Télikert referencia: Amikor az összkép megtervezett

2021-04-27

A lakótélikert építésének egyik oka lehet az, hogy további élettérrel szeretnénk bővíteni az otthonunkat. Ez értelemszerűen ebben az esetben utólag jut eszünkbe, amikor már jobban rálátunk arra, hogy mire lenne még igényünk. 

Télikert referencia Hollandiából

A ritkábbik eset, hogy valaki eleve télikertet tervez az otthonába, akár azért mert több természetes fényt szeretne, akár azért, mert a hagyományostól eltérő építészeti koncepciók tetszenek neki. Ilyenkor egyszerűbb dolgunk van abból a szempontból, hogy nem egy kész helyzethez kell alkalmazkodni, hanem valóban úgy alakíthatjuk ki a teljes életteret, ahogy az nekünk a legjobb.

Egy télikert referencia példa Hollandiából

Ennek a télikert referenciának a képeit és a történetét a német gyártónktól kaptuk, és bár az épület Hollandiában található, a tapasztalat itthon is alkalmazható.  A történet ott kezdődik, hogy a telek tulajdonosai eleve egy télikerttel együtt szerették volna megépíteni az új otthonukat.

Mégcsak nem is kellett győzködni őket ennek az előnyeiről, ugyanis pontosan tisztában voltak azzal, hogy így egész évben szinte a szabadban fognak élni, az otthonuk pedig tele lesz napsütéssel. Tulajdonképpen tudatosan szerettek volna egy magasabb életminőség felé törekedni. Ezeken túlmenően a télikert tökéletesen illeszkedik a ház energiatakarékos felépítéséhez is.

Az ő példájuk jó télikert referencia lehet azoknak, akiknél szintén nyugati tájolású építmény jöhet szóba, mert ez a verzió sok napot kap a tetőn keresztül és az elülső oldal felől is. Így kevesebb energia kell a fűtéséhez, amit a hőszivattyú és a napelemek ebben az esetben biztosítani tudnak.

A leendő lakóknak pontos elképzelésük volt arról, hogy milyen házat szeretnének: egy kubista stílusú, készült épületet, egyik részében sötét színű kőből, a másik részében világos fa homlokzattal, ami kiegészül egy magas, félnyereg tetős télikerttel. Így az épületek egymás mellett olyan benyomást keltenek, mintha egymásba lennének ékelve.

De kétségtelen, hogy a fa, a kő, az alumínium és az üveg kombinációja összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöz az épületegyüttesnek. Ezenkívül az ingatlan fantasztikus helyen található: a házat egy tó és egy hatalmas kert veszi körül.

Télikert referencia Solarlux Akzent Vision

Jól megtervezett összkép

A házhoz olyan télikert megoldást kerestek, amely letisztultságával hozzájárul az általuk megálmodott idilli képhez. Így végül a Solarlux Akzent Vision belső statikájú alumínium télikertre esett a választásuk. A front oldalra harmonika ajtót terveztek, hogy minél nagyobb szélességben tudjanak kapcsolódni az udvarhoz.

Továbbá, mivel csak 99 mm-es a harmonika ajtó profilszélessége, így zárt állapotban sem takarja ki a panorámát. Nyitott állapotban pedig oldalra sorolható az egész szerkezet, így a nyílás nagy része szabadon átjárható marad.

Harmonika ajtó hálószobába

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tulajdonosok már az előző otthonukban is Solarlux harmonika ajtót használtak, így pontosan ismerték az előnyeit, és ezeket az új otthonukban sem szerették volna nélkülözni. Ennek köszönhetően a télikert gyakorlatilag a nyitás pillanatában összeolvad a terasszal.

Nem is álltak meg itt, így a hálószobába, a konyhába, valamint a fitness szobába is harmonika ajtó került, hogy mindegyik helyiségben friss levegőt és lenyügöző kilátást biztosítsanak. Nyitásuk-zárásuk könnyen és kényelmesen oldható meg, szóval ha az időjárás hirtelen meggondolná magát, a nyílászárók működtetése akkor sem okoz gondot. 

A harmonika ajtók anyagválasztás szempontjából sem tértek el az épületen levő többi ablaktól, így mind a homlokzati nyílászárók, mind a télikert tökéletesen illeszkednek az összképbe.

A végső cél pedig teljesült: mind a nagy nyithatóság, mind a zárt állapotban is transzparens felületek mellett megmarad a tóra néző kilátás.

 

Ha Ön is a terasz fedésén, vagy beépítésén gondolkozik, elsőként érdemes elolvasnia a Mivel fedhetem a teraszomat című cikkünket, ebben összefoglaltuk, hogy nagyjából milyen lehetőségek közül választhat, és, hogy mennyit szánjon ezekre.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Egy különleges télikert ötlet megvalósulása
2021-06-02

Egy különleges télikert ötlet megvalósulása

Vevőként tervezgetni, ötletet gyűjteni a leendő télikerthez egészen más kihívást jelent, mint gyártóként, forgalmazóként meg is valósítani ezeket az álmokat.

Olvasson tovább
Meghívjuk a Solarlux télikertgyártó bemutatótermébe
2016-10-25

Meghívjuk a Solarlux télikertgyártó bemutatótermébe

Jöjjön el egy lélegzetelállító utazásra a Solarlux 3000 m2-es télikert kiállító termébe. A technika segítségével beleülhet minden Solarlux télikertbe és áthaladhat minden Solarlux harmonika ajtón. Ne késlekedjen, indulás!

Olvasson tovább
Esettanulmány- Házbővítés télikerttel
2014-04-03

Esettanulmány- Házbővítés télikerttel

Mindig nagy öröm, amikor egy régi családi ház megújul. Ilyenkor lehetőség van a régóta megfogalmazott vágyak megvalósítására is. Így történt ez, ebben az esetben is.

Olvasson tovább