Eloszlatjuk a tévhiteket a lakótélikertekről

2015-05-25

Érdekes módon az emberek többsége még mindig a virágai téli tartózkodási helyére gondol, amikor télkertről beszél. Erről a témáról egy másik cikkünkben részletesen olvashatott már.

Abban rávilágítottunk arra, hogy egy télikert építésének legfontosabb indoka nem virágaink és bútoraink tárolása (bár kétségkívül arra is alkalmas lehet), hanem egy olyan élettér építése, ahol mi magunk és családunk az időjárási körülményeket kizárva tartósan és komfortosan tartózkodhatunk.

A Mire használható egy télikert? című írásban rávilágítottunk arra, hogy nem csak a szél és az eső elleni védelem, hanem a napsugárzás melegének maximális hasznosítása jelenti a célt.

Láthattuk, hogy elsősorban az átmeneti időszakokban (tavasszal és ősszel, nyáron pedig a reggeli és esti órákban) vehetjük ennek hasznát.

Ezt az előnyt kihasználva elérhetjük a teraszunk évi 200-250 napos kihasználtságát is. De mit tegyenek azok, akik az év 365 napján szeretnék teraszukat hsználni?

Egész éven át használható télikertek

Ahhoz, hogy egy télikertet az év 365 napján át használhassunk, ugyanolyan körülményeket kell teremtenünk, mint a lakás egyéb pontjain. Vagyis a kellemes lakókörnyezet (klíma) érdekében télen fűtenünk kell, nyáron pedig gondoskodni kell a megfelelő hűtésről.

Mivel a korszerű építkezés nagy gondot fordít az energiatakarékosságra, ezért nem kell sokat magyarázni, hogy fűteni csak akkor érdemes, ha megfelelően szigetelünk is, különben elvész az energia.

Így adódik, hogy az egész évben át használni kívánt lakóteret fűteni kell, a nyílászárókat ill. a falfelületeket pedig szigetelni. Vagyis a lakótélikerteket mindössze az különbözteti meg a normál télikertektől (üvegteraszoktól), hogy ezek hőszigeteltek.

Az év 200-250 napján pont úgy használhatóak, mint a hőszigetelés nélküli társaik, de a maradék 100-150 napon át is komfortosak maradnak, ha gondoskodunk a fűtésükről.

Ez pedig csak úgy gazdaságos, ha biztosítjuk a tökéletes hőszigetelést. Nem elég azonban csak hőszigetelt üvegben gondolkodnunk, gondoskodni kell valamennyi szerkezeti elem (oszlopok, falcsatlakozások, gerendák, nyílászárók) megfelelő hőszigeteléséről is.

Ez az oka annak, hogy a lakótérként is használható télikertek beruházási költsége, akár 30-40%-kal is magasabb, mint egy hőszigetelés nélküli társuké.

Mikor érdemes hőszigetelt télikertben gondolkodnia?

Mint említettük, a hőszigetelt télikertek pont azokat az előnyöket kínálják az év 200-250 napján át mint, a hőszigetelés nélküli társaik. Számos esetben érdemes azonban a télikert hőszigelt verzióját választani.

  • Mindenek előtt, akkor ha az év minden napján használni szeretné a télikertet ill. a teraszt.
  • Sok esetben a ház nappalija nem alkalmas családi összejövetelek vagy nagyobb baráti társaságok fogadására, így jól jönne néhány plusz négyzetméter, hogy télen is fogadhasson vendégeket. 
  • Vagy esetleg szükség lenne még 15-20 m2-rel nagyobb élettérre a mindennapokban is, hogy az egész család kényelmessen elférhessen a nappaliban és ne zavarják egymást, ha különböző dolgokat szeretnének csinálni. 
  • Talán jól jönne egy külön étkező, ahol a család minden évszakban együtt étkezhet.
  • Ha gyakran kell otthon is dolgoznia, akkor azt talán szívesebben teszi egy világos, természetközeli környezetben, ahol télen a napsütést is élvezheti.
  • Régóta szeretne egy kandallót, de nem tudja elhelyezni, mert nincs megfelelő kéménybekötési lehetőség. A télikert megépítésével megvalósíthatja kandallóját, amelynek melegében a havas táj közelében olvasgathatja kedvenc regényeit.
  • A kerti medencét integrálhatja az épülethez, melyet így télen is kihasználhat. Adott esetben a beltéri medence falának kinyitásával és télikerttel való kibővítésével értékes wellness területet nyerhet.
  • Végül, de nem utolsó sorban helyet találhat kedvenc virágainak a téli hónapokban. 

Tény, hogy egy hőszigetelt télikert megépítése nem kis beruházás. Összevetve a normál építési költségekkel, amivel 1 m2 lakóterületet tudunk megépíteni, bizony akár 2-3 szoros költséggel kell számolni.

Viszont számos olyan igényt elégíthetünk ki vele, ami a 4 fal közé épített lakótérrel nem valósítható meg. Még akkor is igaz ez, ha ezen igények nagy része a luxus kategóriájába sorolható.

Ha érdekli ez a megoldás, vagy ha nem tudja, milyen irányba induljon el a terasztervezéssel kapcsolatban, keresse fel az alábbi linken található oldalunkat. 

 


Ki, és miért írta ezt a cikket?

Faragó Attila vagyok, a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió egyik vezető értékesítője, a teraszbeépítések, télikertek és a teraszfedések specialistája. Több, mint 20 éve foglalkozom beltéri és kültéri nyílászárókkal.

A célom az, hogy ráébresszem azokat, akik belevágnak az élettérbővítés ezen formájába, hogy mennyire fontos az átgondolt és alapos tervezés ahhoz, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. Hogy amikor végül boldogan ücsörögnek a teraszon a kávéjukkal, azt mondhassák: Imádjuk, jól döntöttünk!

Ha személyesen szeretne kérdezni tőlem, küldjön e-mailt a telikert@mantu.hu címre.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Meghívjuk a Solarlux télikertgyártó bemutatótermébe
2016-10-25

Meghívjuk a Solarlux télikertgyártó bemutatótermébe

Jöjjön el egy lélegzetelállító utazásra a Solarlux 3000 m2-es télikert kiállító termébe. A technika segítségével beleülhet minden Solarlux télikertbe és áthaladhat minden Solarlux harmonika ajtón. Ne késlekedjen, indulás!

Olvasson tovább
Egy különleges télikert ötlet megvalósulása
2021-06-02

Egy különleges télikert ötlet megvalósulása

Vevőként tervezgetni, ötletet gyűjteni a leendő télikerthez egészen más kihívást jelent, mint gyártóként, forgalmazóként meg is valósítani ezeket az álmokat.

Olvasson tovább
Különleges erkélyajtók, egyedi teraszbeépítések- VIDEÓ
2016-04-04

Különleges erkélyajtók, egyedi teraszbeépítések- VIDEÓ

Sok érdeklődőnk kéri, hogy mutassuk meg egyszerűen a Solarlux nyílászárók működését. Végre elkészült szinkronizált videónk, amiből néhány perc alatt megtudja, miben rejlik zsenialitásuk.

Olvasson tovább