bemutatjuk milyen lépéseken át jutunk el az ötlettől a megvalósulásig.

Olvasson tovább
Eloszlatjuk a tévhiteket a lakótélikertekről
2015-05-25

Eloszlatjuk a tévhiteket a lakótélikertekről

Mit jelent ez a fogalom, mire lehet használni és mikor érdemes a beruházásban gondolkodni? Számos kérdés, melyre kevesen tudják a valódi választ. Ha tovább olvass, itt mindent megtudhat.

Olvasson tovább
Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?
2015-05-25

Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?

Sokszor még azok az érdeklődők sem tudják rendszerint a pontos választ, akikben már megszületett egy télikert beruházás gondolata. Keressük meg a választ közösen!!

Olvasson tovább